Uutiset

Kalliotekniikan kansainvälinen palkinto Aalto-yliopiston tutkijalle

Kivien putoaminen tai kallion sortuminen liikenneväylille on maailmanlaajuinen ongelma. Aalto-yliopiston kalliotekniikan tutkija TkT Lauri Uotinen on saanut vuoden 2021 Young Rock Engineer Award -palkinnon tunnustuksena huippuosaamisesta kalliotekniikan alalla.
TkT Lauri Uotinen

Lauri Uotinen tutkii ongelmia, jotka liittyvät kivien putoamisen arviointiin muun muassa liikenneväylien kallioleikkauksissa, kaivostoiminnan aiheuttamaan jännitykseen kalliossa, sekä kallion rakojen mekaniikkaan.

Kansainvälisen kalliomekaniikkajärjestö ISRM:n (International Society for Rock Mechanics and Rock Engineering) myöntämä palkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

”Otan ilolla ja kiitollisuudella vastaan tunnustuspalkinnon. Se myönnettiin vuosien työstä kalliorakentamiseen liittyvien uusien menetelmien ja alan opetuksen kehittämisessä”, Lauri Uotinen tiivistää.

”Kivien putoaminen tai kallion sortuminen liikenneväylille on maailmanlaajuinen ongelma. Olemme kehittäneet uuden tutkimusmenetelmän, jonka avulla voidaan tehokkaasti määrittää putoamisriski laajoilta alueilta. Menetelmää on testattu 300 kilometrin pituisella tieosuudella välillä Helsinki-Turku-Pori”, tutkija lisää.

Väylävirasto hyödyntää menetelmää arvioidessaan vaadittavia korjaustoimia, kohdentaakseen kunnossapitotoimia ja vähentääkseen putoamisen aiheuttamaa vaaraa tienvarsilla.

”Menetelmä antaa mahdollisuuden tehokkaaseen omaisuudenhallintaan. Nopean menetelmän avulla voidaan kiinnittää huomio oikeisiin kohtiin ja ottaa riskialttiit kohteet tarkempaan tarkasteluun”, kertoo taitorakenneyksikön päällikkö Markku Äijälä Väylävirastosta.

Uotinen tutkii myös kallion jännitystilan kasvua syvissä kaivoksissa, joissa louhinta lisää jännitystä paikallisesti.

”Tutkimuksen tuloksena syntyneessä menetelmässä hyödynnetään kalliomassan liikettä ja seurataan jännitystilan kasvua reaaliaikaisesti”, Uotinen kertoo.

Menetelmää on testattu Aalto-yliopiston maanalaisessa tutkimuslaboratoriossa ja syvässä maanalaisessa kaivoksessa.

Kolmas Uotisen tutkimusalue on kallion rakojen mekaanisten ja vedenvirtausominaisuuksien testaaminen. Hän on kehittänyt uusia menetelmiä kalliosaumojen pinnan karkeuden mittaamiseksi sekä suuren koon laboratoriotestin rakojen leikkauslujuuden ja nestevirtausominaisuuksien arvioimiseksi.

Uotinen on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta kalliomekaniikan alalla jo pitkään. Hän oli ensimmäisiä, jotka hyödynsivät 3D-tulostusta kallion rakomekaniikassa. Vuonna 2017 Uotinen kehitti uuden menetelmän kallion raon muodon toistamiseksi käyttämällä 3D-tulostettuja muotteja ja laastista valettuja rakojäljenteitä. Uotinen kehitti uuden menetelmään kallion rakojen leikkauslujuuden ennustamiseksi ja nesteen virtauksen ennustamiseksi fotogrammetrian avulla.

Uotisen tutkimuksen pohjalta on syntynyt kaksi startup-yritystä: Fractuscan Oy (https://www.fractuscan.fi/) ja AMS Solutions Oy (https://www.remos.fi/).

Lisätietoja

Aalto-yliopisto
TkT Lauri Uotinen, Staff Scientist
puh.  050 464 2970
[email protected]
Rakennustekniikan laitos, geotekniikka

Väylävirasto
Taitorakenneyksikön päällikkö Markku Äijälä
puh. 029 534 3627
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Piirroskuvituksessa on siniasuinen mieshamo kumartuneena 3D-printterin ylle, kuvassa on myös maapallo, jonka yllä kulkee lentokone, sekä sormet, jotka pitelevät kuutiota, jossa lukee error!. Kuvitus: Studio Jenni & Jukka.
Aalto Magazine Julkaistu:

Totta vai tarua: 3D-tulostuksella voidaan valmistaa avaruusraketti?

Apulaisprofessori Mika Salmi oikoo 3D-tulostuksesta vallitsevia mielikuvia. Salmen professuurin ala on kestävä kehitys valmistuksessa.
Dean's Impact Award, School of Business
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Dekaani palkitsee Kauppakorkeakoulun opiskelijoita myös muista kuin erinomaisista arvosanoista

Uudella Dean’s Impact Award -palkinnolla halutaan osoittaa arvostusta esimerkiksi kestävän kehityksen tai Aallon arvojen mukaisen toiminnan edistämiselle.
Lennart Engels, Karolin Kull, Ágnes László, Julia Postrzech and Valenti Soler won the Habitare Design competition 2023.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopiston sisustusarkkitehtuurin ja nykymuotoilun opiskelijatiimi voitti Habitare-suunnittelukilpailun 2023

Habitare-suunnittelukilpailu on tarkoitettu taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin opiskelijoille Suomessa. Tämän vuoden teemana kilpailussa oli ”Yhteisöllisyyden työkalut”. Teeman tarkoituksena oli rohkaista kilpailijoita muotoilemaan ja toteuttamaan uudenlaisia tapoja edistää yhdessäoloa ja vuorovaikutusta ihmisen mittakaavassa tai laajemminkin
Red-haired woman standing outside of Aalto University Töölö building in Helsinki, surrounded by trees and grass. A bus and tram on the background.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden MBA-alumni päätyi sattumalta humanitaariselle alalle – ”Huomasin, että minulle sopivat kriisit ja katastrofit”

Vuoden 2023 MBA-alumniksi on valittu Päivi Hurttia. Muun muassa journalismin ja viestinnän parissa uraa tehnyt Hurttia vietti juuri vuoden Etiopiassa. Työssään Punaisen Ristin kansainvälisellä komitealla hän auttoi varmistamaan, että humanitaarinen apu pääsee perille kaikille alueille.