Uutiset

"Oli hienoa olla osana tutkijatiimiä" – Puolijohdealan kesätyöt tarjosivat opiskelijoille ainutlaatuista kokemusta

Opiskelijat Niko Lindh ja Adrián Gutiérrez Cruz palkattiin kesätöihin Aalto-yliopiston tutkimusryhmiin puolijohdealan yritysten lahjoituksen turvin.
Micronova on Suomen kansallinen mikro- ja nanotekniikan alan tutkimusinfrastruktuuri, joka on VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisomistuksessa.
Micronova on Suomen kansallinen mikro- ja nanotekniikan alan tutkimusinfrastruktuuri, joka on VTT:n ja Aalto-yliopiston yhteisomistuksessa. Tila on myös puolijohdealan yritysten aktiivisessa käytössä. Kuva: Aalto-yliopisto

Puolijohdeala on nopeasti kasvava ala, jonka investoinnit lisäävät osaajien tarvetta. Alan yritysten Picosun, an Applied Materials Companyn, Okmeticin, Murata Electronics Oy ja KYOCERA Tikitin lahjoitusten turvin Aalto-yliopistossa pystyttiin tarjoamaan 12 alan kesätyöpaikkaa opiskelijoille. Opiskelijat pääsivät kartuttamaan osaamistaan Sähkötekniikan ja Kemian tekniikan korkeakoulujen tutkimusryhmissä. 

Monipuolisia urapolkuja tulevaisuuden osaajille

Altti Torkkeli (Fellow, Research & Development) Murata Electronics Oy:lta kertoo, että lahjoituksen taustalla vaikuttaa Euroopan unionin tavoite kasvattaa Euroopassa valmistettavien puolijohteiden määrää 20 prosenttiin vuoteen 2030 mennessä. Tämä tarkoittaa nykyisen tuotannon viisinkertaistamista. Torkkeli kertoo, että he halusivat myös lisätä tietoisuutta alasta opiskelijoiden keskuudessa.

"Puolijohteet ovat paljon muutakin kuin mikrosiruja: niitä käytetään eri muodoissaan lähes kaikkialla, missä on sähköä tai valoa, vaikka harvoin sitä tulee arjessa ajatelleeksi. Liian harva tietää, että myös Suomessa on puolijohdealan yrityksiä, jotka ovat huippuja omalla sektorillaan ja joiden Suomessa valmistettuja puolijohdemateriaaleja tai -komponentteja löytyy mm. autoista kaikkialla maailmassa", hän kertoo. 

Torkkelin mukaan puolijohdeala tarjoaa kansainvälisiä ja monipuolisia urapolkuja. Alan jatkuva kehittyminen ja investoinnit kasvattavat voimakkaasti osaajien tarvetta myös Suomessa. 

"Opiskelijat voivat osallistua digitaalisen transformaation edistämiseen ja etsiä ratkaisuja globaaleihin haasteisiin, kuten ilmastonmuutokseen ja vihreään siirtymään. Urapolut voivat rakentua erilaisista teknisistä, tuotannollisista sekä kaupallisista asiantuntija- ja esihenkilötehtävistä. Opiskelijat voivat löytää paikkansa esimerkiksi piikiekkojen, antureiden tai prosessi- ja laitekehityksen parista", Torkkeli kertoo. 

Mielenkiintoisesta ja palkitsevasta kesätyöstä kertyi runsaasti oppeja 

Niko Lindh on yksi tutkimusryhmiin palkatuista Aalto-yliopiston opiskelijoista. Kesän 2023 hän työskenteli professori Sami Franssilan tutkimusryhmässä, joka kehittää mikro- ja nanovalmistusprosesseja käytettäviksi nestemäisissä, kemiallisissa, biologisissa, mekaanisissa ja termisissä laitteissa.

Lindh kertoo, että työskentely tutkimusryhmässä oli hyvin erilaista verrattuna hänen aikaisempiin työpaikkoihinsa. Hän pääsi kesän aikana käyttämään monenlaisia mikrovalmistukseen suunniteltuja prosessointi- ja mittalaitteita ja työskentelemään kemikaalien kanssa. Hän on vakuuttunut, että kartutetusta kokemuksesta on hyötyä tulevaisuuden työtehtävissä sekä diplomityössä. 

"Sain hyvinkin vapaat kädet töiden ja aikataulujen suunnittelun suhteen, joka itsessään oli arvokasta oppia, sillä kyky itsenäiseen työskentelyyn ja työn suunnitteluun on insinöörin tärkeimpiä taitoja", Niko kertoo. 

Opiskelija Adrián Gutiérrez Cruz työskenteli professori Caterina Soldanon tutkimusryhmässä, joka tutkii materiaaleja ja orgaanisia laitteita seuraavan sukupolven elektroniikan kehittämiseksi.

Gutiérrez Cruz kertoo tutkimusryhmässä työskentelyn olleen erittäin palkitsevaa. Hänen mukaansa parasta oli teoreettisen tiedon käytännön soveltaminen tieteellisten haasteiden ratkaisemiseen.

"Sain soveltaa aikaisemmin opittuja tietoja oikeiden tieteellisten ongelmien ratkaisuun. Oli hienoa olla osana tutkijatiimiä, käydä innostavia keskusteluja, jakaa omia löydöksiä ja oppia muilta tutkijoilta", hän kertoo. 

Molemmat kannustavat muita opiskelijoita hakeutumaan töihin tutkimusryhmiin, jos vastaanvanlaisia tilaisuuksia tulee vastaan.  

"Kesätyö tutkimusryhmässä on mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen kokemus, jonka aikana pääsi haastamaan itseään ja oppimaan paljon. Lisäksi, jos ura akateemisessa maailmassa kiinnostaa, on työ myös oiva mahdollisuus kokea millaista työskentely voi olla tulevaisuudessa", Niko Lindh kertoo. 

"Tutkimusryhmässä pääsee olemaan osa yhteisöllistä ja älyllisesti stimuloivaa ympäristöä. Tiivis yhteistyö alan asiantuntijoiden kanssa kehittää sekä akateemisia että ammatillisia taitoja", Adrián Gutiérrez Cruz jatkaa. 

Lue lisää

SemiSummer2023 Kampanja banneri

Puolijohdealan kesätyöpaikkoja avoinna tutkimusryhmissä

Puolijohdealan kasvu ja sen investoinnit Suomessa lisäävät myös osaajien tarvetta. Neljän puolijohdealan yrityksen Picosun, an Applied Materials Companyn, Okmeticin, Muratan ja KYOCERA Tikitin lahjoituksen turvin Aalto-yliopisto tarjoaa mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja Sähkötekniikan ja Kemian tekniikan korkeakouluissa kesällä 2023. Semi-Summer 2023 -ohjelman kesätyöpaikat tarjoavat mahdollisuuden kartuttaa osaamista, jota tarvitaan kasvavalla ja kansainvälisellä alalla.

Uutiset
Opiskelija Niko Lindh.

Opiskelija Niko Lindh: Puolijohdeteknologian tärkeyttä painotetaan opintojen alusta lähtien

Materiaalitekniikkaa opiskeleva Niko Lindh työskentelee kesällä tutkimusryhmässä Kemian ja materiaalitieteen laitoksella. Hän uskoo, että kokemus tutkimustyöstä on hyödyllistä tulevaisuuden uran kannalta.

Uutiset
Adrian Gutierrez Cruz

Adrián Gutiérrez Cruz: Puolijohdeteknologiaan erikoistuminen luo uramahdollisuuksia tulevaisuuteen

Opiskelija Adrián Gutiérrez Cruz työskentelee kesän Orgaaninen elektroniikka -tutkimusryhmässä. Koska Adriánin tausta on erityisesti materiaalitieteessä ja kemiassa, häntä kiinnostaa erityisesti kartuttaa kokemusta puolijohdeteknologian elektroniikkapuolesta.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Professor Riikka Puurunen, Professor Patrick Rinke and IT Application Owner Lara Ejtehadian holding sunflowers and diplomas
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallon avoimen tieteen palkintojuhla toi aaltolaisia yhteen keskustelemaan avoimesta tieteestä

Viime viikolla kokoonnuimme A Gridiin juhlimaan Aallon avoimen tieteen palkinnon 2023 saajia ja keskustelemaan avoimesta tieteestä aaltolaisten kanssa.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.