Uutiset

Iiro Jääskeläinen tekee yhteistyötä moskovalaisten tutkijoiden kanssa selvittääkseen kulttuuritaustan vaikutusta aivotoimintaan

Professori Iiro Jääskeläinen sai hyvin arvostetun kolmevuotisen mega-grant -tutkimusrahoituksen Venäjältä. Tavoitteena on tutkia muun muassa sitä, miten kulttuuritausta vaikuttaa ajatteluun ja tunnereaktioihin.
Kuva: Lasse Lecklin.
Kuva: Lasse Lecklin.

Systeemineurotieteen professori Iiro Jääskeläinen on saanut Venäjältä yli miljoonan euron arvoisen kolmevuotisen mega-grant -rahoituksen toimiakseen osa-aikaisesti johtavana tutkijana moskovalaisessa taloustieteen yliopistossa (National Research University Higher School of Economics). Tavoitteena on tutkia muun muassa sitä, miten kulttuuritausta vaikuttaa aivotoimintaan.

”Moskova on ihanteellinen paikka tutkia kulttuuritaustan vaikutusta. Hankkeen puitteissa perustamme noin kymmenen tutkijan sosiaalisen neurotieteen laboratorion Moskovaan”, Iiro Jääskeläinen sanoo.

Venäjä on hyvin monikulttuurinen maa. Tämä tekee siitä oivallisen ympäristön tämänkaltaiseen perustutkimukseen, joka tähtää erilaisten ihmisryhmien välisen ymmärryksen lisääntymiseen.

”Tavoitteena on tehdä kulttuurienvälisiä vertauksia. Tutkimme luonnollisen kaltaisten ärsykkeiden, kuten elokuvien ja tarinoiden, avulla, miten kulttuuritausta vaikuttaa aivotoimintaan: ajatteluun, tunnereaktioihin, informaation tulkitsemiseen ja kieleen”, Jääskeläinen kertoo.

Iiro Jääskeläisen sosiaalisen neurotieteen osaaminen täydentyy tutkimusyhteistyössä Higher School of Economicsin päätöksenteon, neurotaloustieteen ja taloustieteen asiantuntemuksella. Pääosan työajastaan Iiro Jääskeläinen jatkaa Aalto-yliopiston professorina, ja hänen Aallon tutkimusryhmästään osallistuu muitakin tutkijoita tutkimushankkeiden suunnitteluun yhteistyössä Higher School of Economicsin tutkimusryhmän kanssa.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Portrait of Professor Ville Vuorinen
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Suomen akatemia palkitsee Ville Vuorisen COVID-19 taudin leviämistä koskevasta tutkimuksesta

Ilma- ja nestevirtausten fysiikkaa tutkiva Ville Vuorinen palkitaan poikkeuksellisesta tieteellisestä rohkeudesta ja luovuudesta sekä toiminnasta tieteen yhteiskunnallisen vaikuttavuuden edistämiseksi.
Picture of Marika Tervahartiala and Kamyar Hasanzadeh after the event in front of the Hybrid Stage area.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Näkymiä avoimeen dataan: Aalto Research Data Uncovered

Marika Tervahartiala ja Kamyar Hasanzadeh astuivat lavalle kertomaan tutkimuksestaan geograafisen ja visuaalisen datan parissa avoimen datan näkökulmasta.
Photo of a bolometer
Mediatiedotteet Julkaistu:

Kvanttitieteilijät onnistuivat mittaamaan mikroaaltosäteilyn tehon ennennäkemättömällä tarkkuudella

Tutkijat uskovat, että uusi laite voi mullistaa mikroaaltosäteilyn mittaamisen ja on huima harppaus kvanttiteknologialle.
Helena Sederholm photographed in a lab setting, wearing a blue sweater.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Vaihtoehtoja fossiilipohjaisille kuiduille – Helena Sederholm kehittää kestäviä tekstiilejä

Ulkovaatteissa käytetään tänä päivänä pitkälti öljypohjaisia kuituja ja ympäristölle vahingollisia kemikaaleja. Helena Sederholm kehittää väitöstyössään ympäristöystävällisiä vettä hylkiviä tekstiilejä. Mallia hän ottaa luonnosta.