Tuomas Auvinen: Kulttuurina radikaali luovuus
Luovuus on kokeilemista, ja siksi se on merkittävä taito kaikille alati muuttuvassa ja monitasoisesti verkottuneessa maailmassa.
”Think again” oli Aalto-yliopiston ensimmäinen iskulause.
Tämä oli rohkea iskulause akateemisessa maailmassa, jossa sivistynyt älykkyys oli faktojen, datan, tiedon, päättelyn ja kokemuksen perusta – ei erilainen, epätavanomainen tai luova ajattelu. Siksi iskulause lanseerattiin kohdeyleisölle lyhyeksi aikaa, se näytti vastaperustetun yliopiston suunnan. Rohkeasti kohti fundamentaalista muutosta.
Älykkyys nähdään yleensä kykynä ajatella ja oppia. Mutta kun maailma muuttuu ennennäkemättömän nopeasti, tärkein taito voikin olla kyky ajatella uudelleen ja poisoppia. Me olemme monimutkaisten ja lineaaristen haasteiden mestariratkojia. On turvallista suosia suunnitelmallista menettelyä ja mukavuuden tunnetta tuntemattoman tekijän tai epävarmuuden tuoman epämukavuuden sijaan.
Turvallinen vakaus ei kuitenkaan siunaa kaikkea; se voi olla jopa kirous. Kun kohtaamme moniulotteisia haasteita – kuten työtapojemme digitalisointi COVID-19:n myötä – huomaamme nopeasti, että meille tutut menetelmät eivät ole enää tehokkaita ratkaisuja. Nämä monimutkaiset kysymykset eivät ole yksittäisiä ongelmia, jotka voidaan ratkaista yksioikoisella asiantuntemuksella. Mitä radikaalimpia ajattelijoita olemme, sitä enemmän laajennamme mahdollisuuksiamme. Tarvitaan siis enemmän monialaista uudelleenajattelua ja radikaalia luovuutta!
Teknologia on täynnä radikaalia luovuutta. Autot, sähkö ja televisio olivat aikanaan radikaaleja. Nämä ajattelua haastavat teknologiat olivat innovaatioita, jotka muuttivat ihmisten, teollisuuden tai yritysten toimintaa olennaisesti. Ne kumosivat vanhat järjestelmät ja tottumukset.
Uusimpia esimerkkejä vanhaa haastavista teknologioista ovat tekoäly ja 5G, jotka voivat edistää monien yhteiskunnan osa-alueiden muuttumista aina uusista kuluttajapalveluista mediaan, viihteeseen, koulutukseen, terveydenhuoltoon, vähittäismyyntiin ja moniin teollisuudenaloihin.
Digitalisaatio on erinomainen lanseerausalusta poikkitieteellisille innovaatioille sekä taidetta, liiketoimintaa, tiedettä ja teknologiaa yhdistäville näkökulmille. Hyvänä esimerkkinä perustieteiden korkeakoulusta valmistunut Erik Härkönen, joka luo uusia kuvia laajasta data-setistä.
Aalto-yliopistossa rakennetaan kestävää tulevaisuutta. Meillä on nyt käytössä kolme lähestymistapaa kaikkeen toimintaamme: yrittäjähenkinen ajattelutapa, radikaali luovuus ja kestävät ratkaisut. Kannustamalla yhteisömme radikaalisti luovaa ja yrittäjähenkistä kulttuuria voimme yhdessä vaikuttaa asioihin ja löytää kestäviä ratkaisuja.
Uuden strategiamme monialaiset lähestymistavat ovat antaneet meille mahdollisuuden oppia pois jäykistä mielipiteistä sekä arvostaa henkistä joustavuutta, nöyryyttä ja uteliaisuutta järjettömän johdonmukaisuuden sijaan. Luovilla työtavoilla monipuolistetaan tapoja suunnitella esimerkiksi kestäviä ratkaisuja. Meillä ei ole valmiita toimintamalleja ja ratkaisuja uusiin haasteisiin. Siksi tarvitsemme aktiivista – jopa radikaalia – ja luovaa lähestymistapaa.
Olemme kaikki luovia ja käytämme sisäsyntyistä luovuuttamme uusissa tilanteissa. Radikaalilla luovuudella tarkoitamme Aalto-yliopistossa uutta luovaa toimintaa, joka rohkeasti edistää fundamentaalista muutosta. Radikaali luovuus korostaa myös joustavuutta toimia eri tavoin ja mukauttaa toimintaamme sen mukaisesti tavoitteiden saavuttamiseksi. Radikaalin luovuuden kulttuuri mahdollistaa ja tukee luovaa kyseenalaistamista ja tietämättömyyden hyödyntämistä sekä arvostaa tutkailusta, kokeilusta ja epäonnistumisista oppimista. Luovat lähestymistavat tarjoavat Aalto-yliopistossa monipuolisia näkökulmia ja taitoja vastata ajankohtaisiin haasteisiin radikaalin uudella tavalla.
Nyt on hyvä aika päästä luovuus valloilleen ja ajatella uusilla tavoilla!
Jutun kirjoittajat ovat Riikka Mäkikoskela Head of Radical Creativity ja Juha Juvonen Head of IT Solutions for Research.
Luovuus on kokeilemista, ja siksi se on merkittävä taito kaikille alati muuttuvassa ja monitasoisesti verkottuneessa maailmassa.
Kiinnostuneet aaltolaiset pääsevät tänä keväänä kokeilemaan transformatiivisen oppimisen menetelmiä, jotka voivat käynnistää omaan maailmankuvaan vaikuttavia muutoksia sekä poistaa luovuutta rajoittavia esteitä.
Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.