Uutiset

Laajin Kiinassa järjestetty Suomi 100 -vuoden tapahtuma saa jatkoa

Sino Finnish 100 Challenge juhli päätösgaalassa Shangaissa haastekilpailun palkittuja ja julkisti suomalais-kiinalaisen yhteistyön jatkon.

Laajin Kiinassa järjestetty Suomen itsenäisyyden juhlavuoden tapahtuma, suomalaisten ja kiinalaisten huippuyliopistojen välinen ohjelma Sino Finnish 100 Challenge juhli menestyneitä osallistujia ja ohjelmatyön tuloksia päätösgaalassaan Shanghaissa joulukuussa. Ohjelma saa jatkoa seuraavalle viidelle vuodelle.

”Yli vuoden kestänyt ohjelma on tuottanut pitkäjänteisiä ja tulevaisuuden Suomi–Kiina-yhteistyön kannalta merkityksellisiä tuloksia”, arvioi sen organisointia vetäneen Radical Design Week ry:n puheenjohtaja, professori Yrjö Sotamaa.

“Tärkeintä on nyt luotu korkean tason toimijaverkosto, jonka varaan pitkäjänteinen yhteistyö voi rakentua. Kaikkiaan yli 3 000 ihmistä on osallistunut hankkeeseen sen eri vaiheissa. Olemme kyenneet luomaan todellisia kohtaamisia ihmisten välille, koska ohjelma loi työpajoineen ja kesäkouluineen konkreettisen tekemisen alustan”, kertoo Sotamaa.

Ohjelman uudenlainen toimintamalli kaupunkien, yliopistojen ja yritysten kumppanuutena on Kiinassa toimiville ja sinne pyrkiville suomalaisyrityksille mahdollisuus päästä mukaan paikallisten lahjakkuuksien rekrytointiin ja tuotekehitysaihioiden hyödyntämiseen.

“Yliopistot ovat hyvä alusta yhteiskunnan toiminnan ymmärtämiseen. Tapa, jolla yritykset rahoittavat yliopistojen toimintaa Kiinassa on hyödyllinen molemmille osapuolille”, kuvailee ohjelmajohtaja, Aalto-yliopiston ja Tongjin yliopiston professori Jarmo Suominen.

”Kilpailuhenkisessä Kiinassa on suomalaisille valtavia mahdollisuuksia, mutta täällä pärjää vain olemalla paikan päällä ja luomalla pitkäjänteisesti suhteita ihmisten ja organisaatioiden välille. Mielestämme olemme vuoden kuluessa onnistuneet tässä hyvin ja pystyneet saamaan myös paikalliset yliopistot tekemään keskenään ennennäkemätöntä yhteistyötä. Kilpailijoiden saaminen mukaan luovaan yhteistyöhön ei ole arkipäivää Kiinassa. Resursseja ja kumppaneita toivomme lisää.”

Suomi kiinnostaa kiinalaisopiskelijoita

Yksi keskeisiä Sino Finnish 100 Challengen tavoitteita on ollut yhdessä tekemisen lisäksi saada tulevaisuudessa enemmän kiinalaisten huippuyliopistojen opiskelijoita kiinnostumaan Suomesta ja tulemaan Suomeen opiskelemaan tai töihin.

Tongjin yliopistossa Shanghaissa opiskelevat Mengfan ChenJingming Sun ja Dejun Zhang sijoittuivat kymmenen kärkeen Sino Finnish 100 Challengen ideakilpailussa, johon tuli 661 ehdotusta. Kehittääkseen kieltenopetusta Kiinassa, he ideoivat nettiin perustettavaa virtuaalista oppimisympäristöä, jossa eri maalaiset opiskelijat voivat keskustella toistensa kanssa englanniksi, oppia toisiltaan sekä saada uusia ystäviä ja kontakteja.

Chen, Sun ja Zhang osallistuivat myös heinä–elokuun vaihteessa Aalto-yliopistossa järjestettyyn hankkeen kesäkouluun, johon osallistui yli 100 opiskelijaa eri yliopistoista Kiinasta, Koreasta ja Suomesta.

”Opiskelu kesäkoulussa oli hyvin erilaista kuin opiskelu Tongjissa. Täällä opetus on luentoja, joita opiskelijat kuuntelevat, mutta kesäkoulussa teimme yhteistyötä työpajoissa”, Mengfan Chen sanoo.

Kaikki heistä haluaisivat palata jossain vaiheessa Suomeen opiskelemaan.

“Haluaisin päästä vaihto-opiskelijaksi Suomeen”, toivoo tohtorin tutkintoa tekevä Dejun Zhang.

Ohjelman jatko on varmistunut

Ohjelma muuttuu 5-vuotiseksi vuosille 2018–2022. Ensi vuonna teemana on Life in future cities, Elämä tulevaisuuden kaupungeissa. Teeman puitteissa järjestetään vuonna 2018 keväällä ideakilpailu, elokuussa kesäkoulu ja syksyllä kehitysprojekteja. Monivuotisissa projekteissa toteutetaan designratkaisuihin pohjautuvia hankkeita kaupungeissa. Tavoitteena on saada mukaan yhä enemmän oppilaitoksia ja kaupunkeja Kiinasta ja Suomesta.

“Keväällä on tarkoitus tuoda Aallon opiskelijoita Shanghaihin ja osallistua toukokuussa kaupunkikehitysseminaariin, jossa on mukana kaupunginjohtajia noin sadasta innovaatiokaupungista eri maista”, Yrjö Sotamaa kertoo.

...

Päätösgaalassa palkittuja kilpailuehdotuksia, sisällöllisesti palkitut ideat ovat kaupunkikehityksen eri teemojen projekteja:

Unfinished Life Expectation, Guangdongin teknillinen yliopisto, Guangzhou
 
New Sustainable Community, Tsinghuan yliopisto, Peking

Beijing Sharing Fuel Cell Bike Design, Tsinghuan yliopisto, Peking

An online to offline learning bridge, Tongjin yliopisto, Shanghai

Lisätietoa:
facebook.com/SF100.Challenge

Sino Finnish 100 Challengen ensimmäisen vuoden toteuttamisesta vastasi Radical Design Week Association ry (RDWA) Suomi 100 -ohjelman tuella ja yhteistyössä mm. Aalto-yliopiston, Helsingin yliopiston, Espoon kaupungin, Suomen suurlähetystön, Shanghain pääkonsulaatin ja Kiinan huippuyliopistojen kanssa. 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Saastamoisen säätiön edustajat
Yhteistyö Julkaistu:

Saastamoisen säätiö toimii aktiivisesti edistääkseen tiedettä ja taidetta kansainvälisesti

Yhteiskunnallinen vaikuttaminen ja tuen kohdistaminen nuorten hyväksi on säätiölle tärkeää.
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.
Biomateriaaleja
Yhteistyö Julkaistu:

Metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi

Metsäbiotalouden tiedepaneelin ensimmäisen selvityshankkeen tulokset on julkaistu. Laskelmien mukaan metsien tuottamaa arvonlisää on mahdollista nostaa merkittävästi ilman lisähakkuita: selvityksen mukaan vuonna 2035 Suomen metsistä voitaisiin saavuttaa jopa 15,6 miljardin euron arvonlisä, mikä tarkoittaa 80 % kasvua verrattuna vuoden 2019 tasoon.