Uutiset

Ihmisen vaikutus maaperään esiin keramiikkataiteen keinoin

Working with Soil -projekti oli kesän ajan esillä tutkimuspaviljongissa Venetsian biennaalin yhteydessä. Syyskuusta alkaen siihen voi tutustua Aalto-yliopiston Beta Space -galleriassa.
Näytteitä Venetsian laguunista, kuva: Pauliina Purhonen
Näytteiden ottoa Venetsian laguunissa, kuva: Pauliina Purhonen

Traces from the Anthropocene. Working with Soil on monialainen tutkimusprojekti, jossa ihmisen toiminnan ekologisia seurauksia käsitellään keraamisen taiteen kautta. Projekti oli esillä kesän 2019 ajan Venetsian biennaalin yhteydessä Taideyliopiston koordinoimassa tutkimuspaviljonki Research Pavilion #3:ssa. Keskeistä hankkeessa on Aalto-yliopiston taiteilija-tutkijoiden ja ympäristöasiantuntijoiden yhteistyö. 

Koska keraamikot käyttävät perinteisesti paikallista maa-ainesta, projektissa käytettävä savi kerättiin Venetsian laguunin alueelta. Paikallinen maa-aines analysoitiin ihmisten ja teollisuuden aikaansaamien saasteiden määrittämiseksi. Paikallisesta tiilisavesta tehtiin suuria keraamisia muotoja, ja analyysin läpi käynyttä saastunutta maa-ainesta käytettiin lopuksi keraamisten muotojen maalaamiseen. Käsillä tekeminen ymmärretään projektissa filosofisena tilana, johon ympäristön liittyvät eettiset ja ekologiset ongelmat heijastuvat.

Working with Soil -ryhmä on shortlistattu The First International Whitegold Ceramic Prize-kilpailussa, jossa haetaan kulttuurisesti ja ympäristöllisesti tietoisia ja yhteiskunnallisesti osallistavia projekteja. Kymmenen poikkeuksellista ehdotusta valittiin yli sadan joukosta. Working with Soil -ryhmää johtaa Maarit Mäkelä. 

Traces from the Anthropocene: Working with Soil on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteistyöprojekti. Projektissa on ollut mukana myös Kemian tekniikan korkeakoulu.

Työryhmä:

Tutkimuksen toteutti Aalto-yliopiston johtama kansainvälinen taiteilija-tutkijatyöryhmä: Maarit Mäkelä, professori, projektijohtaja, Riikka Latva-Somppi, taiteilija-tutkija, näyttelykuraattori, Priska Falin, taiteilija-tutkija, Pauliina Purhonen, tutkimusassistentti ja Tzuyu Chen, tutkimusassistentti. Kaikki työryhmän jäsenet ovat Aalto-yliopistosta.

Catharina Kajander, taiteilija, Aalto-yliopiston alumna, Ozgu Gundeslioglu, Akdenizin yliopisto, Turkki, Hannu Revitzer, Aalto-yliopisto.

Suomen ympäristökeskus (SYKE): Jussi Reinikainen, erikoistutkija, Outi Pyy, johtava asiantuntija, Ulla Ala-Ketola, viestintäasiantuntija, Hannele Ahponen, viestintäasiantuntija.

Näyttelytiimi: Aalto-yliopiston maisteriopiskelijat Tzuyu Chen ja Hanna Kutvonen.

Keskustelutilaisuus 26.9 2019

klo 15–18 Beta Space Galleriassa

15.0015.45 näyttelyn kuraattori Riikka Latva-Somppi esittelee näyttelyn ja kertoo hankkeesta

15.4516.00 näyttelyn viralliset lopettajaiset kuohuvan ja pikkusuolaisen kera

16.0017.00 pilaantuneiden maa-alueidenerikoistutkija Jussi Reinikainen Suomen Ympäristökeskuksesta kertoo pilaantuneen maan tilanteesta Euroopassa 

17.0018.00 keskustelua aiheesta hankkeen taiteilija-tutkijoiden ja SYKE:n asiantuntijan kanssa

Tilaisuus on ilmainen ja englanninkielinen.

Ilmoittautumalla autat meitä tapahtumaa koskevissa järjestelyissä.

Lisätietoja:

Riikka Latva-Somppi
taiteilija-tutkija, näyttelykuraattori
Aalto-yliopisto
puh. 041 519 9181, [email protected]

Keramiikkataide tuo näkyväksi ihmisen maaperään jättämät jäljet

Traces from the Anthropocene: Working with Soil -projektissa tarkastellaan pilaantunutta maaperää Venetsian laguunin alueella. Projekti oli touko-elokuussa nähtävillä tutkimuspaviljongissa Venetsiassa ja siirtyy syyskuussa Aalto-yliopiston Beta Space -galleriaan.

Lue lisää
Kaksi naistaiteilijaa luomassa keramiikkataidetta Venetsian tutkimuspaviljongissa. Yksi istuu kuvan etualalla tuolilla ja tekee korkeaa maljakon muotoista esinettä, jossa näkyy hennosti naisen kasvot. Toinen henkilö on kuvassa taaempana, vähän kumartuneena, luoden isoa kulhoa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

Kauppakorkeakoulun alumni Ville Vahteri
Yhteistyö Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Ville Vahteri

Markkinointia Kauppakorkeakoulussa opiskellut alumnimme Ville Vahteri oli opiskeluaikanaan aktiivisesti mukana järjestämässä kasvuyritystapahtuma Slushia. Sieltä saadun kokemuksen siivittämänä hän päätyi perustamaan bränditoimisto Boun yhdessä Slush-kollegoidensa kanssa.
A person with AR glasses and a smart glove compiling a demo set
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat kutistivat eleitä tunnistavan teknologian sormenpään kokoon - älyhanska toimii ilman nettiyhteyttäkin

Uudenlainen eleitä tunnistava tekoälyteknologia vaatii niin vähän resursseja, että se toimii paikallisesti vaikka älyvaatteissa.
Kuvassa Arto Lindblomin, Juhani Pekkalan ja Lasse Mitrosen kuvat sekä teksti Uudistuva kauppa vihreällä taustalla
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Kaupan opetuksella on pitkät perinteet Kauppakorkeakoulussa

Seuraavassa Better Business – Better Society -seminaarissa keskustellaan siitä, millä tavoin ja mihin suuntaan kaupan ala on nyt uudistumassa.
Two lab-coated women in a laboratory looking at pipes.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kemian ja kauppatieteen opiskelijat kehittivät kasvipohjaisia tuotteita Valion kanssa

Kahden maisteriopiskelijan tiimi teki yhteistyötä Valion kanssa Aalto Thesis -projektissa puolen vuoden ajan.