Uutiset

Milleniaalit: On meidän sukupolvemme tehtävä lopettaa ilmastokriisi

Tutkimuksen mukaan yli puolet luottaa siihen, että ihmiskunta löytää ratkaisun.
The picture shows CEMS students.
CEMS Club Helsingin hallitus. Kuva: Aalto-yliopisto.

 

”Millenniaalien” sukupolvi uskoo planeetan tulevaisuuden olevan omissa käsissään. Tämä käy ilmi 40 maassa hiljattain maisterin tutkinnon suorittaneiden parissa tehdystä kyselytutkimuksesta. 

Kansainvälisen tutkimuksen toteutti CEMS-verkosto (Global Alliance in Management Education), jonka jäsen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu on. Tutkimuksen mukaan 80 prosenttia CEMS-verkostossa hiljattain valmistuneista – joista suurin osa on hieman yli 20-vuotiaita – uskoo, että heidän sukupolvensa on vastuussa ratkaisun löytämisestä ilmastokriisiin. 

Kyselyyn vastasi 333 henkilöä, joista moni on tulevaisuudessa yritysjohtaja tai yrittäjä. Yli puolet (51 %) vastaajista luotti siihen, että ihmiset löytävät ratkaisun ongelmaan, kun taas 49 prosenttia ei ollut luottavaisia, mikä kertoo yleisestä epävarmuuden ilmapiiristä. 

”CEMS-opiskelijat ovat yleensä erittäin motivoituneita ja näkevät lasin olevan puoliksi täynnä, ei puoliksi tyhjä”, sanoo Aallon CEMSin akateeminen johtaja Rita Järventie-Thesleff

Hän kehuu sitä, miten opiskelijat hyödyntävät luovaa ajattelua ja yrittäjäasennetta kehittäessään kiertotalouteen ja jaettuun arvoon perustuvia ideoita.

Tutkimustuloksia kommentoinut professori Greg Whitwell, joka on CEMS-koulutusyhteenliittymän puheenjohtaja ja Sydneyn yliopiston kauppakorkeakoulun dekaani, totesi tutkinnon suorittaneiden selkeästi ymmärtävän, ettei ilmastonmuutos ole vain ympäristöön liittyvä huolenaihe.

”He tietävät, että yritysten ja hallitusten on tehtävä yhteistyötä planeetan selviämisen eteen. He uskovat, että heidän sukupolvensa on vastattava muutoksesta, eivätkä he suhtaudu tähän vastuuseen kevyesti”, professori Whitwell sanoi. 

CEMS MIM -ohjelma Aalto-yliopistossa

CEMS on maailman 32 johtavan kauppakorkeakoulun, 70 yrityskumppanin ja seitsemän kansalaisjärjestön yhteenliittymä, jonka puitteissa voi suorittaa Master’s in International Management (MIM) ‑tutkinnon. 

Aallossa CEMS MIM sisältyy Global Management -maisteriohjelmaan tai siihen voi hakea muista Aalto-yliopiston maisteriohjelmista. CEMS-ohjelma koostuu tarkasti valikoiduista kursseista, seminaareista ja yritysprojekteista, jotka tukevat maisteritason opiskelijoiden kasvua tulevaisuuden vastuullisiksi johtajiksi.

”CEMS-verkoston kautta olemme omistautuneet valmistamaan tulevia johtajia, joilla on intohimoa ja tietämystä, joita tarvitaan ilmastonmuutoksen torjumiseen, ja lisäksi osaamista, jonka avulla muutetaan organisaatioita sisältäpäin”, professori Whitwell totesi. 

”Kaikkialla maailmassa näemme, miten verkostostamme valmistuneet opiskelijat vievät sitoutumisensa ympäristöön ja kestävyyteen luokkahuoneista liike-elämään ja toimivat uudistavina johtajina ja yrittäjinä. On ratkaisevan tärkeää, että yritykset ja hallitukset toimivat näiden nuorten tavoitteiden mukaisesti, jos ne haluavat varmistaa planeetan tulevaisuuden”, professori Whitwell sanoi. 

”Kuka muu kuin tuleva johtajasukupolvi voisi paremmin muuttaa tällaiset valtavat haasteet ratkaisuiksi innostavan ja positiivisen asenteensa avulla?”

Sitoutuminen ilmastotoimiin

Järventie-Thesleff kertoo, että Aalto-yliopistossa CEMS-opiskelijat patistavat myös suurempia yhtiöitä ottamaan ympäristöhaasteet vakavasti ja toteuttamaan muutoksia toimintatavassaan.

Yksi esimerkki CEMS-verkostosta valmistuneiden sitoutumisesta ilmastotoimiin on Plan A, jonka kehitti vuonna 2016 Lubomila Jordanova, London School of Economics -korkeakoulusta valmistunut CEMS-maisteri. 

Plan A on datavetoinen alusta, joka paikantaa tekoälyn avulla maapallolla alueita, jotka ovat kaikkein alttiimpia ilmastonmuutokselle. Tämän jälkeen se yhdistää ympäristöalan toimijoita yksityiseen rahoitukseen, jotta voidaan ryhtyä toimenpiteisiin. 

Tutkimustuloksia kommentoidessaan Jordanova sanoi: ”Ilmastonmuutos on tulosta historiasta, jonka kuluessa planeettaan ja sen resursseihin on suhtauduttu piittaamattomasti.” 

”Nyt meidän sukupolvemme kokee luonnon vastauksen tähän käytökseen ja voi puuttua kriisiin tehokkaasti vain yhteistyöhön perustuvalla lähestymistavalla, joka saa yritykset, yksityishenkilöt, tutkijat, kansalaisjärjestöt ja hallitukset työskentelemään yhdessä”, Jordanova sanoi.

Ilmastonmuutoksen torjuminen maailmanlaajuisen liiketoimintakoulutuksen avulla

CEMS-verkoston liiketoiminta- ja ympäristöryhmä, joka on avoin kaikille jäsenyliopistoille, perustettiin 1990-luvun puolivälissä. Sen tarkoituksena on tutkia ja opettaa liiketoiminnan ja ympäristön välisen suhteen vaikutuksia johtamiseen. 

Jäsenet toimivat hyvin erilaisilla aloilla (muun muassa johtaminen ja taloustiede, kemia, biologia ja matematiikka), minkä ansiosta ne ovat voineet kehittää ja toteuttaa uuden tavan sisällyttää ympäristökysymykset tavanomaiseen liiketoimintakoulutukseen.  

Tästä ryhmästä on syntynyt innovatiivisia aloitteita, kuten UNFCCC-mallisimulaatio, johon huipentuu lukukauden mittainen ilmastopolitiikkaohjelma, jota toteutetaan CEMS-oppilaitoksissa ympäri Eurooppaa. Simulaatiota on toteutettu nyt 11 vuotta, ja vuoden 2019 simulaatioon kokoontui Kölnissä toukokuussa 180 MIM-opiskelijaa, jotka edustivat 30:tä kansallisuutta. 

Tapahtuman aikana opiskelijoille jaetaan roolit, jotka vastaavat todellisiin neuvotteluihin osallistuvia. He pyrkivät saavuttamaan yhteisymmärryksen kunnianhimoisista strategioista, joiden avulla pannaan täytäntöön maailmanlaajuista tavoitetta, joka koskee maapallon lämpötilan nousun rajoittamista alle kahteen asteeseen.  

Lisätiedot:

Rita Järventie-Thesleff
Työelämäprofessori
CEMS Akateeminen johtaja, KTT
[email protected]
+358 50 3482051

The picture shows the invitation to a CEMS Stage event on November 20, 2019.

Tule mukaan CEMS Stage -tapahtumaan!

Mietitkö, miten innovaatiot auttavat rakentamaan kestävämpää tulevaisuutta? Pidätkö hyvästä ruoasta? Kiinnostaako kansainvälisyys ja CEMS? 
CEMS Stage tulee taas! Tule kuulemaan, miten alan asiantuntijat näkevät innovaatioiden roolin paremman tulevaisuuden rakentamisessa. Marraskuun 20. päivä järjestettävässä tapahtumassa voit kuunnella mielenkiintoisia puheenvuoroja, keskustella asiantuntijoiden kanssa ja verkostoitua.

Esiintyjät:

  • Salla Ahonen, Vice President/Sustainability, Neste
  • Jussi Nokkala, Sustainability & Climate Change Leader, PwC
  • Minna Halme, Vastuullisen liiketoiminnan professori, Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu

Lue lisää: https://www.facebook.com/events/816484758770060/

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Kaksi ihmistä kävelee käytävällä ja puhuu keskenään.
Opinnot Julkaistu:

Hae nyt FITechin syksyn kursseille

FITech-verkostoyliopisto tarjoaa tulevana syksynä runsaasti mielenkiintoista opiskeltavaa eri tarpeisiin.
Nuori mies istuu rakennuksen kiviportailla ja selailee puhelintaan.
Opinnot Julkaistu:

FITechin opintotarjonnassa maksuttomia opintoja toisen asteen opiskelijoille

Aalto-yliopiston kurssien aiheina mm. ohjelmoinnin ja mobiilisovellusten perusteita, Python-ohjelmointia sekä koneoppimista.
The Ocean’s Curtain is inspired by the way the surface of water looks when viewed from the seabed. Kurotuksia - Higher Powers exhibition. Photo: Mikko Raskinen.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Matematiikkaa ja taiteita sulauttava Kurotuksia – Higher Powers avautuu Heurekassa tänään – jättimäisiä limasieniteoksia on esillä jopa kaksin kappalein

Aalto-yliopiston poikkitieteellinen ”Kristallikukkia peilisaleissa: Matematiikka kohtaa taiteen ja arkkitehtuurin” -kurssi huipentuu tänään tiedekeskus Heurekassa avattavaan Kurotuksia – Higher Powers -loppunäyttelyyn. Se juhlistaa kurssin kymmenvuotista taivalta monialaisen vuorovaikutuksen lisäämiseksi, ja on samalla kurssin toinen näyttely Heurekassa.
Sofia Guridi pictured in a lab setting.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Sofia Guridi muotoilee maailmaa paremmaksi älykkäiden tekstiilien avulla

Aalto-yliopiston Bioinnovaatiokeskuksen tohtoriopiskelija Sofia Guridi haluaa luoda bio-pohjaisia älytekstiilejä, jotka auttavat ihmisten arjen parantamisessa.