Uutiset

Saabille tehty väitöstutkimus avasi Kalle Spoofille ovet yhtiön tuotekehitykseen

Kalle Spoof kehitti väitöstutkimuksessaan tutkajärjestelmien keilanmuodostusta ja vie nyt työn antia Saab Teknologiakeskukseen.
Kalle Spoof
Kuva: Susanna Jaarmo

Kalle Spoof väitteli Aalto-yliopistosta tekniikan tohtoriksi 15.12.23 väitöskirjallaan Integrated True-Time-Delay Beamforming Receivers.

Elektronista antennikeilan muokkausta eli keilanmuodostusta voidaan hyödyntää laajalti tutkissa ja elektronisen puolustuksen järjestelmissä sekä mobiiliviestinnässä. Kalle Spoof perehtyi radiovastaanottimien antenniryhmien keilanmuodostukseen jo Aalto-yliopiston diplomityössään, jonka hän teki yhteistyössä puolustus- ja turvallisuusyhtiö Saabin kanssa. 

Mikro- ja nanoelektroniikkasuunnittelun alan väitöstutkimuksessaan Spoof pääsi sukeltamaan aiheessa sen syvään päähän. Työ poiki hedelmää ja vastaväitelleen tohtorin jatkopesti on Saab Teknologiakeskuksen tuotekehityksessä. 

”Käytin väitöstyössäni viiveitä antennisignaalien säätämiseen, kun perinteisesti siihen käytetään vaihesiirtoa. Viivesäätö mahdollistaa keilanmuodostuksen hyvinkin laajoille kaistanleveyksille, mikä kasvattaa radiojärjestelmien datansiirtokapasiteettia. Tutkimuksen keskeinen uutuusarvo on viiveiden aiempaa tehokkaampi toteuttaminen mikrosirujen sisällä”, Spoof kertoo.

”Oli antoisaa päästä suunnittelemaan integroituja piirejä, ja erityisen palkitsevaa oli, kun sain todennettua niiden toimivuuden mittausten avulla.”

Uutta suunnitteluosaamista tuotekehitykseen

Spoofin väitöstutkimus on osa Saabin rahoittamaa Industrial doctoral school -ohjelmaa, jonka tavoitteena on kouluttaa vähintään 20 uutta tohtoria Aalto-yliopistosta kymmenen vuoden aikana. Saabin kokonaisinvestointi vuonna 2017 alkaneeseen strategisen kumppanuuden yhteistyöohjelmaan on 23 miljoonaa euroa.

Saab Finland palkkaa Industrial doctoral school -opiskelijat työntekijöikseen, ja he voivat käyttää työajastaan noin neljä päivää viikossa väitöstyöhön Aallon tutkimusryhmissä. Loppuajan väitösopiskelija tekee töitä Saabin muissa projekteissa ja tutustuu yrityksen toimintatapoihin. Tavoiteaika väitöstutkimuksen valmistumiselle on neljä vuotta. 

”Väitöstyön tekeminen Saabin työntekijänä toi tutkimukseen pitkäjänteisyyttä ja jatkuvuutta, kun ei tarvinnut keskittyä rahoituksen hankkimiseen tutkimuksen aikana. Saabin työntekijänä sain hyviä kontakteja talon asiantuntijoihin ja pääsin tutustumaan ajatusmaailmaan yrityksen tuotteiden takana.”

Tampereella vuonna 2018 toimintansa aloittanut Saab Teknologiakeskus keskittyy elektronisen puolustuksen laitteiden ja tutkajärjestelmien suunnitteluun. Vauhdilla kasvanut keskus saa nyt lisävahvistusta uudesta, kun Spoof jatkaa integroitujen piirien kehitystyötä.

”Väitöstutkimukseni herätti Saabilla kiinnostuksen suunnitella ja kehittää antenniryhmissä hyödynnettäviä mikrosiruja. Lähdemme nyt tutkimaan, mitä mahdollisuuksia tämä voi tarjota yhtiön tuotteisiin.”  

Teksti: Marjukka Puolakka

Saab Aalto Research Day 2019

Strateginen yrityskumppani Saab

Saabin pitkäjänteinen sitoutuminen yhteistyöhön luo hyvät edellytykset tieteellisille läpimurroille ja uusien innovaatioiden kehittämiselle.

Yritysyhteistyö
Radiokaiuton huone Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen

Innovaatiot eivät synny hetkessä

Aalto-yliopiston ja Saab-konsernin yhteistyölle on kehittynyt hyvä brändi ja maine siitä, että asiat osataan tehdä oikein.

Uutiset
Elektroniikan ja nanoteknologian maisteriohjelma

Aalto-yliopisto ja Saab laajentavat strategista tutkimusyhteistyötä

Saab investoi kolme miljoonaa euroa yhteistyön laajentamiseen uusille tutkimusalueille. Yhtiön kokonaisinvestointi vuosille 2017-2026 kasvaa 23 miljoonaan euroon.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Unite! student holding a sign that says Get inspired, grow together, Let's Unite!
Yhteistyö Julkaistu:

Neljä opiskelijoiden hanketta saa Unite!-yliopistoallianssin siemenrahaa

Rahastolla aktivoidaan opiskelijoiden yhteisiä projekteja yhdeksän Unite!-yliopiston välillä.
Picture of the themes of this course
Opinnot Julkaistu:

Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) neljännessä jaksossa

Suosittu Mind & Study - Hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki (3op) järjestään 4. jaksossa suomeksi ja englanniksi!
Flowers
Opinnot Julkaistu:

Kesän 2024 avoimen yliopiston kurssit on nyt julkaistu

Löydät nyt kurssivalikostamme kesäkauden kurssit, joiden ilmoittautuminen alkaa maaliskuussa tai toukokuussa.
Pasi Laine
Yhteistyö Julkaistu:

Valmetin nimikkosali avattiin Otaniemessä

"Meillä on pitkäaikainen yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa ja haluamme vahvistaa sitä entisestään. Tarvitsemme tulevaisuuden tekijöitä erilaisista taustoista ja koulutusohjelmista," toteaa Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.