Uutiset

Kalliotekniikan kansainvälinen palkinto Aalto-yliopiston tutkijalle

Kivien putoaminen tai kallion sortuminen liikenneväylille on maailmanlaajuinen ongelma. Aalto-yliopiston kalliotekniikan tutkija TkT Lauri Uotinen on saanut vuoden 2021 Young Rock Engineer Award -palkinnon tunnustuksena huippuosaamisesta kalliotekniikan alalla.
TkT Lauri Uotinen

Lauri Uotinen tutkii ongelmia, jotka liittyvät kivien putoamisen arviointiin muun muassa liikenneväylien kallioleikkauksissa, kaivostoiminnan aiheuttamaan jännitykseen kalliossa, sekä kallion rakojen mekaniikkaan.

Kansainvälisen kalliomekaniikkajärjestö ISRM:n (International Society for Rock Mechanics and Rock Engineering) myöntämä palkinto jaettiin tänä vuonna ensimmäistä kertaa.

”Otan ilolla ja kiitollisuudella vastaan tunnustuspalkinnon. Se myönnettiin vuosien työstä kalliorakentamiseen liittyvien uusien menetelmien ja alan opetuksen kehittämisessä”, Lauri Uotinen tiivistää.

”Kivien putoaminen tai kallion sortuminen liikenneväylille on maailmanlaajuinen ongelma. Olemme kehittäneet uuden tutkimusmenetelmän, jonka avulla voidaan tehokkaasti määrittää putoamisriski laajoilta alueilta. Menetelmää on testattu 300 kilometrin pituisella tieosuudella välillä Helsinki-Turku-Pori”, tutkija lisää.

Väylävirasto hyödyntää menetelmää arvioidessaan vaadittavia korjaustoimia, kohdentaakseen kunnossapitotoimia ja vähentääkseen putoamisen aiheuttamaa vaaraa tienvarsilla.

”Menetelmä antaa mahdollisuuden tehokkaaseen omaisuudenhallintaan. Nopean menetelmän avulla voidaan kiinnittää huomio oikeisiin kohtiin ja ottaa riskialttiit kohteet tarkempaan tarkasteluun”, kertoo taitorakenneyksikön päällikkö Markku Äijälä Väylävirastosta.

Uotinen tutkii myös kallion jännitystilan kasvua syvissä kaivoksissa, joissa louhinta lisää jännitystä paikallisesti.

”Tutkimuksen tuloksena syntyneessä menetelmässä hyödynnetään kalliomassan liikettä ja seurataan jännitystilan kasvua reaaliaikaisesti”, Uotinen kertoo.

Menetelmää on testattu Aalto-yliopiston maanalaisessa tutkimuslaboratoriossa ja syvässä maanalaisessa kaivoksessa.

Kolmas Uotisen tutkimusalue on kallion rakojen mekaanisten ja vedenvirtausominaisuuksien testaaminen. Hän on kehittänyt uusia menetelmiä kalliosaumojen pinnan karkeuden mittaamiseksi sekä suuren koon laboratoriotestin rakojen leikkauslujuuden ja nestevirtausominaisuuksien arvioimiseksi.

Uotinen on tehnyt uraauurtavaa tutkimusta kalliomekaniikan alalla jo pitkään. Hän oli ensimmäisiä, jotka hyödynsivät 3D-tulostusta kallion rakomekaniikassa. Vuonna 2017 Uotinen kehitti uuden menetelmän kallion raon muodon toistamiseksi käyttämällä 3D-tulostettuja muotteja ja laastista valettuja rakojäljenteitä. Uotinen kehitti uuden menetelmään kallion rakojen leikkauslujuuden ennustamiseksi ja nesteen virtauksen ennustamiseksi fotogrammetrian avulla.

Uotisen tutkimuksen pohjalta on syntynyt kaksi startup-yritystä: Fractuscan Oy (https://www.fractuscan.fi/) ja AMS Solutions Oy (https://www.remos.fi/).

Lisätietoja

Aalto-yliopisto
TkT Lauri Uotinen, Staff Scientist
puh.  050 464 2970
[email protected]
Rakennustekniikan laitos, geotekniikka

Väylävirasto
Taitorakenneyksikön päällikkö Markku Äijälä
puh. 029 534 3627
[email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Idaliina_Friman_Vuoden nuori suunnittelija 2021_1_kuva_Sofia Okkonen
Palkitut, Opinnot Julkaistu:

Idaliina Friman on Vuoden nuori suunnittelija 2021

Voittajamallisto syntyi kierrätys- ja ylijäämämateriaaleista.
Egyptin varjo -yhteistyöprojekti Amos Rex -taidemuseon kanssa_Vuoden museopedagoginen teko 2021
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Egyptin varjo -yhteistyöprojekti on Vuoden museopedagoginen teko

Opiskelijat virittivät keskustelua siitä, kuka kertoo kenen historiaa ja mitä näyttelyssä ei näytetä tai sanota.
Jussi-palkintoja kahmineen Tove-elokuvan tekijäjoukoissa on monia Aallon alumneja.
Palkitut Julkaistu:

ELO:n alumnien Jussi-juhlaa

Parhaat kotimaiset elokuvat on jälleen valittu Jussi-gaalassa.
Janis Heldmann (left) received 3rd Best Paper Award.
Palkitut Julkaistu:

Janis Heldmannille kolmanneksi parhaan artikkelin palkinto

Tutkimuksen tuloksia voidaan soveltaa aiempaa laadukkaampien jälkikaiuntamallien suunnittelussa sekä musiikkituotannon ja virtuaalitodellisuuden äänenlaadun parantamisessa.