Uutiset

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä

Emeritusprofessori Antti Räisänen tunnetaan korkeisiin radiotaajuuksiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen uranuurtajana sekä intohimoisena radiotekniikan opetuksen kehittäjänä.
Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä
Nokia Säätiön vuoden 2023 tunnustuspalkinto. Kuvassa (vasemmalta): Sari Baldauf, Hannu Kauppinen, Antti Räisänen

Nokia Säätiö on myöntänyt vuoden 2023 tunnustuspalkinnon Aalto-yliopiston emeritusprofessori Antti Räisäselle. Säätiö antaa tunnustuksen merkittävistä tieteellisistä saavutuksista radiotekniikan tutkimuksen edistämisessä sekä pitkäaikaisesta alan opetustoiminnan kehittämisestä. Räisänen palkittiin Nokia Säätiön 28. vuosittaisessa palkinnonjakotilaisuudessa keskiviikkona 22. marraskuuta 2023.

Suomi on viime vuosikymmenten aikana tullut tunnetuksi televiestinnässä ja muissa sovelluksissa käytettävän radioteknologian globaalina edelläkävijänä. Tieteellisen tutkimuksen ja koulutuksen edistäminen on keskeistä, jotta Suomi säilyy tieto- ja viestintäteknologian sekä digitalisaation kärkimaana myös tulevaisuudessa. 

”Emeritusprofessori Antti Räisäsellä on ollut keskeinen rooli radiotekniikan tieteenalalla Suomessa. Radiotekniikkaan liittyvän tutkimuksen ja koulutuksen kehittämisen lisäksi hän on ollut avainasemassa käynnistämässä suomalaisten yritysten ja akateemisen maailman välistä yhteistyötä. Näin Räisänen on osaltaan ollut luomassa Suomen maailmanluokan ICT-sektorille. Palkinnolla haluamme nyt osoittaa arvostuksemme emeritusprofessori Räisäsen vaikuttavalle uralle ja antaa hänelle tunnustusta yhtenä merkittävimmistä radiotekniikan tutkijoista Suomessa”, sanoo Hannu Kauppinen, Nokia Säätiön hallituksen puheenjohtaja.

Kansainvälinen sähkö- ja elektroniikkainsinöörien järjestö Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) on myöntänyt Räisäselle Fellow-arvon kunnianosoituksena hänen uraauurtavasta työstään korkeiden taajuuksien tieteellisessä tutkimuksessa sekä muista tieteellisistä saavutuksista. Tämä IEEE:n korkeimman tason tunnustus on myönnetty vain harvoille Suomessa. Akateemisen uransa aikana Räisänen on kirjoittanut tai ollut mukana kirjoittamassa yli 500 tieteellistä artikkelia. Hän on ollut opiskelijoilleen omistautunut opettaja ja ohjannut uransa aikana yli 50 väitöskirjaa.

”On ollut hienoa olla mukana edistämässä alan tieteellistä tutkimusta. Toivon, että olen tutkimukseni ja opetustyöni kautta onnistunut innostamaan myös tulevien sukupolvien radiotekniikan ammattilaisia. Olen erittäin ylpeä kaikista opiskelijoistani, jotka ovat osaltaan auttaneet viemään eteenpäin radiotekniikan osaamista Suomessa, ja on suuri kunnia saada tämä tunnustus”, sanoo emeritusprofessori Antti Räisänen.

Räisänen on kirjoittanut muistelmakirjan Radiolaboratorion maratoonari: vuosikymmeniä toiveammatissa, joka on julkaistu e-kirjana ja löytyy Aalto-yliopiston julkaisupalveluista osoitteesta https://aaltodoc.aalto.fi/handle/123456789/124319 

Nokia Säätiö on jakanut 28 vuoden aikana 1 960 apurahaa. Vuonna 2023 Nokia Säätiö jakaa apurahoina ja tunnustuspalkintoina yhteensä noin 465 000 euroa. Nokia Säätiö edistää ja tukee suomalaista tieteen kehittämistä ja opetustoimintaa tieto- ja teletekniikan sekä niihin liittyvillä tieteenaloilla.

Lämpimät onnittelumme Antti Räisäselle!

Tiedote luettavissa Nokian verkkosivuilla.

Katso myös Nokia Scholarships 2023

Nokia Säätiö
Nokia Säätiön tarkoituksena on tieto- ja teletekniikan tieteellisen kehittämisen tukeminen sekä alan opetustoiminnan edistäminen Suomessa. Säätiö myöntää avustuksia, apurahoja ja tunnustuspalkintoja näiden alueiden tutkimiseen. Nokia Säätiö on itsenäinen, voittoa tavoittelematon säätiö, joka perustettiin Nokia Oyj:n aloitteesta ja merkittiin Suomen säätiörekisteriin vuonna 1995. https://nokiafoundation.com/

Nokia
Nokia luo teknologiaa, joka auttaa maailmaa toimimaan yhdessä.
B2B-teknologia- ja innovaatiojohtajana olemme tulevaisuuden aistivien, ajattelevien ja älykkäiden verkkoratkaisujen edelläkävijä. Johtoasemamme pohjautuu osaamiseemme matkapuhelin-, kiinteissä ja pilvipalveluverkoissa. Luomme arvoa immateriaalioikeuksilla ja pitkäaikaisella tutkimus- ja kehitystyöllä palkitun Nokia Bell Labsin johdolla.

Palveluntarjoajat, yritykset ja muut kumppanimme ympäri maailmaa luottavat Nokian verkkojen suorituskykyyn, vastuullisuuteen ja turvallisuusstandardeihin. Työskentelemme yhdessä kumppaneidemme kanssa kehittääksemme tulevaisuuden digitaalisia palveluita ja sovelluksia.
 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi mieshenkilöä juhlapuvuissa kiltalippujen edessä
Palkinnot ja tunnustukset, Yliopisto Julkaistu:

68 tohtoria ja viisi kunniatohtoria – katso kuvat tekniikan alan tohtoripromootiosta

Vuoden 2024 tekniikan alan juhlallinen tohtoripromootio järjestettiin pe 14.6. Dipolissa.
Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Aallon logo talon katolla
Nimitykset Julkaistu:

Neljä uutta professoria Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessorit Hannele Holttinen ja Teemu Manderbacka sekä apulaisprofessorit Mikko Suominen ja Risto Ojala nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.