Uutiset

Petteri Kaski ja Jaakko Lehtinen etenivät professoripolulla

Petteri Kasken ryhmä tutkii algoritmiikkaa ja laskennan vaativuusteoriaa, Jaakko Lehtisen ryhmässä tutkitaan tietokonegrafiikkaa ja -näköä.

Tuoreet professorit Petteri Kaski ja Jaakko Lehtinen tietotekniikan laitokselta uskovat kunnianhimoiseen tutkimukseen ja innostavaan opetukseen. Molemmat pitävät perusopiskelijoiden opettamista tärkeänä osana omaa työtään ja haluavat tarjota riittävästi haasteita ja porkkanoita houkutellakseen jokaisen opiskelijan kehittymään niin pitkälle kuin mahdollista. Käytännössä skaalautuva opetus tarkoittaa sitä, että halutessaan opiskelija voi tehdä niin paljon lisätehtäviä kuin pystyy ja haluaa, ja häntä myös palkitaan näistä ylimääräisistä tehtävistä. Opiskelijat ovat ottaneet käytännön innolla vastaan.

Esimerkkinä algoritmiikan ja laskennan perustutkimuksesta Kaski mainitsee tuoreen yhteistyön Lundin yliopiston Andreas Björklundin kanssa, joka esiteltiin heinäkuussa Chicagossa ACM Symposium on Principles of Distributed Computing -kokouksessa.

- Esittelimme uuden matemaattisen periaatteiston helposti hajautettavien ja vikasietoisten algoritmien laatimiseen työläille laskentatehtäville, joka perustuu Stanfordin yliopiston professori Ryan Williamsin tuoreisiin tuloksiin. Laskennan hajautettu tila on esitetty samalla matemaattisella työkalustolla, jolla huolehditaan arkisesti esimerkiksi siitä, että reippaastikin naarmutettu Blu-ray -levy toistuu virheettömästi. Yllättävää on, että hajautus ja vikasietoisuus uudella periaatteistolla saadaan toteutettua vähäisin lisäresurssein verrattuna tehokkaimpiin tunnettuihin algoritmeihin ilman vikasietoisuutta ja hajautusta, kuvailee Kaski.

Lehtisen ryhmä tutkii sekä kuvasynteesiä, numeerisia menetelmiä realististen kuvien tuottamiseen laskennallisin keinoin, että käänteistä näköongelmaa, jossa kuvien perusteella päätellään laskennallisesti maailman ominaisuuksia. Matematiikkaa, fysiikkaa ja algoritmiikkaa yhdistävä aihe on selkeää perustutkimusta, mutta samalla lähellä sovelluksiaan visualisaatiossa, tietokonepeleissä sekä elokuvatuotannossa.

- Tutkimusryhmäni on kehittänyt yhdessä MIT:n ja Bernin yliopiston tutkijoiden kanssa uudenlaisen synteesialgoritmin, ja se on parhaillaan koekäytössä maailman teknisesti kehittyneimmässä efektistudiossa Weta Digitalissa, kertoo Lehtinen.

Kaski ja Lehtinen aloittivat Aalto-yliopiston vakinaistamispolulla apulaisprofessoreina vuonna 2012, ja heidät nimitettiin professoreiksi toukokuussa 2016.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Karttagrafiikka, jossa näkyy Mekong-jokea ja korkeuseroja.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Tutkija Marko Kallio palkittiin Britanniassa Mekong-joen kartastaan

Voittoon yltänyt työ on tarinallinen seikkailu läpi Mekong-joen.
Opinnot Julkaistu:

Uusi 3:n op:n kurssi Mind & Study - hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki tulossa 2. periodissa

Aallon opintopsykologien kehittämä kaikille avoin opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi alkaa loppusyksystä!
kuva hyvinvointiviikon logosta jossa keltaisia kuvioita
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Vielä ehdit ilmoittautua Aalto Wellbeing Week 2023 tapahtumiin!

Hyvinvointiviikolla taas paljon tapahtumia kampuksella
Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.