Uutiset

Opiskelija Niina Tapanainen: Opiskelen tekniikkaa, koska haluan parantaa ihmisten elämää

Niina valitsi kandivaiheessa informaatioteknologian pääaineen. Hän kannustaa yhdistämään tekniikan ennakkoluulottomasti myös humanistisiin aloihin.
Opiskelija Niina Tapanainen talvella Otaniemessä.
Niina Tapanainen.

Miten internet toimii? Miten laitteet kommunikoivat keskenään? Näihin kysymyksiin lukiolainen Niina Tapanainen halusi vastauksia ja päätyi hakemaan automaatio- ja informaatioteknologian hakukohteeseen. Niina on kiinnostunut puhe- ja kieliteknologiasta, ja tulevaisuudessa hän haluaa olla mukana kehittämässä suomenkielistä puheentunnistusta.

Minkä takia valitsit informaatioteknologian pääaineen?

Lukiossa mietin, hakisinko opiskelemaan fysiikkaa Helsingin yliopistoon vai diplomi-insinööriksi Aalto-yliopistoon. Koulussamme työskennellyt siviilipalvelusmies kertoi paljon positiivista Aallosta, jolloin aloin kallistua tekniikkaan. Myös arvostettu tutkinto ja teekkarielämä puolsivat tekniikan alaa. Katsoin Aallon sivuilta vaihtoehtoja ja kiinnostuin automaatio- ja informaatioteknologian hakukohteesta, vaikka en oikein tiennyt, mitä informaatioteknologia on. Se kuulosti tosi siistiltä ja sivuilla puhuttiin esimerkiksi 5G:stä ja IoT:stä. Mietin, että olisi tosi mielenkiintoista tietää, miten laitteet kommunikoivat keskenään tai miten internet toimii.

Nyt olen edennyt kandivaiheesta maisteriopintoihin ja opiskelen CCIS Signal, Speech and Language Processing -ohjelmassa.

Millaista opiskelijaelämä on käytännössä?

Fuksivuonna en ollut kauhean aktiivisesti mukana opiskelijaelämässä, mutta toisena opiskeluvuonna aloin ottaa pieniä nakkeja Automaatio- ja systeemitekniikan (AS) killassa eli alamme opiskelijoiden ainejärjestössä. Olin esimerkiksi kiltahuonevahtina ja autoin historiikin taittamisessa. Tykkäsin siitä, kuinka ennakkoluulotonta ja inklusiivista teekkarikulttuuri on. Kaikki otetaan vastaan sellaisena kuin he ovat – se oli jotain, mitä en ollut ennen kokenut.

Olin ensimmäisenä hallitusvuotenani AS-killan viestintämestari ja toisena vuonna puheenjohtaja. Puheenjohtajana oleminen on ollut yksi parhaimpia kokemuksiani, olen oppinut paljon itsestäni ja johtamisesta. Mieleen jääneitä kokemuksia opiskelijatoiminnassa ovat olleet esimerkiksi Tempaus2016, jossa vierailimme peruskouluissa sekä Opiskelijat Lintsillä -tapahtuma, jolloin kilta vuokrasi koko Linnanmäen opiskelijoiden käyttöön.

Aallossa ei ole mitään valmista polkua, jota on pakko kulkea. Jos aihe vaikuttaa kiinnostavalta, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan.

Niina Tapanainen

Millaista opiskelu on käytännössä?

Kandikursseista erityisesti kolme kurssia on erottunut edukseen. Ensimmäinen on fuksivuoden Sähköpaja-kurssi, jossa rakensimme oman elektroniikkalaitteen. Meidän ryhmämme rakensi robotin, jota ohjattiin Nintendo Wii-ohjaimella. Toinen lempikurssini oli Tietokoneverkot, jossa opiskeltiin internet-protokollia, reititysalgoritmeja ja verkon analysointityökaluja. Kurssilla pääsi itsekin tekemään ja kokeilemaan. Kolmas kurssi on Sovellettu digitaalinen signaalinkäsittely, joka oli tosi mielenkiintoinen. Kurssilla meidän ryhmämme rakensi yksinkertaisen puheentunnistimen, mikä oli itselläni ensikosketus puheentunnistusjärjestelmien luomiseen.

Aallossa ei ole mitään valmista polkua, jota on pakko kulkea. Jos joku aihe vaikuttaa kiinnostavalta, kannattaa lähteä rohkeasti kokeilemaan. Aallossa on aika helppo vaihtaa pääainetta ja yhdistää tekniikkaan myös muita aloja. Itsekään en ole kaikista perinteisin teekkari, koska kävin lukemassa sivuaineen humanistiselta puolelta Helsingin yliopistossa. Luin yleistä kielitiedettä ja kieliteknologiaa. Opiskelen tekniikkaa, koska haluan parantaa ihmisten elämää.

Millaisia eväitä olet saanut työelämään?

Käytännönläheisten kurssien kautta oppii ryhmätyötä ja miten teoriaa sovelletaan käytäntöön. Kandivaiheessa keskitytään enemmän perusasioihin ja työelämään orientoituminen alkaa kunnolla maisterivaiheessa.

Parhaat työelämävalmiudet saa menemällä oman alan töihin. Meillä on tosi hyvät työllistymismahdollisuudet myös kesätöihin. Kandivaiheessa olin töissä Telialla tuotehallinnossa kesällä 2019. Työskentelin verkkoliikenteen kanssa, testailin päätelaitteita ja tein data-analyysia. 

Miltä alan tulevaisuus näyttää?

Kieli- ja puheteknologia lähellä omaa sydäntäni, koska siinä yhdistyy kiinnostavalla tavalla ihminen ja tekniikka. Tällä hetkellä ongelma on se, että suomen kieli on vähemmistössä esimerkiksi englantiin verrattuna. Haluisin olla mukana kehittämässä suomenkielistä kieliteknologiaa ja puheentunnistusta. Olisi tärkeää, että suomenkielisille olisi saatavilla palvelua omalla kielellään.

Tekniikkaa tarvitaan koko ajan lisää, jotta ihmiset voivat keskittyä tärkeämpiin asioihin ja ehkä tehdä vähän lyhyempiä työpäiviä, kun tekniikka ja koneet hoitavat rutiininomaiset tehtävät.

Suosittelen alaa kenelle vain, joka tykkää ongelmanratkaisusta ja matikasta tai on kiinnostunut yhdistämään esimerkiksi humanistiset tieteet ja tekniikan. Tekniikka kannattaa yhdistää yllättäviinkin aloihin, jotta pystymme mahdollistamaan uusia ratkaisuja.

Haluatko kuulla lisää Aalto-yliopistossa opiskelusta, hakemisesta ja opiskelijaelämästä? Tilaa uutiskirje tästä!

Löydä lisää mielenkiintoista sisältöä sosiaalisen median kanavistamme

Lue lisää hakukohteesta

Lue lisää automaatio- ja informaatioteknologian hakukohteesta tai tutustu kaikkiin Sähkötekniikan korkeakoulun tarjoamiin ohjelmiin. 

Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulu, sähköpaja

Automaatio- ja informaatioteknologia, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Maailma koostuu yhä enemmän tietoverkoista, joiden kautta ihmiset ja laitteet ovat jatkuvasti yhteydessä toisiinsa. Yksilöiden ja organisaatioiden toiminta on syvästi riippuvainen verkosta ja siksi tarvitsemme enenevässä määrin osaajia, jotka hallitsevat näiden tietoverkkojen toiminnan ja kehittämisen. Miten puhesignaali tai radioteknologia toimii, entä teollisuuden automaatiojärjestelmät? Hakukohteen opinnot antavat ohjelmoinnista, matematiikasta sekä fysiikasta kiinnostuneille opiskelijoille loistavat valmiudet kehittyä automaatio-ja systeemitekniikan tai informaatioteknologian tulevaisuuden asiantuntijoiksi. Opinnot antavat laajan pohjan ajankohtaisille ja kehittyville aloille kuten mobiiliteknologia, teollisuusautomaatio, robotiikka, biotekniikan sovellukset sekä langaton tietoliikenne.

Koulutustarjonta
Antti Regelin/ automaatio- ja informaatioteknologia/ Aalto-yliopisto /image: Ira Matilainen

Opiskelija Antti Regelin: Aallossa meitä kannustetaan olemaan luovia ja rohkeita

”Tekniikkaa en ainakaan lähde opiskelemaan”, ajatteli Antti Regelin lukiossa. Toisin kuitenkin kävi, sillä hän päätyi opiskelemaan automaatio- ja informaatioteknologiaa Aalto-yliopistoon.

Uutiset
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Tule opiskelemaan Sähkötekniikan korkeakouluun

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Four students are sitting around a table, looking at two computers in an atmospherically lit café.
Opinnot Julkaistu:

Hakuaika kevään 2022 Digital Business Master Class -kurssille on auki

Aalto-yliopiston kesäkoulun Digital Business Master Class (DBMC) -kurssi järjestetään maaliskuussa 2022 seitsemättä kertaa. Kurssi tarjotaan suosionsa vuoksi sekä keväisin että kesäisin
Räätälöity opiskelijoiden yritysprojekti PwC:lle, työryhmä
Opinnot Julkaistu:

Opiskelijat selvittivät PwC:lle uuden EU-lainsäädännön vaikutuksia suomalaisiin alustayrityksiin

PwC:n toimeksi antamassa projektissa selvitettiin sääntelyiden vaikutusta alustatalouden toimijoiden liiketoimintamalleihin sekä datankäyttömahdollisuuksiin.
vihreitä kasveja vedessä
Opinnot Julkaistu:

The New Sustainability in Business -verkkokurssi vahvistaa tietämystä kestävästä liiketoiminnasta

Miten yritykset voivat luoda kestävää arvoa taloudelle, ympäristölle ja yhteiskunnalle?
Miten talous toimii? -verkkokurssi (MOOC)
Opinnot Julkaistu:

Suomalaisista maailman paras talouskansa – uusi avoin verkkokurssi talouden perusteista tukee tavoitteeseen pääsemisessä

Miten talous toimii? on ensimmäinen laaja suomenkielinen MOOC talouden vaikutuksista elämäämme.