Uutiset

Kestäviä ratkaisuja tarjoava yritys menestyy kilpailijoitaan paremmin

Yritysten kannattaa hyödyntää tuotteiden ja palveluiden elinkaariarvioinnin tuloksia liiketoiminnassa ja käytännön myyntityössä.

Aalto-yliopiston, Rautaruukin (nykyisin SSAB) ja Metso Mineralsin toteuttamassa oppaassa esitetyt mallit tarjoavat yrityksille mahdollisuuden tehdä asioita eri tavalla ja näin erottua kilpailijoista. Elinkaariarviointi voi tuoda kilpailuetua tai sitä voidaan tarvita, jotta pysytään mukana kilpailussa. Elinkaaren kestävyyden arvioinnissa tarkastellaan tuotteen tai palvelun koko elinkaaren tai sen tietyn osan aikana syntyneitä ekologisia, sosiaalisia ja taloudellisia vaikutuksia.

Metso ja SSAB käyttävät arviointeja osana liiketoimintaansa

Tutkimusprojektissa mukana olleissa yrityksissä Metsossa ja SSAB:ssa (aikaisemmin Ruukki) uskotaan, että asiakkailleen kestäviä ratkaisuja tarjoava yritys menestyy kilpailijoitaan paremmin sekä säilyttää kannattavuutensa ja kilpailukykynsä myös tulevaisuudessa.

‒  Metsolla elinkaariarviointien tekemisen perustana on halu oppia lisää omista tuotteista, prosesseista ja palveluista kilpailukyvyn parantamiseksi, toimia kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti ja kehittää asiakkaille entistä ympäristöystävällisempiä tuotteita, kertoo Marke Kallio.

Metso hyödyntää liiketoiminnassaan elinkaariarviointeja sekä yrityksen sisällä että viestittäessä ulospäin.

SSAB ja sen tytäryhtiö Ruukki Construction haluavat tarjota asiakkailleen energiatehokkaita ratkaisuja sekä vähentää tuotteiden elinkaaren aikaisia ympäristövaikutuksia. Myös asiakkaiden ja muiden sidosryhmien lisääntynyt ympäristö- ja elinkaaritietoisuus on synnyttänyt tarpeita oppia enemmän omista tuotteista ja prosesseista.

‒ Elinkaariarviointeja voidaan hyödyntää markkinointiviestinnässä monin tavoin. Arvioinnin tuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi perustellessa tuotteen tai palvelun etuja kilpailijoihin verrattuna tai kerrottaessa niiden tuottamasta lisäarvosta, tai torjuessa omiin tai asiakkaan tuotteisiin tai palveluun liittyvää kritiikkiä, listaa Sami Nummela SSAB:sta elinkaariajattelun hyötyjä.

Elinkaariajattelussa on aina kyse useasta yrityksestä ja yritysten ketjusta, jotka kaikki vaikuttavat tuotteen, sekä valmistuksen aikaisiin että käytön aikaisiin, ympäristövaikutuksiin. Sosiaalisten ja taloudellisten asioiden sekä ympäristönäkökulman esiin nostaminen voi olla suuri mahdollisuus kaikille toimijoille elinkaariketjussa materiaali- ja energiatehokkuuden kasvattamisen, jätteensynnyn vähentämisen sekä materiaalin uudelleenkäytön kautta.

‒ Kestävät ratkaisut voivat parhaimmillaan tuoda uutta liiketoimintaa yrityksille. Oppaan perustana olleen tutkimushankkeen keskeisenä osana onkin ollut yrityksen kannattavuus, miten ympäristömyötäisellä tuotesuunnittelulla ja ajattelulla voidaan parantaa yritysten kilpailukykyä, kertoo tutkija Nani Pajunen.

Elinkaariarviointien tekeminen mielletään yleisesti raskaaksi ja aikaa vieväksi prosessiksi, mutta arviointeja voidaan tehdä hyvin erilaisin tavoittein. Tarkastelun laajuus sekä arviointimenetelmät voidaan valita tarpeen mukaan. Pääasia on, että elinkaariajattelu otetaan osaksi yrityksen normaalia toimintaa.

‒ Maailman luonnonvarat ehtyvät ja ilmastonmuutos on arkipäivää. Ennemmin tai myöhemmin kaikissa teollisuusyrityksissä pitää tehdä näihin asioihin liittyviä päätöksiä, toteaa Nani Pajunen.

Opas on toteutettu Aalto-yliopiston, Rautaruukin (nykyisin SSAB) ja Metso Mineralsin yhteistyönä Environmental footprint -hankkeessa, joka on osa metallituote- ja koneenrakennusalan strategisen huippuosaamisen keskittymän FIMECCin Light and Efficient Solution (LIGHT) -tutkimusohjelmaa.
 

Lisätietoja:

Director Ilkka Sorsa, Ruukki Construction Oy, 040 557 8778, [email protected]
Application Manager Sami Nummela, SSAB Europe Oy, 050 315 8703, [email protected]
Material Specialist Marke Kallio, Metso Minerals Oy, 050 317 1381, [email protected]
Teknologiajohtaja Kalle Kantola, FIMECC Oy, 040 840 6427, [email protected]
Nani Pajunen, Aalto-yliopisto, 050 3010 742, [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Students sitting together on stairs.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Teamwork First-Aid Kit tukee projektikurssien opiskelijoita

Verkkosivusto tarjoaa työkaluja opiskelijatiimien tukemiseen koko projektikurssin ajan.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
EU parlamentti
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Milja Mieskolainen: Euroopan Parlamentin Schuman-harjoittelu ylitti odotukseni

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun laskentatoimen maisteriopiskelija Milja Mieskolainen oli jo aiemmin pohtinut hakemista harjoitteluun Euroopan Unioniin, mutta oli ajatellut harjoittelupaikan saamisen olevan liian haastavaa. Keväällä 2023 hän kuitenkin huomasi ilmoituksen harjoittelupaikoista ja päätti kokeilla hakemista, sillä avoinna oli kiinnostava paikka talouden hallinnan ja EMUn valvontayksikössä. Hakeminenkaan ei osoittautunut vaikeaksi. Milja haki paikkaa, sai sen ja harjoittelu Euroopan Parlamentissa alkoi lokakuussa.
kuva puhelimesta ihmisen kädessä
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kuinka helpottaa tekstin näpyttelyä puhelimella? Tutkijat loivat ensi kertaa ihmisen tekstinsyöttöä simuloivan tekoälymallin

Malli auttaa ymmärtämään, mitkä tekijät sujuvoittavat ja mitkä puolestaan vaikeuttavat puhelimen näpyttelyä erilaisilla käyttäjäryhmillä.