Uutiset

Ranskan presidentti Macron sai lahjaksi kierrätetyistä farkuista Ioncell-F -teknologialla valmistetun huivin

Ympäristöystävällistä teknologiaa esiteltiin presidentille hänen vierailullaan Aalto-yliopistossa 30.8.2018.
Professori Herbert Sixta esitteli Ioncell-F -teknologialla valmistettua Marimekon kangasta presidentti Macronille, pääministeri Juha Sipilälle sekä Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelälle. Kuva: Aalto-yliopisto/Mikko Raskinen

Presidentti Macron tutustui Startup Saunassa opiskelijayrittäjyyteen, tutkimuksesta ponnistaneisiin yrityksiin sekä tutkimusinnovaatioihin, kuten Ioncell-F -teknologiaan.

Professori Herbert Sixta on vakuuttunut, että Ioncell-F -menetelmän avulla tekstiiliteollisuuden aiheuttamaa ympäristön saastumista voidaan vähentää.

”Tekstiiliteollisuus on yksi kaikkein saastuttavimmista aloista”, hän sanoo. Ongelmaa pahentaa merkittävien vaatemerkkien kertakäyttökulttuuri, joka johtaa vaatteen keskimääräisen käyttöiän lyhenemiseen. Koska meillä ei ole ollut teknisesti toteuttamiskelpoista kierrätyssysteemiä tekstiileille, ne ovat päätyneet kaatopaikoille tai poltettaviksi.”

Ioncell-F -teknologia mahdollistaa käytetyn, lähinnä puuvilla- tai puuvilla-polyesteritekstiilin täydellisen kierrätyksen. Kierrätyksessä syntyvät kuidut ovat jopa parempilaatuisia kuin alkuperäiset puuvillakuidut; ne ovat vahvoja, pehmeitä sekä kiiltäviä, ja ne tuntuvat viileiltä kesällä ja lämpimiltä talvella.

Esitelläkseen kierrätyskonseptia presidentti Macronille opiskelijat olivat valmistaneet hänelle huivin käytetyistä farkuista. Farkut oli ensin jauhettu pieniksi paloiksi ja sen jälkeen liuotettu uudella ympäristöystävällisellä liuottimella ja kehrätty uusiksi kuiduiksi. Lahjaksi annettu huivi oli kudottu kuiduista valmistetusta langasta.

Lue lisää Ioncell-F -teknologiasta (englanniksi)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Biomateriaaleja
Yhteistyö Julkaistu:

Metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi

Metsäbiotalouden tiedepaneelin ensimmäisen selvityshankkeen tulokset on julkaistu. Laskelmien mukaan metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi ilman lisähakkuita: selvityksen mukaan vuonna 2035 Suomen metsistä voitaisiin saavuttaa jopa 15,6 miljardin euron arvonlisä, mikä tarkoittaa 80 % kasvua verrattuna vuoden 2019 tasoon.