Uutiset

Professori Dominic Stead tutkii kaupunkeja ja kestävää liikkumista

Liikennetekniikan ja maankäytön suunnittelun professoriksi nimitetty Dominic Stead edustaa alansa huippua. Hän on monialainen ja kokenut tutkija ja hänen julkaisujaan on siteerattu laajasti.
Professor Dominic Stead

Dominic Stead nimitettiin 1.1.2021 alkaen liikennetekniikan ja maankäytön suunnittelun professoriksi Aalto-yliopiston rakennetun ympäristön laitokselle.

Hänen tutkimuksensa keskittyy kestävän kaupunkiliikenteen ja maankäytön suunnitteluun ja siihen liittyviin päätöksentekoprosesseihin. Ennen Aalto-yliopistoon saapumistaan Stead on työskennellyt professorina Delftin teknillisessä yliopistossa sekä tutkijana ja vierailevana professorina monissa Euroopan ja Australian huippuyliopistoissa. Hänellä on monialainen koulutustausta; tohtorintutkinto maankäytön suunnittelun alalta sekä maisterintutkinnot ympäristötieteiden ja kaavoituksen aloilta.

Hän on johtanut ja kehittänyt yli 15 isoa kansainvälistä tutkimushanketta, joita ovat rahoittaneet muun muassa ESPON EGTC (European Grouping on Territorial Cooperation), Euroopan komissio ja Yhdistyneet kansakunnat.

Dominic Stead on työskennellyt myös tutkimuksen arvioijana muun muassa Euroopan komission, COST-tutkijaverkoston, Suomen Akatemian, ruotsalaisen Formas-tutkimusneuvoston, NordForskin, Norjan tutkimusneuvoston ja Latvian koulutuksen kehittämisviraston toimeksiannosta. Hän on toiminut myös useiden konferenssien tieteellisten neuvottelukuntien jäsenenä.

Hän on julkaissut laajalti vertaisarvioiduissa tiedelehdissä. Julkaisut ovat keränneet runsaasti viittauksia ja vaikuttaneet päätöksentekoon. Stead on Planning Practice and Research -lehden toimittaja ja on mukana viiden vertaisarvioidun, kansainvälisen tiedelehden toimituskunnassa.

Opettamisesta Steadilla on 25 vuoden kokemus. Hän haluaa edistää kriittistä ajattelua ja analyysiä, innovaatiota, ongelmanratkaisua ja vuorovaikutusta opiskelijoiden kanssa.

Neljä kysymystä professori Dominic Steadille

Mikä sai sinut kiinnostumaan maankäytön suunnittelusta?

Kiinnostus ympäristöä kohtaan ja halu tehdä kaupungeista houkuttelevampia asukkaille, työntekijöille ja vierailijoille.

Miten kaupunki voidaan suunnitella kestävää liikennettä varten?

Antamalla enemmän tilaa ja arvoa jalankulkijoille ja pyöräilijöille. Tila ja tärkeysjärjestys eivät kuitenkaan riitä – kävelemisestä ja pyöräilystä pitää tehdä houkuttelevaa ja miellyttävää. Rakennetut ympäristöt vaativat huolellista suunnittelua, jotta saisimme aikaan vetovoimaisia ja turvallisia alueita, joissa eri palvelut ja mukavuudet löytyvät läheltä.

Mikä on itsellesi mieluisin tapa liikkua kaupungissa?

Kävellen ja pyöräillen, joskus myös juosten.

Kolme asiaa, jotka muuttaisit pääkaupunkiseudulla?

En osaa sanoa vielä!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

mika_sillanpaa_11_en.jpg
Nimitykset Julkaistu:

Mika A. Sillanpää: Olisi hyödyllistä, jos meillä olisi laboratoriossa pari mustaa aukkoa

Heisenbergin epätarkkuusperiaatteen kiertämisestä kvanttigravitaation osoittamiseen – professori venyttää kvanttifysiikan rajoja.
Dean Tuomasa Auvinen
Nimitykset Julkaistu:

Tuomas Auvinen jatkaa Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun dekaanina

Dekaanin toimikausi on viisi vuotta ja alkaa 11.3.2024.
Janne Lainen ja Tuomas Auvinen.
Nimitykset Julkaistu:

Vararehtori Janne Laine ja dekaani Tuomas Auvinen nimitettiin toiselle kaudelle

Janne Laineen toinen kausi alkaa tammikuussa ja Tuomas Auvisen maaliskuussa.
Jyri Hämäläinen seisomassa portaikossa
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Jyri Hämäläinen nimitetty tutkimuksesta vastaavaksi vararehtoriksi

Vararehtorin viisivuotinen kausi alkaa joulukuun alussa.