Uutiset

Shaking up Tech kolmatta kertaa – tekniikka tarvitsee naisia!

Shaking up Tech järjestettiin verkossa 8. lokakuuta. Puheista ja opiskelijapaneelista tehdyt tallenteet ovat nyt katsottavissa.
Kuva: Matti Ahlgren.
Kuva: Matti Ahlgren.

Tekniikan osaajat suunnittelevat meidän kaikkien käyttämät tuotteet ja palvelut. Ennen kaikkea tekniikan ammattilaiset ovat avainasemassa päättämässä siitä, mitä ongelmia tekniikan avulla ratkaistaan. Tulevaisuuden rakentamiseen tarvitaan mukaan kaikenlaisia ihmisiä: mitä monipuolisempi joukko tekniikkaa tekee, sitä monipuolisimmin se vastaa ihmisten tarpeisiin. Tällä hetkellä vain joka viides diplomi-insinööriopiskelija on nainen.

Tekniikka on yhä keskeisemmässä roolissa elämässämme. Mielikuvat alasta ovat kuitenkin usein yksipuolisia ja laitekeskeisiä. Shaking up Tech -tapahtumalla haluamme ravistella näitä mielikuvia ja kertoa nuorille, miten ura tekniikan alalla antaa konkreettisen mahdollisuuden vaikuttaa itselle tärkeisiin asioihin maailmassa. Tavoitteena on myös osoittaa, että nuorilla naisilla on enemmän kuin riittävästi osaamista ja taitoja alan opiskeluun.

Shaking up Tech -tapahtuma järjestettiin ensimmäistä kertaa Aalto-yliopistossa kansainvälisenä Tyttöjen päivänä vuonna 2018. Tapahtumaan kutsutuille lukioikäisille naisille tarjottiin innostavia uratarinoita tekniikan alalta, konkreettisia työpajoja sekä mahdollisuus tutustua tekniikan opintoihin ja opiskelijoihin. Seuraavana vuonna tapahtuma levisi Espoosta Lappeenrantaan ja Tampereelle, ja tänä vuonna mukaan liittyi Oulun yliopisto. Yhteistyössä on mukana myös yrityksiä, jotka tiedostavat saman haasteen: tekniikka tarvitsee naisia!

Shaking up Techiin kutsutaan osallistujia kaikista Suomen lukioista. Haluamme tarjota tasapuolisen mahdollisuuden osallistua myös pienten kuntien nuorille naisille, joilla ei ole yliopistoa naapurissa. Osallistujat ovatkin kertoneet, että tapahtumassa oli hienoa nähdä, että on muitakin samoista asioista kiinnostuneita nuoria. Korona vei tänä vuonna tämänkin tapahtuman verkkoon. Tärkeä osa elävästä vuorovaikutuksesta jäi puuttumaan, kun konkreettiset workshopit ja kohtaamiset opiskelijoiden ja toisten osallistujien kanssa eivät toteutuneet. Verkkotapahtumaankin osallistuttiin aktiivisesti, ja mainiot tekniikan alan ammattilaisten puheenvuorot voi käydä katsomassa jälkikäteenkin tapahtuman verkkosivuilta: https://shakinguptech.com/. Ensi vuonna lukiolaiset pääsevät toivottavasti taas vieraaksemme Otaniemen kampukselle.

Vuosittaista tapahtumaa on tarkoitus jatkaa pitkäjänteisesti. Tiedostamme, että voimme vaikuttaa aina vain yhteen ikäluokkaan kerrallaan, ja tarvitaan vuosien panostusta, jotta saadaan aikaan näkyvä ja pysyvä muutos. Toiminnan esikuvana on norjalaisen Norwegian University of Science and Technologyn parikymmentä vuotta toiminut Jenteprosjektet Ada, jonka myötä yliopistolla aloittavista ICT-alan opiskelijoista jo kolmannes on naisia.

Shaking up Techin vaikutuksia on vielä liian varhaista tarkemmin arvioida, mutta saadun palautteen mukaan osallistujien kiinnostus tekniikan alaan uravaihtoehtona lisääntyi huomattavasti tapahtuman seurauksena: melko paljon tai erittäin paljon tekniikan alasta kiinnostuneita oli tapahtuman jälkeen tuplasti enemmän kuin ennen tapahtumaa.  

Marja Niemi
Kehityspäällikkö
Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulu

Ilkka Niemelä
Rehtori
Aalto-yliopisto

Shaking up Tech on Aalto-yliopiston tasa-arvoteko. Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä on tasa-arvoteoilla vaikuttavuutta -hankkeen foorumin jäsen.

Blogi on julkaistu Naisjärjestöjen keskusliiton sivuilla.

Uutisia tapahtumasta

Shaking up Tech tulee taas, tällä kertaa virtuaalisena ja kaikille avoimena tapahtumana

Nuoria naisia teknologia-alalle rohkaiseva tapahtuma toteutetaan tänä vuonna koronatilanteen vuoksi verkossa, ja se on avoin kaikille lukiolaisille.

Kuva: LUT-yliopisto.

Shaking up Tech toi sadat tytöt ja tekniikan yhteen – hämähäkkisilkin venytystä ja avaruusmatkoja VR-laseilla

Linda Liukas avasi Shaking up Tech -tapahtuman kertomalla, että teknologia kuuluu kaikille. Espoon tapahtumassa lukiolaiset tekivät Aurinkokunnan läpilennon VR-lasien avulla, venyttivät hämähäkkisilkkiä ja kokosivat omin käsin satelliitin.

Shakin up Tech, biomimeettinen silkki. Kuva: Mikko Raskinen.

Suursuosion saavuttanut Shaking up Tech laajenee Aallosta Lappeenrantaan ja Tampereelle

Naisia tekniikan alalle rohkaiseva tapahtuma varattiin viime vuonna loppuun reilussa tunnissa. Laajenemisen ansiosta siihen pääsee tänä vuonna osallistumaan yli 400 lukiolaista.

Vuoden 2018 Shaking up Tech -tunnelmia. Kuvat: Mikko Raskinen ja Matti Ahlgren.

Shaking up Tech avasi lukiolaisille tekniikan alan rajattomia mahdollisuuksia ja kasvatti huomattavasti kiinnostusta alaa kohtaan

Lukiolaiset kohtasivat tekniikan alan johtajanaisia Shaking up Tech –tapahtumassa Aalto-yliopistolla 11. lokakuuta. Aamupäivän monipuoliset puheenvuorot tekivät vahvimman vaikutuksen lukiolaisiin.

Linda Liukas

Tekniikan alat kiinnostavat nuoria naisia – lukiolaiset varasivat uuden Shaking up Tech -tapahtuman loppuun tunnissa

Tekniikan alat kiinnostavat nuoria naisia – lukiolaiset varasivat uuden Shaking up Tech -tapahtuman loppuun tunnissa

Shaking up Tech

Shaking up Tech -tapahtuma kannustaa lukioikäisiä naisia opiskelemaan tekniikan alaa

Shaking up Tech järjestetään tänä vuonna 8.10.2020. Koronavirustilanteen vuoksi tapahtuma järjestetään verkossa ja se on avoin kaikille.

Shaking up Tech
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Isoisänsilta Helsingissä.
Opinnot Julkaistu:

Fabian ja Jaakko Ahvenaisen rahaston apurahat haettavissa 31.1.2022 asti

Apurahoja myönnetään sillanrakennuksen ja talonrakennuksen aloilla suoritetuista opinnoista tai kannustuksena aihealueiden jatko-opiskelijoille.
No entry sign over workshop image
Kampus, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Poikkeusaukioloajat Arts infran työpajoilla ja Väre Takeoutissa

Poikkeusaukioloajat Arts infran työpajoilla ja Väre Takeoutissa ilmoitetaan tällä sivulla.
Bhavya Omkarappa smiling with plants in the background
Opinnot Julkaistu:

“Työelämän tasapaino Suomessa on loistava”

Bhavya Omkarappa kertoi näkemyksiään suomalaisesta työn ja vapaa-ajan tasapainosta osana Aalto-yliopiston Finland Works -verkkokurssia.
Tuomas Ilveskoski.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Tuomas Ilveskoski

KPMG:llä Audit partnerina toimiva Tuomas Ilveskoski kannustaa opiskelijoita valitsemaan opinnoissaan sellaisia aiheita, jotka aidosti kiinnostavat ja motivoivat. ”Kun hakeutuu sellaisten asioiden pariin, jaksaa aina innostua opinnoistaan ja tulevaisuudessa työstään uudestaan ja uudestaan.”