Uutiset

Minun Kauppis-muistoni: Tilamuutoksesta toiseen

”Hieno Kauppis-henki auttoi jaksamaan tiukoissakin toimitilamuutoksissa”
Tilakoordinaattori Mia Mustonen, #kauppis110 (tekstillä)

Pyydämme Kauppiksen  110-vuotisjuhlavuoden aikana niin entisiä kuin nykyisiä kauppislaisia (erit. henkilökuntaa) jakamaan oman Kauppis-muistonsa. Näistä muistoista koostuu juttusarja ”Minun Kauppis-muistoni”. 

Urani alkoi Teknillisen korkeakoulun Tilapalveluissa elokuussa 1991. Aalto-yliopiston synnyn myötä tutustuin Kauppakorkeakouluun. Kampus- ja tilapalvelut oli yksikkö, joka hoiti kaikkien koulujen tila-asioita.

Aalto-yliopiston ensimmäisinä vuosina yliopisto asetti tavoitteen vähentää tiloja lähes 25 %:lla. Tämän tavoitteen myötä minulle tarjoutui keväällä 2012 mahdollisuus siirtyä Töölön kampukselle kartoittamaan tiloja ja miettimään, mistä tiloista voisi luopua, ja toteuttamaan mahdolliset tilamuutokset. Otin haasteen vastaan. Tällöin Kauppiksella oli toimintaa kahdeksassa eri rakennuksessa. Kiersin kaikki rakennukset ja haastattelin kaikkien laitosten ja yksiköiden edustajia. Tunsin vahvasti kuuluvani porukkaan ja mielestäni tunnelma Kauppiksella oli käsin kosketeltavan hieno.

Samana kesänä Inkku (Ingmar Björkman) aloitti dekaanina ja hänen asettamansa pieni tilatyöryhmämme esitti, että luovumme Autotalosta ja siirrämme siellä olevat yksiköt lähemmäs muuta yhteisöä. Tästä alkoi ensimmäinen tilaprojektini, Autotalo-projekti. Autotalossa Kampin metroasemaa vastapäätä olleiden yksiköiden sijoittamisesta omien laitostensa läheisyyteen alkoi mittava dominoefekti. Palveluyksiköitä siirrettiin päärakennukseen, jotta Arkadiaan ja Chydeniaan saatiin tilaa Autotalosta muuttaville. Projekti valmistui keväällä 2013, jolloin Kauppis oli sijoittuneena enää seitsemään rakennukseen.

Siirtyminen Töölöstä Otaniemeen alkaa

Kandidaattiopetus oli jo päätetty siirtää Otaniemen kampukselle. Olimme tiiviisti mukana suunnittelemassa opetustiloja ja muita tukitiloja Kandidaattikeskuksen (Otakaari 1) U-siipeen. Odotimme kovasti, että metro Otaniemeen valmistuisi samaan aikaan. Elokuussa 2015 kandiopetus alkoi Otaniemessä ja muistan ikuisesti KY:n näyttävän saapumisen kampukselle. He tulivat teitse, ilmateitse ja vesitse. Wau, mikä mahtava kokemus! Metroa jouduimme odottamaan vielä lähes kaksi vuotta.

Toinen isompi tilatiivistys alkoi ns. ”Sipilän talkoiden” seurauksena keväällä 2014. Tiloja piti karsia, jotta vältyttiin henkilöstöön kohdistuvilta säästöiltä. Tällöin päätimme luopua Arkadian F-siivestä ja Arkadiankatu 28:sta. Näiden päätösten myötä projekti Töölön kampus 2015 sai alkunsa. Lähes kaikki laitokset tiivistivät hiukan tilojaan ja useita satoja henkilöitä muutettiin tiloista ja rakennuksista toisiin. Projekti saatiin maaliin elokuussa 2015 ja Kauppiksella oli tässä vaiheessa toimintaa enää kuudessa eri rakennuksessa.

Seuraavana vuonna Oppimiskeskuksen peruskorjaus Otaniemessä valmistui ja Töölössä olevat kirjastopalvelut siirrettiin pääasiassa Otaniemeen. Näin ollen Helecon-rakennus Mechelininkadulla tyhjennettiin. Organisaatiomuutosten myötä Start-Up Center (yrityskiihdyttämö) siirrettiin Kauppakorkeakoulun alta koko yliopiston alaiseksi toiminnaksi ja se muutti Ruoholahden Technopoliksesta Otaniemeen. Muutoksien myötä Töölön kampuksella oli neljä rakennusta Kauppakorkeakoulun käytössä.

Projekti Business 3.0

Vuosi 2016 toi myös tullessaan Aalto-yliopiston hallituksen päätöksen siitä, että Kauppakorkeakoulu muuttaa Otaniemeen. Projektin nimeksi annettiin Business 3.0. ja projektipäällikkönä toimi kehityspäällikkö Perttu Kähäri. Tämä on ehdottomasti suurin ja merkittävin projekti koko urallani. Sain tehdä yhteistyötä niin monen eri tahon kanssa ja tutustua vielä entistä paremmin kaikkiin laitoksiin ja yksiköihin. Projekti oli todella intensiivinen; lyhyessä ajassa teimme niin valtavan määrän työtä koko yhteisön kanssa. Välillä itketti, välillä nauratti, välillä meinasin seota, välillä meinasin hukkua työn määrään, mutta periksi en antanut. Kauppis-henki, KY ja Kauppis-yhteisö ajoivat minua eteenpäin ja auttoivat minua jaksamaan.

Kauppakoulun uusi rakennus Ekonominaukiolla valmistui ajallaan vuoden 2018 loppuun mennessä. Vuoden 2019 alussa kalustimme ja varustimme rakennuksen ja muutto tapahtui helmikuussa 2019. Uskon ja ainakin toivon, että Kauppakorkeakoulu ja kauppislaiset viihtyvät uudessa kodissaan.

Monista kauppislaisista on tullut minulle vuosien aikana läheisiä ystäviä. Olen todella kiitollinen ja onnellinen, että olen saanut ja saan kuulua tähän yhteisöön. Kiitos!

Mia Mustonen
tilakoordinaattori

#kauppis110

Kauppakorkeakoulu 110 vuotta

Kauppakorkeakoulu (nyk. Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu) perustettiin vuonna 1911, joten vuonna 2021 Kauppis täyttää jo 110 vuotta.

Lue lisää
Tynellin valaisimet Aalto-yliopisto Töölön pääaulassa. Kuva: Mikko Raskinen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Poikkeustilanne-kuvitus
Kampus, Poikkeustilanteet, Yliopisto Julkaistu:

Vesikatko Dipolissa 22.2. klo 8-15

Suunniteltu vesikatko alkaa klo 8.00 ja sen arvioitu päättymisaika on klo 15.00.
Pasi Laine
Yhteistyö Julkaistu:

Valmetin nimikkosali avattiin Otaniemessä

"Meillä on pitkäaikainen yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa ja haluamme vahvistaa sitä entisestään. Tarvitsemme tulevaisuuden tekijöitä erilaisista taustoista ja koulutusohjelmista," toteaa Valmetin toimitusjohtaja Pasi Laine.
Otaparkki julkisivu
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Otaparkin pysäköintimaksu alenee – lisäuudistuksia Otaniemen kampuksen pysäköintiin

Helmikuun puolivälissä otetaan käyttöön uusia uudistuksia kampuspysäköinnissä.
Elisabet Lahti ja Jaan Praks
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Yrittäjähenkinen tutkija tarttuu toimeen ja luo uutta

Kun tutkija ajattelee kuin yrittäjä, voi syntyä jotakin uraauurtavaa.