Design Factoryssä syntyvä vanerimalli voi säästää laivayhtiöille miljoonia
Vesa Saarijärvi ja Kari Kääriäinen tarkastelevat esikuvan mittojen mukaan tehtyä mock-uppia. Kuva Mikko Raskinen / Aalto-yliopisto
Verstaan ilmassa on sahanpurua ja tuoreen puun tuoksua. Ei ihan heti arvaisi, että meneillään on yritysyhteistyö monikansallisen teollisuusjätin kanssa.
– Teemme ABB:lle mock-uppia, eli mallia laivan ruoripotkurilaitteen akselitiivisteen vaihdosta, selittää Design Factoryn laboratorioteknikko Vesa Saarijärvi jaosoittaa koivuvanerista sahattuja osia yhdistävää mallinrakentajamestari Kari Kääriäistä.
– Suunnittelupöydällä on vaikea nähdä, onnistuuko tiivisteiden vaihto sisäkautta. Tekemämme malli on kooltaan ja muodoltaan vastaava kuin se tila, jossa vaihdon suorittavan teknikon pitää työskennellä, joten ABB:n suunnittelijat voivat sen avulla varmistua operaation onnistumisesta, hän selittää.
Hyvä ja joustava kumppani
Mahdollisuus vaihtaa tiivisteet sisäkautta on laivayhtiöille houkutteleva, sillä suuren risteilyaluksen kuivatelakointi voi maksaa miljoonia euroja, eikä siihen sopivia paikkoja löydy joka satamasta. ABB:n Senior Project Manager Veli-Pekka Peljo kertoo, että sisäkauttavaihtomahdollisuus on jo yrityksen nykyisessä Azipod XO-ruoripotkurilaitteessa.
Akselitiivisteen vaihto märkätelakassa on haastava tehtävä. Kuva ABB.
– Halusimme ehdottomasti säilyttää tämän kilpailukykyä lisäävän huolto-ominaisuuden myös uudessa Azipod®-ruoripotkurilaitteessamme. Tiesimme kokemuksesta Aallon Design Factoryn hyväksi ja joustavaksi kumppaniksi, ja päätimme siksi hyödyntää heidän osaamistaan tämänkin mock-upin teossa.
Saarijärven ja Kääriäisen lisäksi työssä on ollut mukana tutkimusapulainen Sauli Larkiala, joka on tehnyt osia ja kokoonpanotyötä mock-uppiin.
– Tämä on vauhdikasta puuhaa: aikaa tehtävänannosta valmistumiseen kuluu noin kuukausi, Saarijärvi kertoo hymyillen.
Lisätietoja:
Vesa Saarijärvi
P. 050 525 0273
[email protected]
Lue myös: Suomen ABB:lta 400 000 euroa Aalto-yliopistolle
Lue lisää uutisia
Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle
Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä
Tuotantotalouden opiskelijat ja alumnit muodostavat ainutlaatuisen yhteisön
Tuotantotalouden opiskelijoiden, alumnien ja laitoksen tiivis yhteistyö huipentuu vuosittain Prodeko-seminaarissa.
Art For All -festivaali Kalasataman asuinkortteleissa elokuussa – hae mukaan!
Art For All -festivaali etsii taiteilijoita – hae 12.6. mennessä!