Uutiset

Opiskelija Niko Lindh: Puolijohdeteknologian tärkeyttä painotetaan opintojen alusta lähtien

Materiaalitekniikkaa opiskeleva Niko Lindh työskentelee kesällä tutkimusryhmässä Kemian ja materiaalitieteen laitoksella. Hän uskoo, että kokemus tutkimustyöstä on hyödyllistä tulevaisuuden uran kannalta.
Opiskelija Niko Lindh.
Niko Lindh. Kuva: Primephoto.

Niko Lindh opiskelee materiaalitekniikkaa Functional materials -maisteripääaineessa Aalto-yliopiston kemian tekniikan korkeakoulussa. Pääaine on osa Chemical, Biochemical and Materials Engineering -maisteriohjelmaa. Kesän 2023 hän työskentelee professori Sami Franssilan tutkimusryhmässä, joka kehittää mikro- ja nanovalmistusprosesseja käytettäviksi nestemäisissä, kemiallisissa, biologisissa, mekaanisissa ja termisissä laitteissa. Niko on yksi Aallon opiskelijoista, jotka palkattiin kesätöihin Aalto-yliopiston tutkimusryhmiin puolijohdealan yritysten lahjoituksen ansiosta. 

Miksi hait puolijohdeteollisuuden alan kesätyöpaikkaa tutkimusryhmässä?

Puolijohdeteknologiaan liittyvät teemat ovat olleet iso osa opintojen sisältöä jo kandivaiheen ensimmäisistä kursseista lähtien ja alan merkittävyyttä ovat painottaneet niin professorit kuin yritysvierailijatkin useaan otteeseen. Maisteripääaineessani päätin syventyä näihin teemoihin lisää ja olen onnekseni ollut tyytyväinen päätökseen. Diplomityötä ja tulevaisuuden uraa silmällä pitäen tiesin, että kokemus tutkimustyöstä ja puhdastilatyöskentelystä olisi äärimmäisen tärkeää. 

Mitä odotat kesätyöltä?

Toivon oppivani insinööreille tärkeitä taitoja, kuten kykyä suunnitella ja suorittaa erilaisia kokeita itsenäisesti. Uskon myös, että konkreettinen työskentely erilaisten laitteiden kanssa valmistusprosessin eri vaiheissa auttaa kartuttamaan tietämystäni ja arviointikykyäni kokonaisvaltaisesti. Suuren tietomäärän omaksuminen ja soveltaminen tulee varmasti aiheuttamaan omat haasteensa. 

Millaista opiskelusi on käytännössä?

Olen pyrkinyt läpi opintojen pitämään kurssien suoritustahdin likimain tavoiteajassa, jotta kuormitus pysyisi maltillisena. Esimerkiksi kuluneen lukuvuoden aikana tämä tarkoitti noin kolmea tai neljää samanaikaisesti käynnissä olevaa kurssia. Maisterivaiheessa kurssit koostuvat lähinnä kerran viikossa toistuvista luennoista, laboratoriotöistä ja muista vaihtelevista projekteista kuten postereista. Usein arkipäivisin on vain muutamia tunteja ohjattua ohjelmaa ja viikkoon mahtuu myös "vapaapäivä" jos toinenkin. Suurin osa työstä, kuten esimerkiksi työselostusten kirjoitus, tapahtuu siis itsenäisesti omalla ajalla. Vapaamuotoisempi opiskelu on sopinut itselleni, sillä olen tehnyt osa-aikatöitä samalla mielelläni.

Millasta opiskelijaelämä on ollut käytännössä?

Lukukausien aikana elämä on melko vapaata ja aikaa ystäville, harrastuksille ja jopa satunnaiselle juhlimiselle löytyy arjesta enemmän. Takaraivossa kummittelevat deadlinet aiheuttavat toisinaan pientä stressiä. Varsinaiselle lomailulle on välillä vaikea löytää aikaa kesienkin kuluessa töiden parissa. Kuten mainittua, olen lisäksi tehnyt paljon töitä koulunkin ohella, sillä koen, että ylimääräiselle taskurahalle löytyy aina käyttöä. 

Mikä on ollut mielenkiintoisin kurssi?

Viimeisimpänä tulee mieleen tutkimusryhmäni vetäjän järjestämä Microfabrication-kurssi, jossa käydään läpi juuri puolijohdekomponenttien valmistukseen liittyviä teemoja hyvinkin kattavasti. Kurssin aikana pääsee lisäksi laboratoriodemon aikana näkemään ja kokemaan lyhyesti millaista työskentely puhdastiloissa on. Tämä auttoi merkittävästi valmistautumaan nykyiseen kesätyöhöni. 

Millaisia eväitä olet saanut työelämään?

Olen oppinut kesätöissä huomaamaan, että usein löytää itsensä tilanteesta, jossa ei ole hajuakaan mitä pitäisi tehdä, mutta jo kartutetut tiedot ja taidot auttavat lähestymään ongelmaa systemaattisemmin. Toisin sanoen, tietoa osaa etsiä oikeista paikoista ja omaa toimintaa muokata yrityksen ja erheen kautta. Konkreettisista asioista sanoisin, että erilaisten ohjelmistojen käyttö ja tiedon/datan käsittelyn harjoittelu koulussa on ollut hyödyksi. 

Millaisena näet alasi tulevaisuuden?

Yritysten vahva läsnäolo erilaisissa uratapahtumissa ja mittavat investoinnit muun muassa uusiin laitoksiin ja Aallon kesäprojekteihin ovat osoittaneet, että puolijohdeteollisuus on kovassa nousussa ja yritykset ovat valmiita panostamaan tulevaisuuden osaajiin Suomessa. Alati sähköistyvä maailma myös ajaa itsessään eteenpäin kehitystä ja kasvua. Monet Suomessa toimivista yrityksistä ovat myös tuotteiden ja palveluidensa kanssa alan keihään kärkeä, joten uskon, että tulevaisuus on erittäin kirkas.  

Kenelle suosittelisit alaa?

Kliseisesti vastaan, että kenelle vain. Muut kesätyöntekijät ja tutkimusryhmänikin jäsenet tulevat hyvinkin erilaisista lähtökohdista ja koulutuspoluista. Suurissa yrityksissä ja organisaatioissa on myös takuulla tilaa kaikenlaisille osaajille talouspuolesta laboratorioihin, etenkin kun trendinä on ollut laajentaa toimintaa Suomessa.

Puolijohdealan kasvu ja sen investoinnit Suomessa lisäävät myös osaajien tarvetta. Alan yritysten Picosun, an Applied Materials Companyn, Okmeticin, Muratan ja KYOCERA Tikitin lahjoituksen turvin Aalto-yliopisto tarjoaa mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja Sähkötekniikan ja Kemian tekniikan korkeakouluissa kesällä 2023. Kesätyöpaikkojen ansiosta opiskelijoilla on mahdollisuus kartuttaa osaamista, jota tarvitaan kasvavalla ja kansainvälisellä alalla. He voivat löytää paikkansa esimerkiksi piikiekkojen, antureiden tai prosessi- ja laitekehityksen parista.

picture

Kemian ja materiaalitieteen laitos

Kemian ja materiaalitieteen laitos keskittyy mikro-, nano- ja atomimittakaavan yhdisteisiin ja materiaaleihin. Toimintamme näiden parissa kattaa synteesiin, karakterisoinnin ja laskennallisen tutkimuksen.

Micronova_cleanroom research

Mikrovalmistus

Professori Sami Franssilan johtama tutkimusryhmä

Kemian ja materiaalitieteen laitos
Adrian Gutierrez Cruz

Adrián Gutiérrez Cruz: Puolijohdeteknologiaan erikoistuminen luo uramahdollisuuksia tulevaisuuteen

Opiskelija Adrián Gutiérrez Cruz työskentelee kesän Orgaaninen elektroniikka -tutkimusryhmässä. Koska Adriánin tausta on erityisesti materiaalitieteessä ja kemiassa, häntä kiinnostaa erityisesti kartuttaa kokemusta puolijohdeteknologian elektroniikkapuolesta.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.
Aalto-wide sustainability minor logo
Opinnot Julkaistu:

Uusi monialainen sivuaine Luonnonvarojen kestävä käyttö käynnistyy Aallossa

Aalto tarjoaa uuden monitieteisen sivuaineen, Luonnonvarojen kestävä käyttö, joka on nyt valmis lisättäväksi opintosuunnitelmaasi!