Uutiset

Ihmisen vaikutus maaperään esiin keramiikkataiteen keinoin

Working with Soil -projekti oli kesän ajan esillä tutkimuspaviljongissa Venetsian biennaalin yhteydessä. Syyskuusta alkaen siihen voi tutustua Aalto-yliopiston Beta Space -galleriassa.
Näytteitä Venetsian laguunista, kuva: Pauliina Purhonen
Näytteiden ottoa Venetsian laguunissa, kuva: Pauliina Purhonen

Traces from the Anthropocene. Working with Soil on monialainen tutkimusprojekti, jossa ihmisen toiminnan ekologisia seurauksia käsitellään keraamisen taiteen kautta. Projekti oli esillä kesän 2019 ajan Venetsian biennaalin yhteydessä Taideyliopiston koordinoimassa tutkimuspaviljonki Research Pavilion #3:ssa. Keskeistä hankkeessa on Aalto-yliopiston taiteilija-tutkijoiden ja ympäristöasiantuntijoiden yhteistyö. 

Koska keraamikot käyttävät perinteisesti paikallista maa-ainesta, projektissa käytettävä savi kerättiin Venetsian laguunin alueelta. Paikallinen maa-aines analysoitiin ihmisten ja teollisuuden aikaansaamien saasteiden määrittämiseksi. Paikallisesta tiilisavesta tehtiin suuria keraamisia muotoja, ja analyysin läpi käynyttä saastunutta maa-ainesta käytettiin lopuksi keraamisten muotojen maalaamiseen. Käsillä tekeminen ymmärretään projektissa filosofisena tilana, johon ympäristön liittyvät eettiset ja ekologiset ongelmat heijastuvat.

Working with Soil -ryhmä on shortlistattu The First International Whitegold Ceramic Prize-kilpailussa, jossa haetaan kulttuurisesti ja ympäristöllisesti tietoisia ja yhteiskunnallisesti osallistavia projekteja. Kymmenen poikkeuksellista ehdotusta valittiin yli sadan joukosta. Working with Soil -ryhmää johtaa Maarit Mäkelä. 

Traces from the Anthropocene: Working with Soil on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteistyöprojekti. Projektissa on ollut mukana myös Kemian tekniikan korkeakoulu.

Työryhmä:

Tutkimuksen toteutti Aalto-yliopiston johtama kansainvälinen taiteilija-tutkijatyöryhmä: Maarit Mäkelä, professori, projektijohtaja, Riikka Latva-Somppi, taiteilija-tutkija, näyttelykuraattori, Priska Falin, taiteilija-tutkija, Pauliina Purhonen, tutkimusassistentti ja Tzuyu Chen, tutkimusassistentti. Kaikki työryhmän jäsenet ovat Aalto-yliopistosta.

Catharina Kajander, taiteilija, Aalto-yliopiston alumna, Ozgu Gundeslioglu, Akdenizin yliopisto, Turkki, Hannu Revitzer, Aalto-yliopisto.

Suomen ympäristökeskus (SYKE): Jussi Reinikainen, erikoistutkija, Outi Pyy, johtava asiantuntija, Ulla Ala-Ketola, viestintäasiantuntija, Hannele Ahponen, viestintäasiantuntija.

Näyttelytiimi: Aalto-yliopiston maisteriopiskelijat Tzuyu Chen ja Hanna Kutvonen.

Keskustelutilaisuus 26.9 2019

klo 15–18 Beta Space Galleriassa

15.0015.45 näyttelyn kuraattori Riikka Latva-Somppi esittelee näyttelyn ja kertoo hankkeesta

15.4516.00 näyttelyn viralliset lopettajaiset kuohuvan ja pikkusuolaisen kera

16.0017.00 pilaantuneiden maa-alueidenerikoistutkija Jussi Reinikainen Suomen Ympäristökeskuksesta kertoo pilaantuneen maan tilanteesta Euroopassa 

17.0018.00 keskustelua aiheesta hankkeen taiteilija-tutkijoiden ja SYKE:n asiantuntijan kanssa

Tilaisuus on ilmainen ja englanninkielinen.

Ilmoittautumalla autat meitä tapahtumaa koskevissa järjestelyissä.

Lisätietoja:

Riikka Latva-Somppi
taiteilija-tutkija, näyttelykuraattori
Aalto-yliopisto
puh. 041 519 9181, [email protected]

Keramiikkataide tuo näkyväksi ihmisen maaperään jättämät jäljet

Traces from the Anthropocene: Working with Soil -projektissa tarkastellaan pilaantunutta maaperää Venetsian laguunin alueella. Projekti oli touko-elokuussa nähtävillä tutkimuspaviljongissa Venetsiassa ja siirtyy syyskuussa Aalto-yliopiston Beta Space -galleriaan.

Lue lisää
Kaksi naistaiteilijaa luomassa keramiikkataidetta Venetsian tutkimuspaviljongissa. Yksi istuu kuvan etualalla tuolilla ja tekee korkeaa maljakon muotoista esinettä, jossa näkyy hennosti naisen kasvot. Toinen henkilö on kuvassa taaempana, vähän kumartuneena, luoden isoa kulhoa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lisää tästä aiheesta

FITechin opintoja voi ottaa maksutta kahdeksasta yliopistosta, yhden luukun periaatteella
Yhteistyö Julkaistu:

FITech-verkoston yliopistojen ensimmäinen ristiinopiskeluyhteistyö käynnistynyt

FITech-verkostoon kuuluvat Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu ja Turun yliopiston teknillinen tiedekunta ovat solmineet yhteistyösopimuksen, joka mahdollistaa sivuaineiden ristiinopiskelun.
Kemira bootcamp 2020
Yhteistyö Julkaistu:

Uusia alkuja Kemiran intensiivikurssilla

Kemira järjesti yhdessä Kemian tekniikan korkeakoulun kanssa Aalto-yliopiston opiskelijoille boot campin.
Two women sitting by a computer looking at a video chat
Yhteistyö Julkaistu:

Aallon opiskelijat ja työnantajaorganisaatiot kohtasivat virtuaalisesti Aalto Talent Expo Online -rekrytointimessuilla

Aalto Talent Expo Online järjestettiin 12-14.1.2021. Virtuaaliseen tapahtuman webinaareissa ja tapaamisissa vierailtiin tuhansia kertoja.
The BScBA Program alumna Tuuli Hakkarainen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Kauppakorkeakoulun alumnitarina: Tuuli Hakkarainen

Toisin kuin useimmat opiskelutoverinsa Kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksen alumni Tuuli Hakkarainen valitsi akateemisen uran. Hän väitteli tohtoriksi joulukuussa 2020 ja tutki väitöskirjassaan asiantuntijuuden jakamista monikansallisissa yrityksissä.