Uutiset

Euroopan kvanttiasiantuntijoiden kokouksessa Helsingissä tarkastellaan kvanttiteknologian edistymistä

Suomen EU-puheenjohtajakauden, Aalto-yliopiston, VTT:n, Suomen Akatemian ja Quantum Flagship -hankkeen järjestämä tapahtuma on 17.-18. lokakuuta. Kvanttiteknologian asiantuntijat kokoontuvat tarkastelemaan alan uusimpia saavutuksia sekä laatimaan tulevaisuuden visioita ja strategiset tavoitteet, jotka nostavat Euroopan alan huipulle. Ensimmäisen päivän päätteeksi järjestetään paneelikeskustelu, jossa käsitellään kvanttiteknologiaa ja siihen liittyvää infrastruktuuria Euroopassa.
Image Credit: Quantum Flagship/H. Ritsch.
Kuva: Quantum Flagship -hanke/H. Ritsch.

Helsingissä järjestetään 17.–18. lokakuuta 2019 Exploring and Making Quantum Technology -tapahtuma, jossa kvanttiteknologian huippuasiantuntijat ja sidosryhmien edustajat keskustelevat Euroopan kvanttiteknologian ekosysteemin nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Suomen EU-puheenjohtajakauden, Aalto-yliopiston, VTT:n, Suomen Akatemian ja Quantum Flagship -hankkeen järjestämä kaksipäiväinen tapahtuma tarjoaa tiedeyhteisölle, teollisuuden edustajille ja päättäjille tilaisuuden kokoontua rakentamaan yhdessä perustaa näiden teknologioiden kehittämiselle Euroopassa ja päättämään seuraavista tavoitteista.

Eurooppa pyrkii nyt täydellä teholla luomaan seuraavan sukupolven murroksellisia teknologioita, joilla on todellista vaikutusta eurooppalaiseen yhteiskuntaan, ja haluaa kehittyä globaalisti keskeiseksi osaamispohjaiseksi toimijaksi ja alan teknologiajohtajaksi.  Quantum Flagship -hankkeen strategisen neuvottelukunnan puheenjohtaja, professori Jürgen Mlynek toteaa:

 - Eurooppa haluaa johtavan roolin toisessa kvanttivallankumouksessa, joka on maailmanlaajuisesti käynnissä. Mutta kun ottaa huomioon, miten eri puolilla maailmaa ponnistellaan, on helppo nähdä, että edelläkävijän asemassa ei pysy ilman kaikkialta Euroopasta saatavaa tukea, joka tähän saakka on ollutkin turvaamassa eurooppalaisen Quantum Flagship -hankkeen toimintaa. Siksi odotan erityisen paljon näitä kokouksia, joissa koko yhteisö voi vaihtaa ajatuksia kvanttiteknologian nykyisistä ja tulevista vaiheista.

Ensimmäisenä päivänä tarkastellaan yleisesti kvanttiteknologian näkymien ja infrastruktuurin nykyistä ja tulevaa kehitystä yleiseurooppalaisten hankkeiden, kuten Quantum Flagshipin, sekä kansallisten ja alueellisten hankkeiden, kuten Quantum Technology Finlandin ja monien muiden, näkökulmasta. Pääpuheenvuoroja käyttävät Suomen Akatemian, Euroopan komission, Quantum Flagship -hankkeen, Aalto-yliopiston ja VTT:n edustajat sekä tekniikan ja teollisuuden asiantuntijat.

Toisena päivänä keskitytään Quantum Flagship -hankkeen tieteelliseen strategiaan, erityisesti sen strategiseen tutkimusohjelmaan, ja siihen liittyviin hankkeisiin, ja koko yhteisö on tervetullut osallistumaan työhön aktiivisesti ja tuomaan monipuolisesti esiin hankkeen tavoitteisiin liittyviä ajatuksia. Erityisissä keskustelutilaisuuksissa käsitellään esimerkiksi koulutusta, tekniikkaa ja infrastruktuureja.

Tapahtumassa järjestetään myös Euroopan, Yhdysvaltojen ja Japanin edustajien kansainvälistä yhteistyötä käsittelevä paneelikeskustelu, jossa kartoitetaan kvanttiteknologiakentällä meneillään olevaa kehitystä ja jo saavutettuja tavoitteita kullakin mantereella sekä pohditaan lisäksi mahdollisia tulevia synergioita.  

Linkki tapahtuman ohjelmaan

Quantum Flagship -hanke

Vuonna 2018 käynnistetty Quantum Flagship on yksi Euroopan unionin suurimmista ja kunnianhimoisimmista tutkimushankkeista. Noin miljardin euron budjetilla toimiva 10-vuotinen hanke kokoaa tutkimuslaitokset, akateemisen maailman, teollisuuden, yritykset ja poliittiset päättäjät mukaan ainutlaatuiseen yhteistyöhankkeeseen. Hankkeen päätavoitteena on vahvistaa ja laajentaa Euroopan asemaa tieteellisenä johtajana ja huippuosaajana tällä tutkimusalalla sekä tuoda kvanttifysiikan tutkimusta laboratoriosta markkinoiden saataville kaupallisten sovellusten ja murroksellisen teknologian avulla. Hankkeeseen osallistuu sen elinkaaren aikana yli 5 000 tutkijaa akateemisista tutkimuslaitoksista ja teollisuudesta, ja sen tavoitteena on luoda seuraavan sukupolven murroksellisia teknologioita, jotka vaikuttavat eurooppalaiseen yhteiskuntaan siten, että Euroopasta tulee globaalisti keskeinen osaamispohjainen toimija ja alan teknologiajohtaja.

www:  https://qt.eu/

Twitter: @QuantumFlagship

Lisätietoa:

Mikko Merimaa
Tutkimusjohtaja
VTT
[email protected]
puh. 050 410 5517

Jukka Pekola
Akatemiaprofessori
Aalto-yliopisto
[email protected]
puh.  040 700 9290

Lisätietoja/ Quantum Flagship:

Markus Wilkens
Coordinator of the Coordination and Support Action
Senior Technology Consultant
Quantum Systems & Photonics
VDI Technologiezentrum GmbH
[email protected]
puh. +49 2 11 62 14-4 78

Alina Hirschmann
Media Relations of the Quantum Flagship
[email protected]
puh: +34 691 513 974 / +34 637 287 037
 

The details avaiable on the page in a picture with a colourful cartoon of an antropomorphic qubit

Quantum Explorations -näyttely

#QuEx-näyttelyssä voi tutustua kvanttiteknologian huippututkimukseen ja alan kehitykseen yleisesti.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Valentina Arrietta's photo by Valentina Arrietta.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valentina Arrietta: Palaute on aina lahja

"'Joskus tuntuu, että kamppailen yksin hylkäämisen ja julkaisemiseen liittyvien odotusten kanssa. Mutta jos puhun jonkun toisen kanssa, huomaan, että heilläkin on omat taistelunsa. On tärkeää puhua ihmisten kanssa ja huomata, että lopulta en kulje yksin näissä kengissä."
Inside Artist team pitching at Art & Tech Final 2023
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto Digital Creatives Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa myönnettiin tukea viidelle luovan alan projektille

Art & Tech Open Call ’23 -rahoitushaussa jaettiin viidelle tiimille yhteensä 60 000 euroa ja mahdollisuuksia hyödyntää Aalto Studios infraa. Voittajien projekteissa yhdistetään taidetta ja teknologiaa uraauurtavilla tavoilla.
A closeup of a woman in green light wearing goggles that reflect colourful pixels
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Syyskuussa aloittaa 15 uutta akatemiatutkijaa

Suomen Akatemia on myöntänyt Aalto-yliopistolle rahoituksen 15 akatemiatutkijan tehtävään.
On the background, white radiant lines over a black bacground and only hair and shoulder of a person passing by visible
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Lähes 20 miljoonaa euroa tutkimukseen

Suomen Akatemian akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 45 aaltolaista.