Uutiset

Designs for a Cooler Planet -näyttely esittelee 30 hanketta kestävämmän tulevaisuuden hyväksi

Mitä on viisasta suunnitella perinnöksi seuraaville sukupolville yltäkylläisessä maailmassa?
Resource Wisdom Designs for a Cooler_Planet heroimage design Aino Salonen and Oona Raadelma
Visuaalinen ilme: Aino Salonen & Oona Raadelma

Aalto-yliopiston Designs for a Cooler Planet -tapahtuma esittelee radikaaleja ideoita ja luovia prototyyppejä resurssiviisaus-teeman alla. Otaniemen kampusalueen näyttelyt toteutetaan syyskuun koronarajoituksia noudattaen. Verkkonäyttely ja verkkoseminaarit ovat avoimia kaikille ja kuuluvat Helsinki Design Weekin viralliseen ohjelmistoon 8.–29.9.2021. 

Tule katsomaan, mitä syntyy, kun tutkijat ja suunnittelijat toteuttavat yhdessä ideoitaan kestävämmän tulevaisuuden puolesta yli tieteenalojen rajojen.

Kolme alateemaamme:

Better to Wear exhibition visual

Parempaa ylle

Eroon pikamuodista! Voimme pukeutua paremmin, kun suunnittelemme uusiksi tekstiilien matkan valmistuksesta käyttöön ja kierrätykseen. Haluamme tehdä Suomesta vastuullisen tekstiiliteollisuuden ja muodin edelläkävijän.

Tapahtumat
Infinite materials theme visual

Ikuiset materiaalit

Tavoitteena on kehittää biomateriaaleja, jotka eivät ole kertakäyttöisiä vaan uusiutuvia ja loputtomasti uudelleenkäytettäviä.

Tapahtumat
Loving environments visual theme

Vaalitut ympäristöt

Rakentaminen kuluttaa puolet maailman luonnonvaroista. Tutkijoiden, muotoilijoiden, arkkitehtien, julkisen sektorin ja yritysten yhteistyön avulla syntyy ideoita, jotka muuttavat elinympäristöjä ja rakennusteollisuutta kestävämmiksi.

Tapahtumat

Varaa aika Designs for a Cooler Planet näyttelykierrokselle

Koe Helsinki Design Week Aalto-yliopistolla.

Read more
Photo: Mikko Raskinen

Helsinki Design Week on saapunut Otaniemeen – teemana resurssiviisaus

Mitä on viisasta suunnitella seuraaville sukupolville? Ainakin luksusvärejä pelloilta, puettavia aurinkokennoja ja paljon muuta - tervetuloa kurkistamaan tulevaan!

To the main page
Resource Wisdom - Designs for a Cooler Planet 2021
FoamWood sample | Photo by Mikko Raskinen (2021)
Puusta tehdyn nanovaahdon prototyyppi. Kuva: Mikko Raskinen

Kurkista tulevaisuuteen! Esillä on yli kolmekymmentä Aalto-yliopiston projektia, tässä muutamia esimerkkejä:

Puuvaahtoa pakkauksiin, seiniin ja syötäväksi 

Aallon tutkijoiden kehittämä puupohjainen vaahtomateriaali on kevyt, kestävä ja taipuisa sekä tietenkin uusiutuva ja biohajoava. Tulevaisuudessa se voi korvata esimerkiksi styroksin ja kuplamuovin sekä toimia rakennusten lämmöneristeenä sekä elintarviketeollisuuden raaka-aineena. Tutkijat käyttävät tekoälyä vaahdon ominaisuuksien räätälöimisessä ja uusien käyttökohteiden etsimisessä.

Lue lisää

Ligniinillä käsitelty tuoli
Ligniinillä käsitelty Saara Kanteleen suunnittelema jakkara. Kuva: Fotoni Film & Communications

Ligniini – polttojätteestä tuli metsien ruskeaa kultaa

Ligniini on puun sidosaine, jonka metsäteollisuus on tähän asti polttanut energiaksi. Nyt Aallon tutkijat ovat kehittäneet yksinkertaisen ja taloudellisen tavan valmistaa pallomaisia ligniinipartikkeleita. Niillä voidaan korvata fossiilisia raaka-aineita ja myrkyllisiä kemikaaleja esimerkiksi liimoissa ja pinnoitteissa. Keksintö on merkittävä paitsi ympäristön myös talouden kannalta, sillä polttamiseen verrattuna se moninkertaistaa ligniinistä saatavan tuoton.

Lue lisää

Putretti fertiliser Photo: Anne Kinnunen
Putretti-lannoite nopeuttaa metsän kasvua ja tehostaa hiilen varastoitumista. Kuva: Anne Kinnunen

Kompostista ja tuhkasta metsien täsmälannoitetta

Metsien lannoittaminen tehostaa merkittävästi puiden kasvua ja lisää näin sekä hiilinielua että metsänomistajien saamaa tuottoa. Aallon tutkijat ovat kehittäneet kompostista ja tuhkasta ekologisen metsien täsmälannoitteen, jossa on kaikki puiden tarvitsemat ravintoaineet ilman ympäristöä rasittavia kemiallisia prosesseja ja louhimista. Lannoitteen hiilijalanjälki onkin vain kymmenesosa verrattuna vastaavaan kemialliseen lannoitteeseen.

Lue lisää

Designs for a Cooler Planet
Raitti-projektissa tekivät yhteistyötä arkkitehtuurin laitos, lontoolaisen Royal College of Artin palvelumuotoilun opiskelijat sekä Aalto-yliopiston kiinteistöyhtiö ACRE.

Autiosta autotiestä eläväksi kaduksi

Uuden rakentamisen sijaan voimme uudistaa ja herättää henkiin laiminlyötyjä kaupunkialueita. Projektissa kolkko autotie muuttuu kaduksi: autoja on edelleen, mutta jalankulkijat ja luonnon monimuotoisuus ovat etusijalla. Esimerkkikohteena on Otaniemen kampusalueella kulkeva tie, Otakaari. Arkkitehti- ja palvelumuotoiluopiskelijat tekijät käyttäjätutkimusta ja perehtyivät kävijä- ja käyttöastedataan. Tämän perusteella he ideoivat keinoja elävöittää kampusalueen sisä- ja ulkotiloja sekä nostaa tilojen käyttöastetta ja viihtyisyyttä.

Lue lisää

Two persons discussing about knitted textile properties for solar cell textile integration
Tiivis yritysyhteistyö johtaa kiinnostaviin soveltaviin tutkimusprojekteihin, kuten aurinkokennovaatteisiin. Kuva: Jaakko Eskola

Voisiko tulevaisuudessa vaatteeseen liitetyllä aurinkokennolla ladata elektroniikkaa? 

Tekstiiliin liitetty aurinkokenno voi toimia virtalähteenä sensoreille tai puettavalle elektroniikalle eli älyvaatteille ilman tarvetta vaihtaa tai ladata akkuja. Kennot keräävät energiaa myös keinovalosta, ja ne kestävät pesun. Projektissa kehitetyn tekstiilimalliston prototyyppinä esitellään takki, johon on integroitu lämpötila- ja kosteusanturit sekä aurinkokennot, joista ne saavat energiansa.  

Lue lisää

Zero-energy Luukku house. Photo: Montse Zamorano Gañán
Nollaenergiatalo Luukku. Kuva: Montse Zamorano Gañán

Wood Wonders: esimerkkejä ilmastoystävällisestä rakentamisesta

Aallon tutkijat kehittävät puurakentamisen uusia tapoja, rakennuskonsepteja sekä puurakenteita, jotka ovat hiilineutraaleja, kierrätettäviä sekä monikäyttöisiä. Puulla on viisi kiinnostavaa vahvuutta: se varastoi hiiltä, sitoo kosteutta ja tuntuu lämpimältä, puiset rakenteet ovat pitkäikäisiä ja korjattavia ja puu on näyttävä rakennusmateriaali. Lisäksi puussa on hämmästyttäviä kemiallisia ominaisuuksia, joiden avulla voi korvata muoveja, liimoja, liuottimia tai muita ympäristölle haitallisia tuotteita.

Lue lisää

Tule mukaan!

Designs for a Cooler Planet kuuluu Helsinki Design Weekin ja Tutkitun tiedon teemavuoden viralliseen ohjelmaan. Aalto-yliopisto on myös yksi EU:n Uuden eurooppalaisen Bauhausin kumppaneista. 

#ACoolerPlanet #HelsinkiDesignWeek #NewEuropeanBauhaus #tttv21

--

Seuraamme koronavirustilannetta tarkasti. Kampusalueen fyysiset näyttelyt noudattavat kaikkia Suomen viranomaisohjeistuksia. Tarkemmat tiedot mahdollisista kävijärajoituksista päivitetään tälle sivulle syyskuun alussa. 

A Civil Engineering Student working on a water engineering project

Lahjoita Aalto-yliopistolle

Luodaan yhdessä kestävä tulevaisuus

Lahjoitustapa
Valitse lahjoitussumma
Lahjoitussumma
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Arts_Infra - Weaving Workshop by Jaakko Kahilaniemi
Kampus, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Artsin työpajojen uudet aukioloajat

Artsin työpajat siirtyvät uusiin aukioloaikoihin 13.9. alkaen. Työpajoissa tulee olemaan kolme eri aukiolomallia kunkin työpajan luonteen mukaan.
Kampus
Kampus Julkaistu:

Sisäolosuhdeilmoitukset jatkossa acre.aalto.fi:n kautta

Otaniemen, Töölön ja Metsähovin kiinteistöjen sisäolosuhdeilmoitukset tehdään maanantaista 6.9.2021 alkaen Aalto-yliopistokiinteistöjen (ACRE) kotisivujen kautta yhteydenottolomakkeella osoitteessa https://acre.aalto.fi/fi/yhteydenottolomake
The Test Site. Copyright Creative Sustainability.
Kampus Julkaistu:

Kuka tai mikä on yliopistokampuksen vuoden 2021 kestävän kehityksen sankari? Ehdota 24.9. mennessä!

Etsimme jo viidettä kertaa kampuksen kestävän kehityksen sankaria. Jätä ehdotuksesi 24.9. mennessä.
Dipoli ilmakuva
Kampus Julkaistu:

Ulkoalueita ja jalankulkureittejä parannetaan Otakaari 1:n ja Dipolin ympäristössä

Jalankulkuyhteyttä metrolta Dipoliin sekä Amfiteatterinaukion aluetta parannetaan syksyn 2021 aikana. Tarkoituksena on luoda viihtyisiä, monikäyttöisiä, turvallisia ja esteettömiä ulkoalueita kunnioittaen alkuperäisiä suunnitteluratkaisuja ja toteutuksia. Työmaat käynnistyvät jo elokuussa.