Uutiset

Kalle Airo: ”Yrittäjähenkiselle ajattelijalle ongelma on mahdollisuus, ei uhka”

Kalle Airo on nimitetty Aalto-yliopiston yrittäjähenkisen ajattelutavan johtajaksi syyskuun alusta lukien.
Kalle Airo
Kalle Airo. Kuva: Annika Linna/Aalto-yliopisto

Kalle Airo johtaa Aalto-yliopiston yrittäjähenkistä ajattelutapaa, joka on kestävän kehityksen ja radikaalin luovuuden rinnalla yliopiston strategian läpileikkaava teema. Hän työskentelee johtamisen tukipalveluissa ja raportoi kehitysjohtaja Sirkku Linnalle.

Yrittäjähenkinen ajattelu on tarkoitus sisällyttää yliopiston kaikkeen toimintaan. Airolle tämä on mieluinen haaste, jonka ratkaiseminen alkaa siitä, että jokainen yhteisön jäsen altistuu yrittäjähenkisyydelle. Vaikka Aallon opiskelijoiden yrittäjyysekosysteemi on jo kansainvälisestikin tunnettu menestystarina, kaikille aaltolaisille yrittäjämäinen ajattelu ei ole vielä tuttua.

Airo siirtyi nykyiseen tehtäväänsä Aalto Ventures Program -ohjelmasta (AVP), jossa opiskelijoita perehdytetään yrittäjyyteen. Hän oli yksi ohjelman perustajista, johtajista ja opettajista. Tutuksi yrittäjyys tuli Airolle jo lapsuuden perhepiirissä ja ymmärrys siitä vahvistui opintojen ja työelämän kokemusten myötä, muun muassa yrityskonsulttina ja teknologian kaupallistajana VTT:llä. Koulutukseltaan Airo on informaatioverkostojen diplomi-insinööri Aalto-yliopistosta.

"Halusin opiskella diplomi-insinööriksi, jotta voisin rakentaa jotakin, mikä jää elämään minusta riippumatta. Ajattelin silloin informaatioverkostoja, mutta myöhemmin oivalsin, että se jokin voisi olla myös organisaatio.”

Mitä on yrittäjähenkinen ajattelu?

Airolle yrittäjähenkisen ajattelun ytimessä on suhtautuminen ongelmiin. "Olennaista on se, että kun kohtaa ongelman, ei käänny pois vaan menee ongelmaa kohti ja pyrkii ratkaisemaan sen. Ongelma on usein mahdollisuus, ei aina uhka."

Yrittäjähenkinen ajattelutapa on siis työkalu, jota kuka tahansa voi opetella käyttämään. ”Kaikkien ei tarvitse osata puhua yrittäjyydestä tai sanoa ajattelevansa yrittäjälähtöisesti, mutta jokainen voi toimia yrittäjämäisesti.”

Opiskelijoissa Airo on kohdannut kahdenlaisia oppijoita. Niille, jotka ovat jo motivoituneita ja haluavat oppia yrittäjyyttä, on yliopistossa tarjolla erinomaisia kursseja. Mutta niille, joita yrittäjyys ei kiinnosta, ei kannata mennä kertomaan sen tärkeydestä. Heille pitää tarjota oivallus tekemisen kautta omaan alaan liittyvissä projekteissa.

”Esimerkiksi insinööriopiskelija, joka ei halua osallistua yrittäjyyskurssille, kannatta herätellä yrittäjyyteen konkreettisen tuotekehityksen parissa.”

Yrittäjälähtöisen ajattelun integroimisesta opetukseen on jo hyviä kokemuksia Aallossa. Nykyään jokainen kandiopiskelija pääsee oppimaan yrittäjyyttä, vaikka ei osallistuisi yrittäjyyskurssille.

Airo uskoo, että yrittäjälle ominainen muuntautumis- ja reagointikyky on yksi suurimpia vaatimuksia tulevaisuuden työelämässä.

”Yrittäjyystaidot saattavat antaa opiskelijoille parempia valmiuksia perustaa uusia kasvuyrityksiä, mutta ennen kaikkea ne auttavat heitä haastamaan olemassa olevia toimintamalleja ja nopeuttamaan muutosta organisaatioissa ja yhteiskunnassa.”

Opiskelijoiden keskuudessa saamiaan oppeja Airo aikoo hyödyntää myös Aallon henkilöstön altistamisessa yrittäjähenkisyydelle. Avuksi tulevat yliopiston arvot.

”Yrittäjähenkinen ajattelu ja toiminta ovat keskeinen osa kestävän kehityksen ongelmien ratkaisemista. Siksi sitä pitää opettaa kaikille. Rohkeus on olennaista, kun haastamme itseämme ja muita puskemaan yli rajojen, ja myös silloin, kun on uskallettava sanoa kollegalle, että älä tee liikaa. Yhteistyössä korostuvat pyrkimys monimuotoisuuteen ja avoimuuteen. Yhdessä tekemisen pitää myös olla hauskaa”, Airo toteaa.

Yrittäjähenkisen ajattelun viestinnästä vastaa viestintäpäällikkö Annika Linna, joka vastaa myös Aalto-yliopiston ekosysteemin vaikuttavuuden viestinnästä, mukaan lukien kumppanuudet ja yritysyhteistyö.

Lisätietoa:

Kalle Airo

Kalle Airo

Head of Entrepreneurial Mindset
U924 Innovation Ecosystem Services
Aalto university

Aalto-yliopisto painottaa toiminnassaan kestävää kehitystä ja julkistaa nimityksiä

Jussi Impiö on nimitetty johtamaan kestävän kehityksen toimintoja uuteen Head of Sustainable Solutions -tehtävään. Katja Rönkkö vastaa kestävän kehityksen ja vastuullisuuden viestinnästä.

Uutiset
Riikka Mäkikoskela

Taiteen tohtori Riikka Mäkikoskela nimitetty radikaalin luovuuden vetäjäksi Aallossa

Luovuus on tärkeä kyvykkyys, kun koulutamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja uudistamme yhteiskuntaa. Radikaalin luovuuden kulttuuri pohjautuu siihen, että opimme jatkuvasti uutta tutkimalla, kokeilemalla ja epäonnistumisten kautta.

Uutiset
Solutions for sustainability illustration inspired by art piece called Hidaka Ohmu by Julia Lohmann, illustration by Anna Muchenikova

Ratkaisuja kestävään kehitykseen

Kehitämme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin avainaloillamme ja niiden yhtymäkohdissa.

Strategiamme
Entrepreneurial mindset themed illustration showing a robotic hand, illustration by Anna Muchenicova

Yrittäjähenkinen ajattelutapa

Edistämme innostavaa, yritteliästä kulttuuria. Tämä on yksi kolmesta kaikkea toimintaamme läpileikkaavasta lähestymistavasta.

Strategiamme
Radical creativity illustration: Anna Muchenikova

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Strategiamme
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

vaalea-asuinen nainen istuu ikkunan edessä ja hymyilee
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Insinööritieteiden korkeakoulun opetuksen varadekaani Jani Romanoff. Kuva: Joonas Lehtovaara / Aalto-yliopisto
Nimitykset Julkaistu:

Jani Romanoff jatkaa opetuksen varadekaanina Insinööritieteiden korkeakoulussa

Romanoff on ansioitunut opettaja ja opetuksen kehittäjä, joka nauttii työssään systeemisten ratkaisujen löytämisestä yhdessä muiden kanssa.
Summer School students chatting during a networking event in Helsinki
Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston kesäkoulu sai ennätykselliset 803 hakemusta vuoden 2024 kesäkursseille

Aalto-yliopiston kesäkoulun hakuaika kesän 2024 kursseille päättyi toukokuun lopussa.
Tiny plant with text aside Unite! Seed Fund 2024
Palkinnot ja tunnustukset, Yhteistyö Julkaistu:

Unite! Seed Fund 2024: Aalto mukana 13 rahoitusta saaneessa hakemuksessa

Unite! Seed Fund -rahaston tavoitteena on kannustaa ja tukea opettajien, tutkijoiden ja opiskelijoiden yhteistyöhankkeita.