Uutiset

Shaking up Tech tulee taas, tällä kertaa virtuaalisena ja kaikille avoimena tapahtumana

Nuoria naisia teknologia-alalle rohkaiseva tapahtuma toteutetaan tänä vuonna koronatilanteen vuoksi verkossa, ja se on avoin kaikille lukiolaisille.
Kuva: LUT-yliopisto.
Linda Liukas puhumassa etäyhteyksin LUT-yliopistolla vuoden 2019 tapahtumassa. Kuva: LUT-yliopisto.

Vain noin kymmenesosa alle 30-vuotiaista naisista on kiinnostunut teknillistieteellisestä yliopistokoulutuksesta ja vain pari prosenttia tietotekniikan ja tietojenkäsittelyn opiskelusta yliopistossa, kun saman ikäiset miehet nostavat ne kiinnostavimpien alojen joukkoon, käy ilmi Taloustutkimuksen tuoreesta selvityksestä (Korkeakoulujen Bränditutkimus 2020).

Aalto-yliopisto, LUT-yliopisto ja Oulun yliopisto järjestävät 8. lokakuuta 2020 Shaking up Tech -tapahtuman, jonka tavoitteena on kannustaa ja rohkaista lisää nuoria naisia tekniikan aloille. Tapahtumasta edellisvuosina saatu palaute on ollut hyvin positiivista. Kyselyn mukaan tapahtuma tuplasi tekniikan alasta kiinnostuneiden määrän osallistujien joukossa. Osallistujista miltei puolet aikoi hakea tekniikan alalle. Tapahtuma järjestetään nyt kolmatta kertaa.

”Shaking up Techin tavoitteena on esitellä nuorille lukiolaisille tekniikan alan monipuolisuutta sekä sen tarjoamia erilaisia uravaihtoehtoja ja mahdollisuuksia vaikuttaa maailmaan. Koronatilanteen vuoksi tapahtuma järjestetään nyt verkossa ja se on avoin kaikille lukiolaisille”, sanoo Aalto-yliopiston perustieteiden korkeakoulun kehityspäällikkö Marja Niemi.

Shaking up Tech -tapahtuman puheenvuoroissa kuullaan muun muassa naisten innovaatiopalkinnon saanutta Aalto-yliopiston aurinkokennotutkijaa Hele Savinia, LUT-yliopiston ensimmäistä konetekniikan naisprofessoria Heidi Piiliä ja ja Oulun yliopiston 6G Flagship -ohjelman tutkimuskoordinaattoria, langattoman tietoliikenteen tutkijaa Marja Matinmikko-Bluea. Opiskelijapaneelissa on mukana kaksi tekniikan alan opiskelijaa kustakin yliopistosta. Sekä puhujille että opiskelijapaneelin jäsenille voi esittää kysymyksiä verkossa.

Myös Aalto-yliopiston hydrometallurgian professori Mari Lundström on yksi tapahtuman aamupäivän puhujista. Hän työskenteli seitsemän vuotta Outotecilla ennen kuin aloitti professorina Aalto-yliopistossa. Mari Lundström haluaa korostaa tekemisen vapautta ja isojen kokonaisuuksien hallintaa. Hän johtaa Suomen suurinta akkumetalliekosysteemiä, BATCircle-konsortiota.

”Oppiminen tapahtuu samalla kun uskallamme ottaa uusia tehtäviä vastaan. Asenne ja intohimo johtavat parempaan oppimiseen. Itselläni ei esimerkiksi ollut viisi vuotta sitten mitään osaamista tai kokemusta tutkimusryhmän johtamisesta.”

Tekniikan parissa työskentelevät naiset kertovat juuri julkaistulla videolla, miten he ovat päätyneet alalle.

Teknologiateema näyttäytyy myös Planin tempauksessa ja innovaatiokilpailussa

Aalto ja Oulun yliopisto osallistuvat 8. lokakuuta Plan Internationalin Girls Takeover -tempaukseen, jonka teemana on tänä vuonna tytöt, teknologia ja tasa-arvo. 17-vuotias Asa-Marie Kultima ottaa päivän ajaksi tehtäväkseen Aalto-yliopiston johtamisen rehtori Ilkka Niemelältä ja 14-vuotias Mimmi Jakola Oulun yliopiston rehtori Jouko Niinimäeltä. Asa-Marie Kultima ja Mimmi Jakola vierailevat myös Shaking up Tech -tapahtuman verkkolähetyksessä.

Nuorten innovaatiokilpailu Millennium Youth Prize taas huipentuu finaaliin ja palkintojenjakoon perjantaina 9. lokakuuta. Toista kertaa järjestettävän Aalto-yliopiston ja Tekniikan Akatemian yhteisen kilpailun tavoitteena on innostaa alle 19-vuotiaita nuoria teknologian ja innovaatioiden pariin.

Shaking up Techin ohjelma-aikataulu julkaistaan syyskuun loppuun mennessä. Tapahtuma alkaa aamulla klo 9.00 eikä osallistuminen edellytä ennakkoilmoittautumista.

Lisätietoa:

Verkkotapahtuma

Asa-Marie Kultima, Aalto-yliopiston rehtorin tehtävän 8.10. valtaava lukiolaistyttö Rovaniemeltä kuvattuna kaupunkinäkymässä. Kuva Aaro Keipi

17-vuotias Asa-Marie Kultima valtaa rehtorin tehtävän päiväksi Girls Takeover -tempauksessa

Lokakuun alussa tyttöjen, nuorten ja teknologian ”superviikolla” järjestetään myös kaikille avoin Shaking up Tech -tapahtuma ja valitaan nuorten innovaatiokilpailun voittaja.

Uutiset
Zometool construction on lawn at Sannäs Math Camp

Matematiikkaleiri lukiolaisille 2020

Aalto-yliopiston matematiikkaleiri lukiolaisille 2020

Tapahtumat
Millennium Youth Pirze Aalto University photo by Aino Huovio

Millennium Youth Prize finaali syksyllä 2020

Kilpailussa nuoret ehdottavat ratkaisuja kestävän kehityksen haasteisiin.

Uutiset
Aalto logo by the the shore
Uutiset
Datatähti

Peruskoululaisten ja lukiolaisten ohjelmointikilpailu Datatähden kaikille avoin alkukilpailu käydään netissä 28.9.–11.10.2020. Lue lisää.

European Quantum Week

Kvanttiteknologioiden virtuaalioppitunnit lukiolaisille ja yläkoululaisille nuorille

Virtuaalisilla oppitunneilla lisätään kvanttimekaniikan ja -teknologioiden ymmärrystä.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Timo Saarinen, Juha Dahlström, Elli Hämäläinen ja Timo Korkeamäki
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Suunnittelija Elli Hämäläiselle ja Aalto-yliopistolle kunniamaininta urheilijan kaksoisuran edistämisestä

Kunniamaininnan myönsi Suomen Olympiakomitean Urheiluakatemiaohjelma ja URA-säätiö.
Kuvassa Arto Lindblomin, Juhani Pekkalan ja Lasse Mitrosen kuvat sekä teksti Uudistuva kauppa vihreällä taustalla
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Kaupan opetuksella on pitkät perinteet Kauppakorkeakoulussa

Seuraavassa Better Business – Better Society -seminaarissa keskustellaan siitä, millä tavoin ja mihin suuntaan kaupan ala on nyt uudistumassa.
Program Director Joan Lofgren with GBE course syllabus
Opinnot Julkaistu:

Joan Lofgren: Hybridiopetuksella voimme varmistaa kurssin suorittamisen myös ilman läsnäoloa kampuksella

Akateeminen vuosi käynnistyi elokuussa hyvin poikkeavissa olosuhteissa. International Business -kandidaattiohjelman johtaja Joan Lofgren opettaa ensimmäisen vuosikurssin opiskelijoille Global Business Environment -kurssia. Tänä syksynä kurssi toteutettiin hybridiopetuksena koronatilanteen vuoksi.
Two lab-coated women in a laboratory looking at pipes.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kemian ja kauppatieteen opiskelijat kehittivät kasvipohjaisia tuotteita Valion kanssa

Kahden maisteriopiskelijan tiimi teki yhteistyötä Valion kanssa Aalto Thesis -projektissa puolen vuoden ajan.