Uutiset

Tekniikan alan koulutusyhteistyö vahvistuu entisestään – Jyväskylän yliopisto mukaan FITech-verkostoyliopistoon

Jyväskylän yliopisto täydentää erityisesti FITechin ICT-osaamista ja -tarjontaa. FITech aloittaa keväällä myös tietotekniikan MOOC-kurssit, joille odotetaan jopa 20 000 osallistujaa.
FITechin opintoja voi ottaa maksutta kahdeksasta yliopistosta, yhden luukun periaatteella

Tekniikan alan koulutusta tarjoavien suomalaisten yliopistojen FITech-verkostoyliopisto saa vahvistusta, kun maamme suurimpiin ICT-alan kouluttajiin kuuluva Jyväskylän yliopisto liittyy sen kahdeksanneksi jäsenyliopistoksi.

FITechillä on käynnissä kolme hanketta, jotka vastaavat kansalliseen tekniikan alan osaajapulaan joko alueellisesti tai valtakunnallisesti. Esimerkiksi tänä vuonna alkanut Aalto-yliopiston koordinoima jatkuvan oppimisen FITech ICT avaa osan yliopistojen tietotekniikan opinnoista maksutta kaikkien halukkaiden ulottuville.

”Jyväskylän informaatioteknologian tiedekunnan opetus täydentää hyvin tätä tarjontaa”, sanoo FITechin johtokunnan puheenjohtaja Eero Eloranta.

”Muiden FITech-yliopistojen tarjonta täydentää vastaavasti hyvin Jyväskylän yliopiston opetuskokonaisuutta. Jäsenyyden myötä FITech voi entistä paremmin palvella myös Keski-Suomen teollisuusyritysten tekniikan alan osaamistarpeita.”, sanoo Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen.

Yli 5 000 hakemusta

FITechin laaja tarjonta ja uudenlainen tapa toimia on herättänyt laajasti kiinnostusta. Yhteensä valittavissa on lähes 150 kurssia, joista suosituimpia ovat olleet koneoppimisen ja ohjelmoinnin aihealueet.

”Hakemuksia on tullut valtavasti, ylitimme jo 5 000 hakemuksen rajapyykin”, kertoo FITech ICT-hankkeen projektipäällikkö Katri Ventus.

FITechin opintoja voi ottaa maksutta kahdeksasta yliopistosta, yhden luukun periaatteella: kaikki opinnot on koottu FITechin kotisivuille, joiden kautta kursseille voi myös hakea.

Yhä useammassa työssä on tärkeää ymmärtää esimerkiksi tekoälyn, ohjelmistokehityksen tai ohjelmoinnin tarjoamia mahdollisuuksia liiketoiminnalle. Tähän tarpeeseen vastaavat tietotekniikan perusopinnot, jotka sopivat myös alanvaihtajille. Lisäksi FITech tarjoaa syventäviä maisteritason opintoja.

Moni ICT-alan perusopintoihin hakeutuva suomalainen hyötyisi alan perustaitojen ja -käsitteistön opiskelusta. FITech vastaa tähän tarpeeseen tarjoamalla keväällä entistä laajemmin johdantotasoisia verkkokursseja, joilla ICT-alan perustaitoja -ja käsitteitä voi opiskella omaan tahtiin verkossa. Näille MOOC-kursseille tavoitellaan valtakunnallisesti 20 000 opiskelijaa.

FITech-verkostoyliopiston perustajajäseniä ovat Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto, Turun yliopisto, Vaasan yliopisto, Åbo Akademi, Teknologiateollisuus ry ja Tekniikan Akateemiset TEK ry.

Opintotarjonta löytyy FITechin kotisivuilta.

Lisätietoja:

Projektipäällikkö Katri Ventus
puh. 050 511 3276
katri.ventus(a)fitech.io

Viestintäpäällikkö Tiina Hartikainen
puh. 050 512 4735
tiina.hartikainen(a)fitech.io

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Uusia tutkintotodistuskansioita 2019 alkaen
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopistossa otetaan käyttöön sähköiset tutkintotodistukset lukuvuoden 2025–2026 alusta lähtien

Sähköinen tutkintotodistus on virallinen alkuperäinen asiakirja, jonka dekaani on allekirjoittanut sähköisesti.