Uutiset

Kestävä kehitys on toimintamme ytimessä

Ihmiskunnan suurten haasteiden kestävä ratkaiseminen on avainasemassa Aalto-yliopiston tutkimuksessa ja opetuksessa. Tämä ohjaa myös toimintaamme organisaationa.
Aalto Research groups

Aalto-yliopisto on sitoutunut rakentamaan kestävälle kehitykselle perustuvaa innovaatio- ja yrittäjyysvetoista yhteiskuntaa ja tarjoamaan ratkaisuja yhteiskunnan suuriin haasteisiin yhdistämällä uraauurtavaa tiedettä muotoiluosaamiseen ja talousajatteluun. Kestävä kehitys on avainasemassa myös kampuksen kehittämisessä. 

Opiskelijoille tarjoamme koko yliopiston laajuisesti kestävän kehityksen näkökulmia käsitteleviä kursseja ja kokonaisuuksia. Yhdeksän maisteriohjelmaa keskittyy kestävään kehitykseen. 

Aallon erityisosaamiset kohtaavat kolmessa monialaisessa teemassa, jotka keskittyvät kehittämään edistyksellisiä energiaratkaisuja ja ihmisläheisiä rakennettuja ympäristöjä sekä lisäämään terveyttä ja hyvinvointia. 

”Kestävän kehityksen ja ympäristöongelmien ratkaisuun liittyvällä tutkimuksella ja opetuksella on strategiassamme keskeinen rooli. Materiaalien ja luonnonvarojen kestävä käyttö on ICT:n ja digitalisaation, taiteen ja muotoilun sekä kansainvälisen liiketoimintaosaamisen ohella avainasemassa tutkimuksessamme ja opetuksessamme. Kestävä kehitys ohjaa myös kampuksen kehittämistä ja muuta yliopiston toimintaa”, sanoo vararehtori Ossi Naukkarinen.  

Aalto-yliopisto on allekirjoittanut yliopistojen kansainvälisen kestävän kehityksen tavoitteiden (Sustainable Development Goals) sitoumuksen ensimmäisenä yliopistona Suomessa. YK:n kestävän kehityksen verkoston keskus toimii Aallon kampuksella.

Aalto on myös Espoon kumppanina YK:n kestävän kehityksen johtajuusohjelmassa yhdessä Palo Alton (USA, Stanfordin yliopisto), Englannin Cambridgen, Heidelbergin (Saksa) ja Noidan (Intia) kanssa. Ohjelman tavoitteena on saavuttaa YK:n kestävän kehityksen tavoitteet vuoteen 2025 mennessä. 

Aktiivista yhteistyötä

Vuonna 2017 Aalto perusti yhdessä kuuden muun organisaation kanssa vesivastuusitoumuksen, joka haastaa suomalaisyritykset tunnistamaan vesiriskit niiden arvoketjuissa sekä kehittämään kestävää veden käyttöä. Aalto torjuu ilmastonmuutosta yhteistyössä yritysten kanssa myös Climate Leadership Coalitionin (CLC) jäsenenä.

Aalto allekirjoitti vastikään Ilmastoveivi 2019 -vetoomuksen, jossa vaaditaan, että EU sitoutuu ilmaston lämpenemisen rajaamiseen 1,5 asteeseen vuoteen 2030 mennessä ja saavuttamaan hiilineutraaliuden vuonna 2040.

Kestävän kehityksen asioita Aallossa koordinoi Aalto Sustainability Hub, joka tuo eri alojen tutkijoita yhteen, auttaa yhdistämään kestävän kehityksen näkökulmia osaksi yliopiston opetusta sekä edistää kestävää kehitystä laajasti osana yliopiston toimintaa.

Kestävää kampuskehitystä

Kampuksen keskeiset ympäristövaikutukset liittyvät energian kulutukseen, liikkumiseen ja lajitteluun. Kestävä kehitys nivoutuu olennaisesti yliopiston kampusstrategiaan.  

Aalto-yliopistokiinteistöt on sitoutunut vähentämään kampuksen energiankulutusta vuoteen 2025 mennessä 10,5 prosentilla vuoden 2014 tasosta. Säästötavoitteet on määritelty kansallisessa toimitilojen energiatehokkuussopimuksessa (TETS), jonka on solminut jo 38 kiinteistöalan yritystä. TETS on osa koko Suomen kattavaa vapaaehtoista energiatehokkuussopimusten kokonaisuutta, jolla pyritään saavuttamaan Suomelle asetetut energiansäästötavoitteet. 

Välitavoitteena on seitsemän prosentin säästö jo vuoteen 2020 mennessä. Näin pyritään takaamaan mahdollisimman suuri säästövaikutus heti alkuun. Vuoden 2014 kulutuslukemat olivat 36 155 MWh sähköä, 50 465 MWh lämpöä ja 150 038 m3 vettä. Suurimpia toteutettuja uusiutuvan energian hankkeita ovat Dipolin maalämpöpumput, Maarintie 8:n ja Tietotekniikan talon kattojen aurinkopaneelit sekä Väreen ja Kauppakorkeakoulun aurinkopaneelit ja maalämpöpumput.

Tuoreimpana esimerkkinä on Otaniemen kampuksen uusi korttelikokonaisuus, jonka muodostavat kauppakeskus A Bloc, Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun rakennus Väre ja Kauppakorkeakoulun rakennus. Noin 47 500 kerrosneliömetrin kokonaisuus on lämmitykseltään ja jäähdytykseltään 90-prosenttisesti omavarainen. Sille tuottavat sähköä korttelin katolla sijaitsevat aurinkopaneelit ja geoenergiaa rakennusten alle poratut kaivot. 

Lue lisää:
Aalto-yliopiston kestävän kehityksen raportti

Esimerkkejä kestävää kehitystä edistävästä tutkimuksesta:

Esimerkkejä kestävän kehityksen opetuksesta: 

Lisätietoa:
Ossi Naukkarinen
vararehtori, tiede ja tutkimus
[email protected]
puh. 050 307 4803 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Tundramaisema, jossa maassa yläosastaan avoimia tutkimuskammioita.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus selvitti ilmastonmuutoksen vaikutusta tundralla: lämpeneminen voi lisätä hiilen vapautumista hälyttävästi

Ilman ja maaperän lämpeneminen sekä maaperän kuivuminen lisäsi hiilen vapautumista tundran ekosysteemistä.
People registration to SSD
Mediatiedotteet Julkaistu:

Vuoden suurimman kestävyystapahtuman ohjelma julkaistu - mukana muun muassa taloustieteilijä Kate Raworth ja presidentti Tarja Halonen

Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston Sustainability Science Days -tapahtuma yhdistyy tänä vuonna maailman suurimman kestävyys- ja innovaatiokonferenssin kanssa. Tapahtumassa 2000 asiantuntijaa kokoontuu ratkaisemaan kestävyyshaasteita.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Ursula von der Leyen pitämässä avajaispuhetta
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

New European Bauhaus -festivaali toi yhteen Euroopan päättäjiä ja monialaisen kestävän kehityksen asiantuntijoita

Aalto-yliopisto oli mukana New European Bauhaus -festivaalilla kestävää rakentamista käsittelevällä näyttelyllään Time out! Rethinking construction.