Uutiset

Miina Rautiainen: Kaukokartoitusmenetelmien kehittäminen vaatii paljon perustutkimusta

Suomen Metsätieteellinen Seura on myöntänyt Cajander-ansiomitalin metsien kaukokartoituksen tutkimuksesta Aalto-yliopiston geoinformatiikan professori Miina Rautiaiselle.
Miina Rautianen 2023
Professori Miina Rautiainen

Ansiomerkki myönnettiin Metsätieteen päivän juhlassa lokakuussa.

Professori Miina Rautiainen sai vuonna 2017 merkittävän ERC Consolidator -rahoituksen (2018-2024) tutkimukselle, jonka tavoitteena on kehittää metsän kaukokartoituksen perusteoriaa. Rautiainen on kehittänyt satelliittikuvien informaation käsittelyyn matemaattisen mallin, jonka avulla metsiä voidaan seurata avaruudesta käsin huomattavasti nykyistä tarkemmin. Lisäksi Rautiainen on johtanut useita Suomen Akatemian rahoittamia tutkimushankkeita, joissa on luotu perusymmärrystä pohjoisen havumetsävyöhykkeen kasvillisuuden seurannalle satelliittikuvien avulla. 

"Kaukokartoitusmenetelmien kehittäminen vaatii vielä paljon perustutkimusta. Olen aina ollut kiinnostunut kasvillisuuden ja nykyään erityisesti metsien ja soiden kaukokartoituksesta. Minua kiinnostaa esimerkiksi latvusto, jonka rakenteen tutkimiseen kehitämme erilaisia menetelmiä. Latvusto on metsän herkin osa, joka reagoi nopeimmin erilaisiin stressitekijöihin, kuten kuivuuteen ja hyönteistuhoihin. Siksi sen kunto on runkoja nopeampi indikaattori, kun selvitetään ympäristömuutoksia", toteaa Rautiainen.

Cajander-ansiomitali on lyötetty Suomen Metsätieteellisen Seuran perustajan ja kunniapuheenjohtajan, professori, Metsähallituksen pääjohtaja A. K. Cajanderin (1879-1943) ja hänen elämäntyönsä kunnioittamiseksi. Se myönnetään henkilölle, joka on tieteellisellä toiminnallaan ansiokkaasti toteuttanut Seuran tarkoitusperiä metsätieteellisen tutkimustyön hyväksi.

Lue lisää metsien ja soiden kaukokartoituksesta:

Uusi kaukokartoitusmenetelmä auttaa seuraamaan suoalueilla tehtyjen ennallistamistoimien onnistumista

Miina Rautiaisen metsäkuvat tulevat satojen kilometrien korkeudesta

Satelliiteilla tietoa maapallon pinnan ja ilmakehän ilmiöistä

Valokuvaaja törmäsi kaukokartoittajiin – syntyi kirja metsästä, näkemisestä ja tieteen tarkoituksesta

Kahden miljoonan euron ERC-rahoitus maailman metsien satelliittitutkimukseen

Miina Rautiainen

Miina Rautiainen

Professori (Associate professor)
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Mies katsoo kuvaruutua, josta hän katsoo takaisin virtuaalinen Kekkonen.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aikamatkalla 70-luvulle voi tavata virtuaali-Kekkosen – 3D-virtualisoinnin pioneerit tuovat kulttuuriaarteet esiin uudella tapaa

Tamminiemen retrojoulunavauksessa voi myös luoda joulutunnelmaa legendaarisen presidentin työhuoneeseen.
Henry Tirri. Kuva: Terhi Ollikainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henry Tirri: Teknologialiiketoiminnan skaalaaminen vaatii vahvaa strategista ja psykologista osaamista

Hyvä professori tai liiketoimintajohtaja jakaa viisautta, joka karttuu vain vuosien myötä.
Nomaji landscap architects Kaapelipuisto park view. Photo Tommy Kankkonen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden 2023 Arkkitehtuurin valtionpalkinto Nomaji-maisema-arkkitehdeille

Aalto-yliopiston tutkija ja pitkäaikainen tuntiopettaja Mari Ariluoma on Nomajin osakas ja tutkija Caroline Moinel Nomajin suunnittelija.
Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Nokia Säätiön tunnustuspalkinto emeritusprofessori Antti Räisäselle radiotekniikan tutkimuksen ja opetuksen kehittämisestä

Emeritusprofessori Antti Räisänen tunnetaan korkeisiin radiotaajuuksiin liittyvän tieteellisen tutkimuksen uranuurtajana sekä intohimoisena radiotekniikan opetuksen kehittäjänä.