Uutiset

Petteri Kaski ja Jaakko Lehtinen etenivät professoripolulla

Petteri Kasken ryhmä tutkii algoritmiikkaa ja laskennan vaativuusteoriaa, Jaakko Lehtisen ryhmässä tutkitaan tietokonegrafiikkaa ja -näköä.

Tuoreet professorit Petteri Kaski ja Jaakko Lehtinen tietotekniikan laitokselta uskovat kunnianhimoiseen tutkimukseen ja innostavaan opetukseen. Molemmat pitävät perusopiskelijoiden opettamista tärkeänä osana omaa työtään ja haluavat tarjota riittävästi haasteita ja porkkanoita houkutellakseen jokaisen opiskelijan kehittymään niin pitkälle kuin mahdollista. Käytännössä skaalautuva opetus tarkoittaa sitä, että halutessaan opiskelija voi tehdä niin paljon lisätehtäviä kuin pystyy ja haluaa, ja häntä myös palkitaan näistä ylimääräisistä tehtävistä. Opiskelijat ovat ottaneet käytännön innolla vastaan.

Esimerkkinä algoritmiikan ja laskennan perustutkimuksesta Kaski mainitsee tuoreen yhteistyön Lundin yliopiston Andreas Björklundin kanssa, joka esiteltiin heinäkuussa Chicagossa ACM Symposium on Principles of Distributed Computing -kokouksessa.

- Esittelimme uuden matemaattisen periaatteiston helposti hajautettavien ja vikasietoisten algoritmien laatimiseen työläille laskentatehtäville, joka perustuu Stanfordin yliopiston professori Ryan Williamsin tuoreisiin tuloksiin. Laskennan hajautettu tila on esitetty samalla matemaattisella työkalustolla, jolla huolehditaan arkisesti esimerkiksi siitä, että reippaastikin naarmutettu Blu-ray -levy toistuu virheettömästi. Yllättävää on, että hajautus ja vikasietoisuus uudella periaatteistolla saadaan toteutettua vähäisin lisäresurssein verrattuna tehokkaimpiin tunnettuihin algoritmeihin ilman vikasietoisuutta ja hajautusta, kuvailee Kaski.

Lehtisen ryhmä tutkii sekä kuvasynteesiä, numeerisia menetelmiä realististen kuvien tuottamiseen laskennallisin keinoin, että käänteistä näköongelmaa, jossa kuvien perusteella päätellään laskennallisesti maailman ominaisuuksia. Matematiikkaa, fysiikkaa ja algoritmiikkaa yhdistävä aihe on selkeää perustutkimusta, mutta samalla lähellä sovelluksiaan visualisaatiossa, tietokonepeleissä sekä elokuvatuotannossa.

- Tutkimusryhmäni on kehittänyt yhdessä MIT:n ja Bernin yliopiston tutkijoiden kanssa uudenlaisen synteesialgoritmin, ja se on parhaillaan koekäytössä maailman teknisesti kehittyneimmässä efektistudiossa Weta Digitalissa, kertoo Lehtinen.

Kaski ja Lehtinen aloittivat Aalto-yliopiston vakinaistamispolulla apulaisprofessoreina vuonna 2012, ja heidät nimitettiin professoreiksi toukokuussa 2016.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

A portrait of Laureen Mahler.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Laureen Mahler luo origamitaitosten avulla biopohjaisia ja myös katseita kestäviä pakkauksia

Monet pakkausteollisuuden tuotteet perustuvat muoviin ja muihin fossiilipohjaisiin materiaaleihin. Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksessa kehitetään origamitaitoksiin perustuvia ekologisia pakkausratkaisuja, joilla on arvoa myös kauniina esineinä.
Illustration image depicting what Otakaari 2 could look like, people walking and cycling near Otakaari and Maarintie, man with sunglasses looks to the viewer, its sunny and there's an event in the corner of the building
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Marsio - ilmiselvä valinta

Nimikilpailun voittaneen ehdotuksen antajat taustoittavat ehdotustaan.
Maarintalo
Kampus Julkaistu:

Sähkömiehentie 5 – Maarintalon uusi osoite astuu voimaan 30.1.2023

Sähkömiehentie 3 (Maarintalo) osoite muuttuu ja uusi osoite Sähkömiehentie 5 astuu voimaan 31.1.2023
Venla Kaislo, Iikka Huttu ja Leevi Hormaluoma. Kuva: Filmbutik
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Iikka Huttu: Diplomi-insinöörin opinnot ovat täydellinen yhdistelmä teoriaa ja käytäntöä

Elektroniikan ja sähkötekniikan pääaineessa opiskellut Iikka uskoo, että sähkötekniikalla ratkaistaan monet kestävään kehitykseen ja hyvinvointiin liittyvät ongelmat.