Uutiset

Alumnisuurlähettiläs Emilia Rantala: Aalto on Waves -projektimatka oli eräänlainen käännekohta elämässäni

Alumnimme Emilia Rantala päätyi sattuman kautta mukaan yhteen ensimmäisistä Aalto-yliopiston laajuisista opiskelijaprojekteista. Aalto on Waves -projekti vei hänet Lissabonista Atlantin yli aina Brasiliaan.
School of Business Alumni Ambassador Emilia Rantala

 

Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?

Opiskelin Kauppiksessa vuosina 2006–2012 laskentatoimi pääaineena. Sivuopintokokonaisuuteni muodostui kandivaiheen vaihto-opinnoista Singaporessa ja maisterivaiheen johtamisen opinnoista.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Työskentelin valmistumisen jälkeen kolme vuotta KPMG:llä taloushallinnon konsulttina kehittäen muun muassa asiakasyritysten talousprosesseja, laskentaperiaatteita sekä raportointikäytäntöjä.

Sieltä siirryin KONEelle, jossa olen nyt toiminut kaksi vuotta controllerina muun muassa tilinpäätösten, budjetoinnin ja uusien IFRS-standardien käyttöönoton parissa.

Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi? Mikä merkitys arvosanoilla on?

Arvosanat kertovat tietysti osaltaan oppimisesta ja osaamisesta, mutta ne eivät ole mikään itseisarvo. Loppujen lopuksi suhteellisen harva työnantaja vaatii erinomaisia arvosanoja, vaikka uran alkuvaiheessa todistuksia toisinaan vilkaistaankin.

Opintoihin täytyy panostaa, mutta ei mielestäni kuitenkaan niin, että muu elämä jää elämättä ja ihmissuhteet luomatta ja hoitamatta.

Jaa joku mieleenpainuva muisto opinnoistasi.

Rehellisyyden nimissä täytyy sanoa, että mieleenpainuvimmat muistot eivät liity opintoihin itsessään vaan opiskelijaelämään.

Opintojeni loppupuolella päädyin sattuman kautta mukaan yhteen ensimmäisistä koko Aalto-yliopiston laajuisista opiskelijaprojekteista, Aalto on Waves -projektiin, johon otti osaa noin sata Aallon opiskelijaa, alumnia ja henkilökunnan edustajaa. Sillä porukalla matkustimme laivalla Lissabonista Kanarian saarten kautta Atlantin yli Brasiliaan.

Matkan aikana järjestettiin workshopeja, tehtiin projektitöitä, osallistuttiin tentteihin ja ennen kaikkea tutustuttiin ympäröivään maailmaan vierailemalla kohdekaupunkien yliopistoissa ja yrityksissä.

Matka oli eräänlainen käännekohta elämässäni ja toi mukanaan monia rakkaita ja tärkeitä ystävyyssuhteita upeiden kauppis-, tekniikka- ja taidetaustaisten ihmisten kanssa.

Joskus tarvitaan sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä laatia useita hakemuksia, mutta koskaan ei pidä luovuttaa. Hyviä tyyppejä tarvitaan työelämässä aina, ja Kauppis tarjoaa erinomaisen osaamispohjan uralle.

Neuvosi opintojaan miettivälle?

Omiin ja tuttavieni kokemuksiin perustuen nostaisin esiin kolme keskeisintä neuvoa:

  1. Pääaine kannattaa valita sen mukaan, mikä itseä oikeasti kiinnostaa. Työ on niin iso osa elämää, että ura on syytä suunnata sellaiselle alalle ja sellaisiin tehtäviin, jotka motivoivat ja tuntuvat itselle luontevimmalta. Itse valitsin laskentatoimen, koska tykkään työskennellä numeroiden parissa ja saada mitattavissa olevia tuloksia analyysien ja päätöksenteon pohjaksi.
  2. Jos suinkin mahdollista, kannattaa opintoihin sisällyttää vaihto-opiskelujakso. Kauppis tarjoaa poikkeuksellisen hyvät mahdollisuudet laajentaa paitsi omaa osaamistaan ja verkostojaan ulkomailla, myös omaa näkökulmaa elämään, opintoihin ja tulevaisuuteen. Oma vaihto-opintojaksoni Singaporessa oli huikea kokemus ja jätti jälkeensä ison kasan upeita muistoja ja kokemuksia ympäri Kaakkois-Aasiaa.
  3. Jos olisin nyt opiskelijana Kauppiksessa, tutkisin Aalto-yliopiston kurssitarjontaa laajemmin ja pyrkisin hyödyntämään sen tarjoamia mahdollisuuksia luoda oma opinto- ja osaamispolku myös ”perinteisten” kauppatieteiden ulkopuolella. Nykyisin myös Aalto-yhteisön startup-yritystoiminta on ainutlaatuista Suomen ja jopa maailman mittakaavassa. Omana opiskeluaikanani näitä mahdollisuuksia, tai tietoa niistä, ei vielä juuri ollut.

Monet, etenkin juuri opiskelunsa aloittaneet, ovat huolissaan, miten löytävät ensimmäisen oman alan työpaikan. Onko sinulla vinkkejä tähän?

Opiskeluaikana on tärkeää saada työkokemusta esimerkiksi kesätöissä riippumatta siitä, millaista työtä tekee.

Oma urapolkuni on muotoutunut pitkälti sattuman kautta, eikä alkuvaiheen uraa välttämättä kannatakaan suunnitella liian tarkkaan vaan olla ennemmin avoin mahdollisuuksille ja eri vaihtoehdoille. Joskus tarvitaan sinnikkyyttä ja kärsivällisyyttä laatia useita hakemuksia, mutta koskaan ei pidä luovuttaa.

Hyviä tyyppejä tarvitaan työelämässä aina, ja Kauppis tarjoaa erinomaisen osaamispohjan uralle.

Mitä verkostot merkitsevät sinulle?

Verkostojen ja ystävyyssuhteiden luominen opiskelujen aikana on tärkeää ja hyödyllistä monellakin tavalla.

Suomessa piirit ovat suhteellisen pienet, ja opiskeluajoilta tuttuja naamoja putkahtelee työelämässä esiin toistuvasti. Aiempi tuntemus toisesta henkilöstä tekee luonnollisesti yhteistyöstä helpompaa, olipa kyse sitten kollegasta, asiakkaasta tai palveluntarjoajasta.

Kuitenkin ennen kaikkea verkostoituminen ja ystävyyssuhteiden luominen tekevät sekä opiskeluajasta että myöhemmästä elämästä hauskempaa! Yksi erinomainen keino luoda verkostoja on mennä mukaan opiskelijatoimintaan. Olipa valintana sitten joku KY:n jaostoista, valiokunnista tai vaikkapa AYY:n hallitus, niissä toimiminen tarjoaa kullanarvoisia kontakteja ja ystäviä loppuelämäksi.

Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Kannan ylpeydellä Kauppiksen alumnin ja alumnisuurlähettilään titteleitä.

On mielenkiintoista seurata sivusta, miten koulu, sen tarjonta ja ihmiset siellä menevät eteenpäin. Jos omien kokemusten ja oppien jakaminen nykyopiskelijoille auttaa yhtäkin heistä, on se iso plussa.

Lisätiedot:

Tällä hetkellä Rantala työskentelee Wärtsilällä Investor Relations Managerina. (2020)

Tutustu tarkemmin Emilia Rantalan urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Emilia Rantalan tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Petteri Isotupa
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston alumni Petteri Isotupa: ”Uskalla ajatella ja kysyä miksi”

Testamenttilahjoituksellaan Aalto-yliopistolle Petteri Isotupa on mukana tukemassa tulevien sukupolvien opintomahdollisuuksia.
Alumnus Henri Yoki
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Henri Yoki: Kun lapseni kysyvät, mitä isi tekee, vastaan, että ratkaisen ilmastokriisiä

Diplomi-insinööri ja kauppatieteiden maisteri Henri Yoki perusti ensimmäisen yrityksensä opiskellessaan kansainvälistä liiketoimintaa Kauppakorkeakoulussa. Nykyään hän on perustaja ja toimitusjohtaja vihreään energiasiirtymään keskittyvässä yrityksessä, jossa hän pääsee soveltamaan laajasti kaikkea uransa ja opintojensa aikana oppimaansa.
Tauluja taidemuseon seinällä, kuvituskuva tutkimusuutiseen, joka paljastaa kuinka kuvataiteen katselu vaikuttaa tunteisiin
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Taide herättää kehon tuntemaan

Turun yliopiston ja Aalto-yliopiston tutkimus paljastaa, että taide vaikuttaa voimakkaasti ihmisten kehoon ja tunteisiin.
VCD students collaborating with Yle
Opinnot Julkaistu:

YLE ja Aalto-yliopisto konseptoivat yhteistyössä tulevaisuuden suoratoistopalvelua lapsille ja nuorille

Aalto-yliopisto ja YLE ovat yhteistyössä kehittäneet ja suunnitelleet ideoita uudesta lapsille ja nuorille suunnatusta brändätystä suoratoistopalvelusta.