Uutiset

Lisää kierrätystä ja miljardiluokan bisnestä akkualalle

Aalto-yliopiston johtaman BATCircle-konsortion päätavoite on synnyttää lisäarvoa akkumetalleja ja
-kemikaaleja tuottaville aloille sekä niiden kiertotalouteen.
Akkujätettä ja kemikaaleja. Kuva: Glen Forde
NiMH-akkujätettä ja harvinaisten maametallien talteen ottamiseen käytettyjä kemikaaleja. Kuva: Glen Forde, Aalto-yliopisto

Business Finland on myöntänyt BATCircle (Finland-based Circular Ecosystem of Battery Metals) -konsortiolle n. 10 miljoonan euron rahoituksen. Aallon johtama konsortio parantaa kaivosteollisuuden, metallinjalostuksen ja akkukemikaalien tuotantoprosesseja ja lisää litiumioniakkujen kierrätystä. Se haluaa vahvistaa yhteistyötä yritysten ja tutkimusorganisaatioiden välillä sekä löytää uusia liiketoimintamahdollisuuksia.

EU:n mukaan Euroopan akkumarkkinoiden arvo voi nousta 250 miljardiin euroon vuoteen 2025 mennessä. BATCircle-konsortion tavoitteena on, että ainakin viiden miljardin markkinat luodaan Suomessa. Erityisen paljon hyödyntämätöntä potentiaalia löytyy akkujen kierrätyksessä.

Litiumioniakkuja käytetään etenkin kulutuselektroniikassa, ja niiden käyttö kasvaa voimakkaasti muun muassa sähköautojen määrän lisääntyessä. Tällä hetkellä litiumioniakuista päätyy kiertoon vain noin viisi prosenttia, kun kierrätystavoitteen pitäisi olla ainakin 95 prosenttia.

Aalto-yliopiston apulaisprofessorin ja BATCircle-konsortion johtajan Mari Lundströmin mukaan on tärkeää, että akkujen kierrätyksen ongelmiin löydetään ratkaisuja lähitulevaisuudessa.

”Meillä on Suomessa merkittävää alan tutkimusta ja osaamista, ja kun BATCircle tuo nämä yhteen, ratkaisujen löytymiseen on todella hyvät mahdollisuudet”, Lundström sanoo.

Aalto-yliopisto panostaa projektissa erityisesti akkujen kierrätyksen tutkimiseen. Aallon tutkijoilla on paljon kokemusta ja osaamista akkumetallien mekaanisista sekä pyro- ja hydrometallurgisista prosesseista. Pyrometallurgia tarkoittaa korkealämpötilan sulatusprosesseja, hydrometallurgia metallien liuotusta esimerkiksi happoihin ja liuenneiden metallien talteenottoa. Lisäksi tutkijat keskittyvät litiumioniakkumetallien rakenteisiin ja sähkökemiallisen suorituskyvyn arviointiin.

”Aalto-yliopiston vahvuutena on myös monitieteisyys: teknisen tutkimuksen ohella voimme samanaikaisesti perehtyä akkuliiketoiminnan ekosysteemeihin, joita professori Risto Rajalan tutkimusryhmä tutkii”, Lundström toteaa.

Akkuteollisuuden painopiste Aasiasta Eurooppaan

Sekä Euroopan unioni että Suomen hallitus ovat havahtuneet akkumetallien ja niiden arvoketjujen strategiseen merkitykseen ja valtavaan liiketaloudelliseen potentiaaliin. Akkuteollisuutta hallitsevat kuitenkin tällä hetkellä aasialaiset yritykset. Niinpä Eurooppa on vaarassa menettää uusia liiketoimintamahdollisuuksia ja tulla samanaikaisesti yhä riippuvaisemmaksi tuonnista niin raaka-aineiden kuin lopputuotteidenkin osalta.

BATCircle on osa EU:n Strategista Energiateknologiaohjelmaa (SET Plan), jossa Suomi Aalto-yliopiston ja Outotecin johdolla koordinoi akkualaan liittyvän kierrätyksen tutkimusta. Kansallisessa BATCircle-konsortiossa on mukana kaikkiaan 22 yritystä, neljä yliopistoa, kaksi tutkimuslaitosta sekä kaksi kaupunkia. Projekti on kaksivuotinen ja sen kokonaisbudjetti on yli 20 miljoonaa euroa. Hanke kytkeytyy suoraan Business Finlandin Batteries from Finland -kokonaisuuteen.

BATCircle-konsortion muodostavat:

Aalto-yliopisto
Oulun yliopisto
Itä-Suomen yliopisto
LUT-yliopisto
Geologian tutkimuskeskus GTK
Teknologian tutkimuskeskus VTT
Boliden Harjavalta Oy
Boliden Kokkola Oy
Suomen Malmijalostus Oy
Fortum Power and Heat Oyj
Fortum Waste Solutions Oy
Freeport Cobalt Oy
Outotec Oyj
Norilsk Nickel Harjavalta Oy
AkkuSer Oy
CrisolteQ Oy
Oy Fennoscandian Resources Ab
Ima Engineering Ltd Oy
Keliber Oy
Latitude 66 Cobalt Oy
Magsort Oy
Mawson Oy
Mine On-Line Service Oy
Mondo Minerals B.V.
Suhanko Arctic Platinum Oy
Teraloop Oy
Tracegrow Oy
Vulcan Hautalampi Oy (FinnCobalt)
Harjavallan kaupunki 
Porin kaupunki

Lisätietoja:

Apulaisprofessori Mari Lundström
Aalto-yliopisto
[email protected]
040 487 3434

TkT Pertti Kauranen
Aalto-yliopisto
[email protected]
050 461 9088

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.
Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.