Uutiset

Petteri Kaski ja Jaakko Lehtinen etenivät professoripolulla

Petteri Kasken ryhmä tutkii algoritmiikkaa ja laskennan vaativuusteoriaa, Jaakko Lehtisen ryhmässä tutkitaan tietokonegrafiikkaa ja -näköä.

Tuoreet professorit Petteri Kaski ja Jaakko Lehtinen tietotekniikan laitokselta uskovat kunnianhimoiseen tutkimukseen ja innostavaan opetukseen. Molemmat pitävät perusopiskelijoiden opettamista tärkeänä osana omaa työtään ja haluavat tarjota riittävästi haasteita ja porkkanoita houkutellakseen jokaisen opiskelijan kehittymään niin pitkälle kuin mahdollista. Käytännössä skaalautuva opetus tarkoittaa sitä, että halutessaan opiskelija voi tehdä niin paljon lisätehtäviä kuin pystyy ja haluaa, ja häntä myös palkitaan näistä ylimääräisistä tehtävistä. Opiskelijat ovat ottaneet käytännön innolla vastaan.

Esimerkkinä algoritmiikan ja laskennan perustutkimuksesta Kaski mainitsee tuoreen yhteistyön Lundin yliopiston Andreas Björklundin kanssa, joka esiteltiin heinäkuussa Chicagossa ACM Symposium on Principles of Distributed Computing -kokouksessa.

- Esittelimme uuden matemaattisen periaatteiston helposti hajautettavien ja vikasietoisten algoritmien laatimiseen työläille laskentatehtäville, joka perustuu Stanfordin yliopiston professori Ryan Williamsin tuoreisiin tuloksiin. Laskennan hajautettu tila on esitetty samalla matemaattisella työkalustolla, jolla huolehditaan arkisesti esimerkiksi siitä, että reippaastikin naarmutettu Blu-ray -levy toistuu virheettömästi. Yllättävää on, että hajautus ja vikasietoisuus uudella periaatteistolla saadaan toteutettua vähäisin lisäresurssein verrattuna tehokkaimpiin tunnettuihin algoritmeihin ilman vikasietoisuutta ja hajautusta, kuvailee Kaski.

Lehtisen ryhmä tutkii sekä kuvasynteesiä, numeerisia menetelmiä realististen kuvien tuottamiseen laskennallisin keinoin, että käänteistä näköongelmaa, jossa kuvien perusteella päätellään laskennallisesti maailman ominaisuuksia. Matematiikkaa, fysiikkaa ja algoritmiikkaa yhdistävä aihe on selkeää perustutkimusta, mutta samalla lähellä sovelluksiaan visualisaatiossa, tietokonepeleissä sekä elokuvatuotannossa.

- Tutkimusryhmäni on kehittänyt yhdessä MIT:n ja Bernin yliopiston tutkijoiden kanssa uudenlaisen synteesialgoritmin, ja se on parhaillaan koekäytössä maailman teknisesti kehittyneimmässä efektistudiossa Weta Digitalissa, kertoo Lehtinen.

Kaski ja Lehtinen aloittivat Aalto-yliopiston vakinaistamispolulla apulaisprofessoreina vuonna 2012, ja heidät nimitettiin professoreiksi toukokuussa 2016.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva break prosta eri laitteilla
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Break Pro -taukoliikuntaohjelmisto lisää liikettä arkeen – valikoimassa nyt uusia videoita!

Päivitetyssä versiossa paljon uusia toimintoja ja taukoliikuntavideoita.
Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.