Uutiset

Radikaalisti luovasta osaamisesta Suomen kilpailuetu – Aalto-yliopiston aloitteessa yli 60 suomalaista organisaatiota ja yhteiskunnallista vaikuttajaa

Aalto-yliopisto haastaa suomalaiset kehittämään luovuuttaan ja avaa maksuttoman verkkokurssin, joka tuo luovuuden perustiedot kaikkien ulottuville. Kurssi opettaa hyödyntämään luovuutta muutoksen tekemiseen osaamisesta tai alasta riippumatta.
Kaksi ihmistä ulkona, joista yhdellä on keltainen frisbeen kaltainen esine. Toinen on valkoisessa takissa, toinen sinisessä paidassa.
Kuva: Lina Jelanski

Aalto-yliopisto haastaa kaikki suomalaiset organisaatiot, yhteisöt, vaikuttajat ja yksilöt kehittämään luovuuttaansillä luovuusosaaminentukee yhteiskuntamme ja taloutemme uudistumista ja kasvua. Tavoitteena on, että kymmenet tuhannet ihmiset opiskelisivat luovuuden perusperiaatteet.   

Radikaalin luovuuden aloitteessa on jo mukana yli 60 organisaatiota, muun muassa Fiskars-konserni, Posti, KONE, Wolt, Marimekko, Smartly, Kemira, Kalevala Koru, Kesko, SOK, Rovio, VTT, Sitra ja A-lehdet. Aloitetta tukevat myös työ- ja elinkeinoministeriö sekä Helsingin ja Espoon kaupungit.

Osana aloitetta Aalto-yliopisto tarjoaa avoimen ja maksuttoman Sukellus radikaaliin luovuuteen -verkkokurssin kaikkien organisaatioiden ja kansalaisten käyttöön.

Radikaali luovuus on rohkeaa uudistumista, joka haastaa vallitsevat normit ja kehittää täysin uusia, ennakkoluulottomia toimintatapoja ja ajatusmalleja. Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä uskoo, että Suomella on kaikki edellytykset kasvaa radikaalisti luovan ajattelun ja toiminnan kärkimaaksi – kunhan ymmärrämme, ettei luovuus ole vain harvojen etuoikeus tai harvojen vastuulla.

“Luovuus ei ole vain synnynnäinen ominaisuus vaan taito, jonka jokainen meistä voi oppia. Emme voi ratkaista ongelmia perinteisin keinoin ja odottaa uudenlaisia tuloksia. Jokainen meistä voi oppia, lisätä ja kehittää luovuuttaan. Panostamalla yhdessä radikaalin luovuuden oppimiseen ja hyödyntämiseen voimme vahvistaa Suomen kilpailukykyä ja asemaamme kestävän kehityksen ja innovaatioiden edelläkävijänä”, Niemelä painottaa.

Luovuuden perusteet ja taidot kaikkien ulottuville maksutta

“Posti on ollut olemassa jo lähes 400 vuotta ja haluamme olla täällä myös seuraavat 400 vuotta. Se vaatii jatkuvaa uudistumista, mikä ei onnistu ilman luovuutta. Luovuustaitoja tarvitaan laajasti läpi organisaation. Siksi tämänkaltainen laaja oppiminen on meille äärimmäisen arvokasta”, kertoo mukana luovuushaasteessa olevan Postin Vice President Innovation & Venturing, Oskari Tinkanen.

Sinistä taivasta vasten henkilö, jolla on rastat ja valkoinen paita; taustalla sininen taivas ja valkoiset pilvet.

Kurssi esittelee radikaalin luovuuden käsitteen ja menetelmiä, joiden avulla voi tarttua monimutkaisiin haasteisiin ja tulla sinuiksi luovaan prosessiin liittyvän epävarmuuden kanssa.

Kurssi opettaa hyödyntämään luovuutta muutoksentekemisessä osaamisesta tai alasta riippumatta. 

Kolmen opintopisteen verkkokurssin voi tehdä osissa ja sen suorittamiseen menee noin 72 tuntia. Kurssia on ollut rakentamassa laaja joukko Aalto-yliopiston asiantuntijoita, opettajia ja tutkijoita eri aloilta ja siitä vastaa yliopiston muotoilun laitos.

Luovuus on nopeimmin kasvava työelämätaito

Maailman talousfoorumin (World Economic Forum) vuoden 2023 Future of Jobs Report -työelämätutkimuksen mukaan luovan ajattelun merkitys kasvaa nopeimmin kaikista työelämätaidoista. Työntekijät ja organisaatiot tarvitsevat radikaalisti luovaa ajattelua uudistuakseen ja menestyäkseen.

”Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä yritysten kestävä kilpailukyky nojaa entistä enemmän luovaan ajatteluun ja luoviin ratkaisuihin. On uskallettava kokeilla ja innovoida kokonaan uusia tuotteita, palveluita ja toimintatapoja. Nyt ja tulevaisuudessa radikaali luovuus onkin keskeinen yritysten ja kansantalouksien kilpailukykytekijä. Maat, jotka aktiivisesti edistävät luovuutta ja luovia aloja ovat vetovoimaisia myös kilpailtaessa kansainvälisestä osaamisesta ja investoinneista”, sanoo aloitetta tukeva ekonomisti ja hallitusammattilainen Anne Brunila.

Aalto-yliopiston hankkeeseen ja sen yli 60 kumppaniin voi tutustua täällä. Sukellus radikaaliin luovuuteen -kurssin voi suorittaa suomeksi tai englanniksi 14. marraskuuta 2024 alkaen osoitteessa divingintoradicalcreativity.aalto.fi.

Lisää aiheesta:

Radikaaliin luovuuteen voi tutustua myös tuoreessa Radical Creatives -elokuvassa, jonka voi tilata ilmaiseksi osoitteesta radicalcreatives.fi. Elokuvassa kuullaan ajatuksia luovuudesta muun muassa kansanedustaja Pekka Haavistolta, ihmisoikeusaktivisti Ujuni Ahmedilta ja teknologiayhtiö Smartly.ion perustaja Kristo Ovaskalta.

Kuvapankki: https://materialbank.aalto.fi/l/vwrWbGtWWgGj

Sukellus radikaaliin luovuuteen -verkkokurssi

Kurssilla opit, mitä on radikaali luovuus yksilön ja organisaation näkökulmasta sekä miten perusteellista muutosta tehdään ja johdetaan.

Lisää aiheesta
Ihminen sukeltamassa veden alla. Teksti: 'Sukellus radikaaliin luovuuteen'.
Aalto University / Riitta Silvennoinen / Photo: Jaakko Kahilaniemi

Miksi juuri nyt jokaisen kannattaisi opiskella luovuutta?

Henkilöstöjohtaja Riitta Silvennoinen kannustaa olemaan radikaali ottamalla uuden oppimiselle aikaa. Kaikki aaltolaiset voivat tehdä radikaalin luovuuden peruskurssin työajallaan.

Uutiset
Radical Creativity logo

Haaste: radikaalisti luovasta osaamisesta Suomen kilpailuetu

Aalto-yliopiston käynnistämässä haasteessa mukana olevat organisaatiot pitävät luovuustaitojen oppimista tärkeänä Suomelle ja siellä toimivien organisaatioiden kilpailukyvylle ja uudistumiselle.

Radikaali luovuus
Radical Creatives herokuva

Radical Creatives -elokuvan verkkosivu (ulkoinen linkki)

Dokumenttielokuva kertoo voimakkaan tarinan itseluottamuksen vahvistamisesta luovuuden kautta. Tällä sivulla tutustut elokuvan esiintyjiin ja tekijöihin tai voit järjestää tiimillesi elokuvanäytöksen.

Distorted reflection of two people outside at Otaniemi campus

Radikaali luovuus

Maailman muuttamiseen ei ole valmista kaavaa. On uskallettava rohkeasti luoda uutta pelkäämättä epäonnistumista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Moderni onnellisuuden kehokartta on pitkälti samanlainen muinaisen Mesopotamian onnellisuuden kehokartan kanssa – poikkeuksena tästä on maksa, joka hohtaa muinaisilla mesopotamialaisilla silmiin pistävästi. Kuva: Moderni/PNAS: Lauri Nummenmaa et al. 2014, mesopotamialainen: Juha Lahnakoski 2024.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Miltä tunteiden kehokartat näyttivät muinoin ja nyt? Mesopotamiassa onnellisuus hohti paljon vahvemmin maksan alueella

Monitieteinen tutkijatiimi on pyrkinyt laajan tekstiaineiston avulla selvittämään, miten muinaisen Mesopotamian alueen ihmiset kokivat tunteita kehossaan tuhansia vuosia sitten. Analyysi perustuu noin miljoonaan muinaisen akkadin kielen sanaan, jotka ovat peräisin Uus-Assyrian valtakunnasta (934–612 eaa) säilyneiden savitaulujen nuolenpääkirjoituksesta.
Kolme valkoista, taiteltua paperirakennetta eri kokoisina ja muotoisina harmaalla pinnalla.
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näyttävä origamikartonki uudistaa kasvavia pakkausmarkkinoita

Origamitaitteet mahdollistavat kartongille täysin uusia ominaisuuksia ja tekevät siitä erinomaisen vaihtoehdon muun muassa korvaamaan muovia ja styroksia pakkauksissa. Esteettinen materiaali herättää kiinnostusta myös muotoilijoiden keskuudessa.
Talvikki Hovatta, taustalla Metsähovin radio-observatorion teleskooppia suojaava kupu.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talvikki Hovatta haluaa ratkaista avaruusyhteisöä vuosikymmeniä askarruttaneen mysteerin

Metsähovin radio-observatorion uusi vastaanotin ja Euroopan tutkimusneuvoston myöntämä ERC-rahoitus mahdollistavat mustien aukkojen hiukkassuihkujen koostumuksen selvittämisen.
Ryhmä ihmisiä seisoo huoneessa, yksi henkilö pitelee kukkia ja todistusta, taustalla näyttö.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Aallon satelliittitiimi ja tutkimusrahoituksen asiantuntijat palkittiin huipputyöstään

Aalto Pioneering Excellence -palkinto myönnetään vuosittain uraauurtavaa työtä tekeville tiimeille. Kunniamaininnan sai Closing Loops -tutkimuspilotti.