Uutiset

Ihmisen vaikutus maaperään esiin keramiikkataiteen keinoin

Working with Soil -projekti oli kesän ajan esillä tutkimuspaviljongissa Venetsian biennaalin yhteydessä. Syyskuusta alkaen siihen voi tutustua Aalto-yliopiston Beta Space -galleriassa.
Näytteitä Venetsian laguunista, kuva: Pauliina Purhonen
Näytteiden ottoa Venetsian laguunissa, kuva: Pauliina Purhonen

Traces from the Anthropocene. Working with Soil on monialainen tutkimusprojekti, jossa ihmisen toiminnan ekologisia seurauksia käsitellään keraamisen taiteen kautta. Projekti oli esillä kesän 2019 ajan Venetsian biennaalin yhteydessä Taideyliopiston koordinoimassa tutkimuspaviljonki Research Pavilion #3:ssa. Keskeistä hankkeessa on Aalto-yliopiston taiteilija-tutkijoiden ja ympäristöasiantuntijoiden yhteistyö. 

Koska keraamikot käyttävät perinteisesti paikallista maa-ainesta, projektissa käytettävä savi kerättiin Venetsian laguunin alueelta. Paikallinen maa-aines analysoitiin ihmisten ja teollisuuden aikaansaamien saasteiden määrittämiseksi. Paikallisesta tiilisavesta tehtiin suuria keraamisia muotoja, ja analyysin läpi käynyttä saastunutta maa-ainesta käytettiin lopuksi keraamisten muotojen maalaamiseen. Käsillä tekeminen ymmärretään projektissa filosofisena tilana, johon ympäristön liittyvät eettiset ja ekologiset ongelmat heijastuvat.

Working with Soil -ryhmä on shortlistattu The First International Whitegold Ceramic Prize-kilpailussa, jossa haetaan kulttuurisesti ja ympäristöllisesti tietoisia ja yhteiskunnallisesti osallistavia projekteja. Kymmenen poikkeuksellista ehdotusta valittiin yli sadan joukosta. Working with Soil -ryhmää johtaa Maarit Mäkelä. 

Traces from the Anthropocene: Working with Soil on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Suomen ympäristökeskuksen (SYKE) yhteistyöprojekti. Projektissa on ollut mukana myös Kemian tekniikan korkeakoulu.

Työryhmä:

Tutkimuksen toteutti Aalto-yliopiston johtama kansainvälinen taiteilija-tutkijatyöryhmä: Maarit Mäkelä, professori, projektijohtaja, Riikka Latva-Somppi, taiteilija-tutkija, näyttelykuraattori, Priska Falin, taiteilija-tutkija, Pauliina Purhonen, tutkimusassistentti ja Tzuyu Chen, tutkimusassistentti. Kaikki työryhmän jäsenet ovat Aalto-yliopistosta.

Catharina Kajander, taiteilija, Aalto-yliopiston alumna, Ozgu Gundeslioglu, Akdenizin yliopisto, Turkki, Hannu Revitzer, Aalto-yliopisto.

Suomen ympäristökeskus (SYKE): Jussi Reinikainen, erikoistutkija, Outi Pyy, johtava asiantuntija, Ulla Ala-Ketola, viestintäasiantuntija, Hannele Ahponen, viestintäasiantuntija.

Näyttelytiimi: Aalto-yliopiston maisteriopiskelijat Tzuyu Chen ja Hanna Kutvonen.

Keskustelutilaisuus 26.9 2019

klo 15–18 Beta Space Galleriassa

15.0015.45 näyttelyn kuraattori Riikka Latva-Somppi esittelee näyttelyn ja kertoo hankkeesta

15.4516.00 näyttelyn viralliset lopettajaiset kuohuvan ja pikkusuolaisen kera

16.0017.00 pilaantuneiden maa-alueidenerikoistutkija Jussi Reinikainen Suomen Ympäristökeskuksesta kertoo pilaantuneen maan tilanteesta Euroopassa 

17.0018.00 keskustelua aiheesta hankkeen taiteilija-tutkijoiden ja SYKE:n asiantuntijan kanssa

Tilaisuus on ilmainen ja englanninkielinen.

Ilmoittautumalla autat meitä tapahtumaa koskevissa järjestelyissä.

Lisätietoja:

Riikka Latva-Somppi
taiteilija-tutkija, näyttelykuraattori
Aalto-yliopisto
puh. 041 519 9181, [email protected]

Keramiikkataide tuo näkyväksi ihmisen maaperään jättämät jäljet

Traces from the Anthropocene: Working with Soil -projektissa tarkastellaan pilaantunutta maaperää Venetsian laguunin alueella. Projekti oli touko-elokuussa nähtävillä tutkimuspaviljongissa Venetsiassa ja siirtyy syyskuussa Aalto-yliopiston Beta Space -galleriaan.

Lue lisää
Kaksi naistaiteilijaa luomassa keramiikkataidetta Venetsian tutkimuspaviljongissa. Yksi istuu kuvan etualalla tuolilla ja tekee korkeaa maljakon muotoista esinettä, jossa näkyy hennosti naisen kasvot. Toinen henkilö on kuvassa taaempana, vähän kumartuneena, luoden isoa kulhoa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shankar Deka on sähkötekniikan ja automaation laitoksen apulaisprofessori.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Robotiikka tarvitsee turvallisia käyttäytymismalleja

Robotiikka ja autonomiset järjestelmät kehittyvät nopeasti. Algoritmit, jotka kestävät häiriöitä ja epävarmuustekijöitä järjestelmässä ja ympäristössä, ovat kehityksen kannalta kriittisiä.
Kesäinen Otaniemen rantanäkymä, jossa Aalto-yliopiston logo ja tapahtuman nimi sekä VTT:n ja Avoimen tieteen logot.
Kampus, Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Avoimen tieteen ja tutkimuksen kesäpäivät 2024 järjestetään Aalto-yliopistossa

Avoimen tieteen kesäpäivät pidetään Aalto-yliopiston Otaniemen kampuksella ja Zoomissa 3.–4.6. Ilmoittauduthan 3.5. mennessä!
Kaksi tummiin pukeutunutta miestä istuu suunnittelemiensa huonekalujen keskellä
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Aaltolaisten muotoilua esillä Milanon huonekalumessuilla

Italialaisen muotoilijan ja japanilaisen arkkitehdin suomalaisesta kulttuurista inspiroitunutta yhteistyötä nähdään Salone del Mobile -messuilla Milanossa huhtikuussa. INTERDEPENDENCE-näyttelyssä on esillä myös muita projekteja Aallosta.
Front and back covers of book called Unfolding Public Art. Text in red, book covers in sand colour.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu: