Uutiset

Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark toivoo Suomeen lisää kansainvälistä osaamista

Lundmark korostaa kansainvälisen osaamisen tärkeyttä Suomelle ja iloitsee siitä, että Aalto-yliopiston tohtori- ja maisteriohjelmissa on paljon ulkomaisia opiskelijoita. Lundmark puhui opiskelijoille Aallon International Talent -ohjelman aloitustilaisuudessa 24.1.
Pekka Lundmark
Pekka Lundmark. Kuva: Nokia

Aalto-yliopiston alumni, Nokian toimitusjohtaja Pekka Lundmark on ilahtunut kansainvälisen osaamisen ja monimuotoisuuden lisääntymisestä yliopistomaailmassa sekä opiskelijoiden että henkilöstön keskuudessa. Asiat olivat toisin hänen opiskeluvuosinaan Teknillisessä korkeakoulussa.

Aallon maisteriopiskelijoista noin neljännes on ulkomaalaisia. Lundmark toteaa sen olevan todiste yliopiston asemasta kansainvälisen huippuosaamisen keskuksena, esimerkiksi tekoälyn, kvanttitekniikan, biomateriaalien, energiajärjestelmien, kauppatieteiden sekä taiteen ja suunnittelun aloilla.

Vain puolet ulkomaisista opiskelijoista jää Suomeen

Nokia tukee hallituksen tavoitetta kolminkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrä Suomessa vuoteen 2030 mennessä. Aallon tavoin Nokialla ymmärretään, että kun pyritään huippuosaamiseen, on keskeistä kyetä houkuttelemaan parhaat ihmiset ympäri maailman.

"Jotta pystymme luomaan tulevaisuuden teknologiaa ja vastaamaan globaaleihin haasteisiin, tarvitsemme parasta osaamista ja parhaat ihmiset", Lundmark sanoo.

Nokia tukee hallituksen tavoitetta kolminkertaistaa kansainvälisten opiskelijoiden määrä Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Pekka Lundmark

Lundmark huomauttaa, että tällä hetkellä vain puolet ulkomaalaisista opiskelijoista jää Suomeen valmistumisensa jälkeen. Hän toivoo määrän kasvavan.

Noin 75 prosentilla suomalaisista yrityksistä on vaikeuksia löytää oikeaa osaamista omaavia työntekijöitä. Nokia pyrkii näyttämään esimerkkiä osaajien rekrytoinnissa.

''Vaikka Nokian pääkonttori on Suomessa, olemme todella kansainvälinen yritys. Viimeisen neljän vuoden aikana Nokia on rekrytoinut Suomessa 1700 uutta työntekijää, joista puolet on ulkomaalaisia, ja he edustavat 59:ää eri kansallisuutta”, Lundmark kertoo.

Kolme askelta kansainvälisen osaamisen pitämiseen Suomessa

Lundmark nimeää kolme asiaa, joilla kansainvälisen osaamisen jäämistä Suomeen voidaan edesauttaa:

  1. Yliopistojen, yritysten ja julkisen sektorin yhteistyön vahvistaminen innovaatioiden ja kiinnostavien urapolkujen mahdollistamiseksi.
  2. Sen varmistaminen, että suomalaiseen yhteiskuntaan integroituminen on mahdollisimman helppoa. Tämä vaatii esimerkiksi lupa-asioiden nopeuttamista ja yksinkertaistamista.
  3. Opiskelijoiden määrän lisääminen kriittisillä aloilla, kuten esimerkiksi siru- ja ohjelmistosuunnittelun alalla. Kriittisillä aloilla on krooninen osaajapula sekä Suomessa että maailmanlaajuisesti.

Suomi ei nuku talviunta

Viihtyminen vieraassa maassa on paljon muutakin kuin kiinnostavan alan opiskelua. Lundmark kannustaa ulkomaalaisia opiskelijoita tutustumaan suomalaiseen kulttuuriin ja mainitsee yhtenä esimerkkinä talviurheilulajit, mukaan lukien hiihdon.

"Kylmistä talvista huolimatta Suomi ei nuku talviunta, vaan talvellakin täältä voi löytää monenlaista kiinnostavaa tekemistä ja sosiaalisia kohtaamisia."

Mikä on International Talent -ohjelma?

International Talent on vuosittainen ohjelma Aalto-yliopiston kansainvälisille opiskelijoille ja suomalaisille yrityksille, jotka etsivät kansainvälistä osaamista tiimeihinsä. Tänä vuonna ohjelmaan osallistuu 181 opiskelijaa ja 17 yritystä. Vuoden 2022 kumppaniyritykset ovat: ABB, CGI, Digitalist, Elisa, Fiskars, F-Secure, Kemira, KONE, Konecranes, Lindström Group, Murata, Nokia, Okmetic, OP Group, Stora Enso, UPM ja Wärtsilä.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Hands touching the surface of the rippling water.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Sustainability Science Days 2023: Esitelmäkutsu

Esitelmäkutsu SSD 2023 konferenssiin on nyt avoinna!
Risteilyalus Meyer Turun telakan edustalla.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

FITechin Turku-hanke päättyi – osaamisen taso nousi ja yliopistojen välinen yhteistyö lisääntyi

Hankkeessa järjestettiin 609 kurssia ja rekisteröitiin yli 20 200 kurssiosallistumista.
SemiSummer2023 Kampanja banneri
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Puolijohdealan kesätyöpaikkoja avoinna tutkimusryhmissä

Puolijohdealan kasvu ja sen investoinnit Suomessa lisäävät myös osaajien tarvetta. Neljän puolijohdealan yrityksen Picosun, an Applied Materials Companyn, Okmeticin, Muratan ja KYOCERA Tikitin lahjoituksen turvin Aalto-yliopisto tarjoaa mielenkiintoisia kesätyöpaikkoja Sähkötekniikan ja Kemian tekniikan korkeakouluissa kesällä 2023. Semi-Summer 2023 -ohjelman kesätyöpaikat tarjoavat mahdollisuuden kartuttaa osaamista, jota tarvitaan kasvavalla ja kansainvälisellä alalla.
Venla Kaislo Sähkötekniikan päivä -tapahtumassa. Kuva: Filmbutik.
Opinnot Julkaistu:

Opiskelija Venla Kaislo: Odotan innolla kaikkea siistiä, mitä pääsen tulevaisuudessa tekemään

Bioinformaatioteknologiaa ensimmäistä vuotta opiskeleva Venla on ollut yllättynyt siitä, kuinka aktiivinen opiskelijaelämä Aalto-yliopistossa on.