Uutiset

Maija Taka: Haluan suunnitella reitin etukäteen

Insinööritieteiden korkeakoulun akateeminen koordinaattori Maija Taka kertoo Kulje kengissäni -haastattelussa, kuinka hän maantieteilijän taustansa vuoksi kulkee aina kartta mukanaan, tietty reitti mielessään. Hän jakaa haastattelussa tuntojaan erityisesti tohtorinkoulutukseen liittyen.
Maija Taka

Minkälainen on se konkreettinen tarina työstäsi, jota kerrot kaikista mieluiten?

Aloitin Aallossa jo viisi vuotta aikaisemmin eri talossa ja tehtävässä, mutta nyt olen ollut vuoden 2022 alusta lähtien akateemisena koordinaattorina Insinööritieteiden korkeakoulussa. Kampuksella ei tuolloin alussa ollut juuri ketään ja istuin yksin huoneessani. En koskaan oppinut tekemään etätöitä.

Onneksi paikalla oli kuitenkin korkeakoulun teknologiapäällikkö Panu Sainio, joka tietää korkeakoulustamme kaiken. Keskustelut hänen kanssaan olivat tärkeä osa perehdyttämistä ja hän innostui samoista asioista.

Pandemian päättymisen myötä paikalle on tullut lisää ihmisiä, joilla on samanlainen innostava asenne. Näiden epävirallisten mentoreiden pitkäaikainen kokemus Aallossa on mielestäni meidän uusien aaltolaisten rikkaus ja polttoaine.

Jos tekisin työtä etänä, työstäni tulisi yksipuolista. Silloin en kokisi sattumanvaraisia kohtaamisia, saisi inspiraatiota, kipinää ja kannustusta. Kampuksella työ muuttuu kolmiulotteiseksi. Voin koputtaa ovelle, mennä samalla hissillä tai nähdä ihmisiä kahvihuoneessa.

Minkälaista on kävellä Maija Takan kengissä?

Olen taustaltani maantieteilijä, ja minulla täytyy aina olla joku kartta tai reitti. En ole ajautuja. Minun täytyy tietää, minne menen ja miksi, millä vauhdilla ja kenen kanssa. Kuljen Forrest Gump -tyyliin ja yritän saada mahdollisimman paljon ihmisiä innostumaan, osallistumaan ja hyötymään siitä mitä teen. Siitä syntyy minulle työn merkityksellisyys.

Jos tekisin työtä etänä, työstäni tulisi yksipuolista. Kampuksella työ muuttuu kolmiulotteiseksi.

Maija Taka

Mikä sinua inspiroi ihmisten välisissä kohtaamisissa?

Minua inspiroi erityisesti odottamattomille asioille altistuminen. Järjestän tilaisuuksia, joissa väitöskirjantekijämme pääsevät tutustumaan toisiinsa. Se voi olla luonteeltaan esimerkiksi speed dating, jossa opiskelijat voivat pulista pareittain tai pienissä ryhmissä muutaman minuutin esimerkiksi siitä, miksi väitöskirjan aihe on tosi tärkeä meidän yhteiskunnallemme, tai mitä he haluavat itse oppia siitä. Jokainen voi ammentaa kohtaamisista itselleen jotain. Se on toki pintaraapaisu, mutta samalla osalle ensimmäinen mahdollisuus tutustua kollegoihin.

Minkälaisissa tilanteissa askeleesi on kevyt? Entä raskas?

Askeleeni on kevyt aina, kun voin aloittaa jotain. Kartoitan nyt esimerkiksi meidän väitöskirjatutkijoiden, ohjaajien ja työnantajien tarpeita.

Askel on raskain, kun minun täytyy tajuta realiteetit. Aika ei riitä kaikkeen, eikä kaikki aina innostu kaikesta. Koen haastavaksi saada esimerkiksi suomalaisia tutkijoita osallistumaan järjestämiini tilaisuuksiin. Heillä on varmaan sellainen fiilis, että heillä on jo yhteisö valmiina. Kansainväliset tutkijat haluaisivat kuitenkin tutustua myös suomalaisiin.

Toisaalta olen oppinut sietämään sitä, että kaikki eivät ikinä lähde mukaan. Keskityn niihin, jotka innostuvat. Uskon kulttuurin muutokseen, siihen, että ajan kanssa asiat lähtevät leviämään.

Väitöskirjatutkijalla täytyy olla tosi paksu nahka, mutta toisaalta resilienssi kasvaa vasta kokemuksen myötä.

Maija Taka

Kerro ajatuksistasi väitöskirjaan ja sen ohjaamiseen liittyen?

Olen opettajana tohtorikoulutuksen vastuuprofessoreille ja ohjaajille tarkoitetulla kurssilla, joka koskee väitöskirjatutkijoiden ohjaamista. Osallistujat tekevät ennen jokaista kurssikertaa reflektiivisen esseen siitä, miten heitä itseään on aikoinaan ohjattu, minkälaiseksi he kokevat itsensä ohjaajina, ja minkälaisia hyviä käytänteitä ja vinkkejä heillä on työssään. Olen lottovoittaja, kun saan lukea kaikki vastaukset läpi ja oppia heidän kokemuksistaan.

Väitöskirjaan liittyy paljon epävarmuuksia ja epäonnistumisia. Väitöskirjatutkijalla täytyy olla tosi paksu nahka, mutta toisaalta resilienssi kasvaa vasta kokemuksen myötä. Samaan aikaan tämä niemennokka on täynnä väitöskirjakokemusta. Kokeneet ymmärtävät, että jos artikkelia ei hyväksytä julkaistavaksi, se on arkipäivää, eikä maailmanloppu. Nuori tohtorikoulutettava voi toisaalta ottaa sen henkilökohtaisesti, ja kokea riittämättömyyttä. Kokeneet taas voivat sanoa, että nuku sen yli, katsotaan kommentit yhdessä. Se on arvokasta tukea nuorille väitöskirjan tekijöille.

Meillä on nyt väitöskirjatutkijoita, jotka ovat pandemian takia istuneet yksin kotona puolet väitöstutkimukseen käytettävästä ajasta. On todella hyviä kansainvälisiä tutkijoita, jotka eivät koskaan ole integroituneet yhteisöömme. He eivät ole oppineet kampukselle tulemisen rutiinia, eikä heillä ei ole yhteisöä, joka vetäisi puoleensa. Olen tosi surullinen siitä, miten paljon heiltä jää näkemättä ja oppimatta siksi, että he tekevät väitöskirjansa kirjekurssina kotoa käsin.

Haluaisin tohtorinkoulutuksessa korostaa jatkuvaa oppimista ja sitä, että sen pitäisi olla kivaa, merkityksellistä ja palkitsevaa. Väitöskirjan tekeminen kestää vähintään neljä vuotta, ja on tosi ikävää, jos me juhlimme vain julkaistuja artikkeleita.

Maija Taka ja Kerttu. Kuva: Maija Taka

Kokeiluun kannustava Aallon henki on sellainen, että saan turvaa ja tukea, jos horjahdan tai epäonnistun.

Maija Taka

Mitä haluaisit vahvistaa ja kehittää Aallossa?

Me voisimme esimerkiksi insinööritieteissä olla Käpylän kaltainen yhteisöllinen kylä, jossa kaikki auttavat toinen toisiaan: joku osaa leikata oksia, toinen haravoida ja kolmas osaa maalata ikkunalautoja. Voisimmepa Aallossakin vielä nykyistä innokkaammin auttaa toisiamme.

Kokeiluun kannustava Aallon henki on sellainen, että saan turvaa ja tukea, jos horjahdan tai epäonnistun. Minua ei työnnetä heikoille jäille, vaan joku ottaa vastaan ja pitää kädestä.

Olemme yhdellä kampuksella, mutta miten saisimme vielä paremmin tuotua ihmisiä yhteen ja harpattua siiloista tieteenrajojen yli. Esimerkiksi Rakennetun ympäristön laitoksella on sisäistä rahaa tutkijatohtoreihin, jotka luovat agentteina siltaa vähintään kahden tutkimusryhmän välille.

Ne väitöskirjantekijät, jotka ovat itse saaneet alkuvaiheessa apua ja tukea, haluavat antaa sitä eteenpäin ja olla avuksi. Esimerkiksi Vesitekniikan tutkimusryhmässä väitöskirjatutkijat ottavat uudet kansainväliset kollegansa avosylin vastaan ja tukevat heitä alusta alkaen.

Team Rynkeby, kuva: Ella Maisonlahti.
Kuva: Ella Maisonlahti

Teetkö vapaa-ajallasi jotain erityistä, joka luo tasapainoa työhön?

Pääsin viime syksynä hyväntekeväisyyspyöräilyjoukkueeseen, Team Rynkebyhyn. Pyöräilemme heinäkuussa yhdessä Helsingistä Pariisiin. Olen myös innokas palapelien rakentaja. Välillä töissä tuntuu siltä, etten saa mitään näkyvää aikaiseksi ja kaikki etenee superhitaasti. Silloin marjastan tai teen palapelejä.

Minulla on 9 vuotta vanha koira, ranskanbulldoggi nimeltä Kerttu. Hän ei juuri urheile, mutta hänen kanssaan me olemme erittäin hyviä vain köllöttelemään ja lukemaan kirjaa. Jos vedän maantiepyörällä tuhatta ja sataa, niin Kertun kanssa me vaan olemme rauhassa.

Haastattelu ja teksti: Tiina Aulanko-Jokirinne

Lue lisää tarinoita:

Jason Selvarajan, photo by Jessica Sinikoski.

Jason Selvarajan: Yhteisen keittiön avulla voin tuoda ihmisiä yhteen

"Kun aloitin tehtävässä, minulle kerrottiin, että Space 21:een etsitään ”mood manager” -tyyppiä, jonka tehtävä on luoda hyvä ja positiivinen ilmapiiri sellaisella asenteella, että kaikki on mahdollista. En tosin ole aina hyvällä tuulella, vaikka muut ihmiset väittävätkin niin."

Uutiset
Ida Salin, photo by Linda Lehtovirta.

Ida Salin: Vaatii rohkeutta puhua asioista avoimesti

"EDI-tehtävään liittyy yhteiskunnallista keskustelua, joka saattaa herättää voimakkaita tunteita, myös polarisaatiota. Kun aloitin tehtävässä, minua jännitti, osaanko itsekään puhua oikealla tavalla oikeista asioista."

Uutiset
Anastasia Koptsyukh, photo by Tuấn Lê

Anastasia Koptsyukh: Saan yhteisöltä paljon tukea

"Meidän yksikkömme on hyvin nuori ja pieni, meitä on yhteensä 15. Kulttuurimme on hyvin innostava, kannustava ja tukeva. Se on suuntautunut ammatilliseen kasvuun ja kehittymiseen."

Uutiset

Kulje kengissäni

Jotta voimme ymmärtää toisen ihmisen ajatuksia, näkökulmaa tai hänen kohtaamiaan haasteita, meidän on hyvä kulkea pieni matka hänen kengissään. Aaltolaiset kertovat, minkälaista on juuri heidän kengissään.

Lue lisää
Walk in my shoes, illustration by Anna Muchenikova.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Aalto_University_staff_campus_bikes_2-5-2013_photo_Mikko_Raskinen
Kampus Julkaistu:

Pyörävarkaudet lisääntyneet kampuksella – muista lukita pyöräsi kunnolla

Kevään myötä pyörävarakaudet Aalto-yliopiston kampuksella ovat kasvaneet.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.