Uutiset

Innovaatiot eivät synny hetkessä

Aalto-yliopiston ja Saab-konsernin yhteistyölle on kehittynyt hyvä brändi ja maine siitä, että asiat osataan tehdä oikein.

Huippututkimuksesta hyötyvät sekä yliopisto että yritys, toteavat yhteistyön osapuolet Aalto-yliopistossa ja Saab-konsernissa. Tutkimuksen avulla on jo vuosikymmenen ajan syntynyt uutta huipputeknologiaa yrityksen käyttöön.

”Yhteistyö on kehittynyt vähitellen molemminpuolisten ponnisteluiden ansiosta nykyiselle tasolleen”, Saab Finlandin teknologiajohtaja Petteri Alinikula sanoo.

Pääyhteistyömalliksi on muodostunut väitöskirjayhteistyö. Saab rahoittaa noin kymmentä Aallon tohtoriopiskelijaa vuodessa.  

”Yhteistyölle on kehittynyt hyvä brändi ja maine siitä, että asiat osataan tehdä oikein. Olemme viimeisten vuosien aikana saaneet tosi hyviä tohtoriopiskelijoita mukaan ja laajaa kiinnostusta opiskelijoiden suunnalta, mihin on varmasti myös vaikuttanut keskustelu huoltovarmuuden ja erityisesti tietopääoman huoltovarmuuden tärkeydestä Euroopassa”, Alinikula toteaa.

Alinikula kehuu Aallon tutkimusportfoliota, josta löytyy Saabille juuri oikeat ja tärkeät aiheet liittyen antenneihin, mikroaaltotekniikkaan, mikroelektroniikkaan, digitaaliseen signaalinkäsittelyyn ja koneoppimiseen. Kiitosta saavat aktiiviset professorit, jotka ovat ongelmanratkaisijoita ja arvostavat tutkimushaasteita ja tutkimuskysymyksiä, joita Saab tuo yhteiseen pöytään.

”Tärkein työtehtävänäni on taata, että Saab Finlandilla on pääsy parhaisiin teknologioihin ja tutkimukseen. Saabin tuotteet ovat monimutkaisia, korkean teknologian järjestelmiä. Yliopistoyhteistyöllä on tärkeä rooli siinä, että Saabilla on erittäin kilpailukykyiset tuotteet, ja tämä on myös huomattu laajasti koko Saab-konsernissa.”

Radiotekniikan tutkimusryhmää johtava professori Ville Viikari sanoo, että yhteistyö on auttanut ohjaamaan tutkimustyötä oikeaan suuntaan ja ymmärtämään uudella tavalla myös yritysten tarpeita.

”Yksi tärkeimpiä tavoitteitamme on kouluttaa alojensa huippuosaajia ja tiivis yritysyhteistyö on yksi tärkeä keino toteuttaa tavoitettamme”, hän sanoo.

Yhteistyön ansioksi voidaan lukea Saabin saamat kutsut eurooppalaisen puolustusrahaston, European Defence Fundin, hankkeisiin. Lisäksi Wallenberg AI, Autonomous Systems and Software Programin (WASP) ja Aallon tutkimusohjelman yhteistyö on lähtenyt hyvin käyntiin. Ohjelmassa on aloitettu jo kahdeksan postdoc-tasoista projektia.

Teollisuuden tohtoriopiskelijoista hyvää palautetta

Alinikula on työurallaan nähnyt, kuinka suuri haaste on teknologian siirto tutkimuksesta yrityksen käyttöön. Hän nostaa esiin teollisuuden tohtoriopiskelijat, jotka tekevät töitä neljänä päivänä viikossa tutkimusryhmässä ja yhtenä päivänä viikossa Saabin tiloissa tutustuen yrityksen toimintaan ja tuotelinjastoon. Mallista on saatu hyvää palautetta kaikilta osapuolilta.

”Olemme saaneet hyvää palautetta opiskelijoilta. He ovat olleet erityisen tyytyväisiä siihen, että saavat tehdä täysipäiväisesti tutkimustyötä, mutta kokevat kuuluvansa myös Saab-yhteisöön”, Saabin avainasiakaspäällikkö Susanna Jaarmo Aallosta vahvistaa.

Yliopistoyhteistyötä suunnitteleville yrityksille Alinikulalla on yksi vinkki: yhteistyöhön kannattaa suhtautua pitkäjänteisesti. Hän muistuttaa, ettei tuloksia synny yhdessä tai kahdessakaan vuodessa, ja että hyvän yhteistyön perusta on luottamus.

”Vaikka työ on pitkäjänteistä, joskus projekteista syntyy nopeita innovaatioita. Meillä yksi esimerkki on uusi antennikonsepti, niin sanottu näkymätön antenni. Tutkimuskysymys esitettiin meidän puoleltamme ja ratkaistiin Aallossa. Nyt tuote on menossa kaupallistamisvaiheeseen tuotekehitysyksikössämme Göteborgissa”, Alinikula paljastaa.

Saab-konsernissa on huomattu, että väitöskirjaprojektit ovat hyvin itsenäisiä.

”Jos vielä jotain voisimme parantaa, niin toivomme, että tekemisen malli muuttuisi enemmän professoreiden ja alojen yhteistyöksi. Uskon, että monialaisuudesta voisi löytyä uusia ja yllättäviä innovaatioita”, Alinikula sanoo.

Lisätietoa:

Petteri Alinikula 
CTO Saab Finland 
[email protected]

Susanna Jaarmo 
Corporate Relations Manager 
[email protected] 

Photo by Aki-Pekka Sinikoski

Aalto-yliopisto mukaan ruotsalaiseen tekoälyn ja autonomisten järjestelmien WASP-tutkimusohjelmaan

Aalto-yliopisto aloittaa yhteistyön ruotsalaisten yliopistojen kanssa Wallenbergin tekoälyn, autonomisten järjestelmien ja ohjelmistojen tutkimusohjelmassa. Mukana on myös kymmeniä ruotsalaisyrityksiä.

Uutiset
Elektroniikan ja nanoteknologian maisteriohjelma

Aalto-yliopisto ja Saab laajentavat strategista tutkimusyhteistyötä

Saab investoi kolme miljoonaa euroa yhteistyön laajentamiseen uusille tutkimusalueille. Yhtiön kokonaisinvestointi vuosille 2017-2026 kasvaa 23 miljoonaan euroon.

Uutiset
ELEC radiokaiuton huone image unto rautio

Väitöstutkimuksen tekeminen Saabilla auttaa ymmärtämään tulevaisuuden haasteita

Tohtoriopiskelijat kiittävät Saabin asiantuntijoiden apua ja yhtiön tarjoamia tosielämän sovellushaasteita.

Uutiset
Saab Aalto Research Day 2019

Strateginen yrityskumppani Saab

Saabin pitkäjänteinen sitoutuminen yhteistyöhön luo hyvät edellytykset tieteellisille läpimurroille ja uusien innovaatioiden kehittämiselle.

Yritysyhteistyö
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Aalto University School of Business, a student ascending, public art of Risto Suomi on the wall, photo Mikko Raskinen
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Poissaolot töistä on suurin syy siihen, että naisia on toimitusjohtajina miehiä vähemmän

Naiset ovat aliedustettuina toimitusjohtajan tehtävissä, koska he viettävät enemmän aikaa työmarkkinoiden ulkopuolella niinä vuosina, joina heidän uransa on nousussa. Naiset myös hakeutuvat miehiä vähemmän myynnin ja tuotannon tehtäviin, joista toimitusjohtajia tyypillisesti rekrytoidaan.
drift trike
Opinnot Julkaistu:

Kiinnostaako Aalto Space ja mekaaninen suunnittelu? Tervetuloa konesuunnitteluprojektin Gaalaan 1.12.

MEC-E1003 Machine Design Project -kurssin opiskelijat esittelevät prototyyppejään yleisölle. Tänä vuonna mukana on ensimmäistä kertaa myös yhteistyöprojekteja Aalto Space -tiimin ja professori Jaan Praksin kanssa.
Deep tech tuesday
Yliopisto Julkaistu:

Miten Suomi menestyy mikrosirukilpailussa? Asiantuntijat kertovat

Asiantuntijat jakoivat Deep Tech Tuesdayssa näkemyksiään mikrosirujen roolista ja merkityksestä kilpailukyvyn varmistamisessa, teknologisessa riippumattomuudessa ja vihreässä siirtymässä.