Uutiset

Alumni Miia Martikainen: sydämeni sykkii yhteiskuntamme hyvinvoinnin haasteiden ratkomiselle

”Kiinnostuin kauppatieteiden opiskelusta, koska koin, että opintojen kautta pääsen vaikuttamaan yhteiskuntaan ja tärkeiksi pitämiini asioihin”, kertoo tieto- ja palvelujohtamisen alumnimme Miia Martikainen. Konsultin elämää Martikaisella on takana jo vuosikymmen, ja tällä hetkellä hän on unelmatyössään ratkomassa julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmän tulevaisuuden haasteita.
Miia Martikainen_alumni
Kauppakorkeakoulun alumni Miia Martikainen.

Kuka olet? Mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja milloin valmistuit?

Olen liiketoiminnan, teknologian ja muotoilun risteämissä työelämässä suunnistava ekonomi, jonka sydän sykkii erityisesti yhteiskuntamme hyvinvoinnin haasteiden ratkomiselle eli sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmämme kehittämiselle. Opiskelin pääaineina liiketoiminnan teknologiaa sekä tieto- ja palvelujohtamista. Valmistuin kauppatieteiden maisteriksi vuonna 2015. 

Miten kiinnostuit juuri kauppatieteiden opiskelusta? Mikä sai sinut hakemaan Kauppikseen?

Kauppatieteiden opinnot mahdollistavat todella laajasti erilaisia ja mielenkiintoisia urapolkuja. Ekonomien työllistymisnäkymät vaikuttivat lupaavilta. Koin, että kauppatieteiden opintojen kautta pääsen vaikuttamaan yhteiskuntaan ja tärkeiksi pitämiini asioihin. Lisäksi Kauppiksen opinnoissa yhdistyi teemallisesti minulle mieluisia lukion oppiaineita kuten yhteiskuntatieteitä, psykologiaa, matematiikkaa ja kieliä.

Minkälaista oli opiskelu Kauppiksessa? Parhaita muistoja opiskeluajasta?

Opiskelu Kauppiksessa oli tapahtumarikasta aikaa täynnä mukavia muistoja. Valitsemani pääaineen kurssit olivat mielestäni monipuolisia ja sisällöllisesti innostavia. Arvostin opintojen joustavuutta, sillä myös työkokemuksen kartuttaminen opintojen ohessa oli mahdollista. Kansainvälinen vaihto Bangkokin metropolin sykkeessä, upeat KY:n 100-vuotisjuhlat ja monenlaiset hauskat opiskelijakekkerit ovat jääneet kivoina muistoina mieleen. Opiskeluaika on tuonut mukanaan myös rakkaita ystäviä ja tärkeitä verkostoja.

Urani kohokohtina ovat jääneet mieleen myös lämminhenkiset kohtaamiset sote-palvelujen asiakkaiden kanssa.

Kauppakorkeakoulun alumni Miia Martikainen.

Kertoisitko vähän urapolustasi? Minkälaisissa organisaatioissa ja työtehtävissä olet urasi aikana työskennellyt?

Konsultin elämää tulee täyteen pian kokonainen vuosikymmen. Urani alussa työskentelin viisi vuotta liiketoiminnan konsulttina IT-alalla IBM:llä. Sain erinomaisen koulun konsultointimaailman saloihin ja pääsin tutustumaan todella laajasti erilaisiin teknologioihin ja toimialoihin. IBM:llä innostuin lisää terveyden ja hyvinvoinnin toimialasta, ja päätinkin siirtyä IT-alalta sosiaali- ja terveydenhuoltoon erikoistuneeseen konsultointiyritykseen Nordic Healthcare Groupille projektipäälliköksi ja palvelumuotoilijaksi toimialaymmärrystä vahvistaakseni. Nykyisen työnantajani Deloitten palveluksessa aloitin vuonna 2021.

Lisäksi ennen konsulttiuraa työskentelin opintojen ohessa mm. Unilever Food Solutions -yrityksessä liiketoimintatiedon hyödyntämisen parissa.

Työskentelet tällä hetkellä konsulttina Senior Manager -nimikkeellä Deloittella Government and Public Services -tiimissä. Minkälaisia työtehtäviä ja projekteja työhösi kuuluu ja minkälaisia työpäiväsi ovat?

Deloittella olen tällä hetkellä unelmatyössäni saadessani ratkoa julkisen sosiaali- ja terveydenhuollon järjestelmämme tulevaisuuden haasteita yhdessä asiakkaideni ja kollegojeni kanssa. Jokainen työpäivä ja projekti on erilainen. Konsulttina pääsen oppimaan jatkuvasti uutta ja haastamaan itseäni. Deloittella arvostan erityisesti työn merkityksellisyyden ja yhteiskunnallisen vaikuttavuuden korostamista, vahvaa johdon tukea sekä maailman suurimpiin konsultointitaloihin kuuluvan yrityksen leveitä harteita ja laaja-alaista osaamista.

Työskentelen asiantuntijana ja projektipäällikkönä sosiaali- ja terveydenhuollon toimialan asiakasprojekteissa, joiden aiheet voivat liittyä esimerkiksi palvelutuotannon, strategian, hallinnon, tukipalvelujen tai tietojärjestelmien kehittämiseen. Minulla on erityisosaamista esimerkiksi palvelujen, toimintamallien ja prosessien määrittelystä, kehittämisestä ja muutosten läpiviennistä. Asiakasprojektien toimittamisen ja johtamisen lisäksi työnkuvaani kuuluu myyntiä, esihenkilötyötä ja liiketoiminnan kehittämistä.

Mitkä ovat olleet sinulle urasi kohokohtia? Entä mikä tuo sinulle merkityksellisyyttä urallasi?

Vuoden 2023 alussa Suomessa toteutui poikkeuksellisen historiallinen uudistus, kun sosiaali-, terveys- ja pelastustoimen palvelut siirtyivät kunnilta ja kuntayhtymiltä hyvinvointialueille. On ollut erityisen hienoa taivaltaa tätä yhteistä matkaa asiakkaidemme kanssa. 

Deloittella työskennellessäni olen päässyt näköalapaikoille Suomen sote-järjestelmän kovaan ytimeen. Lisäksi minusta on ollut todella mielenkiintoista päästä tarkastelemaan terveyden ja hyvinvoinnin kenttää pohjoismaisella ja laajemmin kansainvälisellä perspektiivillä.

Kohokohtina ovat jääneet mieleen myös lämminhenkiset kohtaamiset sote-palvelujen asiakkaiden kanssa. Urani varrella olen päässyt esimerkiksi vierailemaan iäkkään kotihoidon asiakkaan kotona, keskustelemaan entisen lastensuojelun asiakkaan kanssa ja kuulemaan asunnottomanakin olleen päihdekuntoutujan näkemyksiä. Vaikka konsulttina en olekaan yleisesti ottaen vaikuttamassa ihmisten hyvinvointiin ja terveyteen suoraan, koen nämä kohtaamiset ja työni kohteen hyvin merkityksellisiksi.

Paras opintojen aikana saamasi oppi, joka on auttanut sinua työelämässä?

Ratkaisukeskeinen asenne tulevaisuuteen, utelias mieli ja kriittinen ajattelu tulevat ensimmäisenä mieleen. Työelämässä ja elämässä yleensäkin kaikki rakentuu lopulta ihmisten välisille suhteille, yhteistyölle ja kommunikaatiolle, ja tämänkin osalta Kauppiksen opinnot ovat evästäneet urapolkuani.

Voit lukea lisää Miian urapolusta LinkedInissä!

Lue lisää

Information and Service Management, Master of Science (Economics and Business Administration)

Information and Service Management-maisteriohjelma on Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun teknisesti edistynein ohjelma. ISM-maisteriohjelmassa opiskelijoista koulutetaan digitaalisen aikakauden tulevia johtajia, joissa yhdistyvät ainutlaatuisella tavalla johtajuuden, liiketoiminnan ja tekniikan osaaminen. ISM-maisteriohjelma tarjoaa opiskelijoille syvällisen asiantuntemuksen datavetoisten yritysten kehittämisestä, hallinnoinnista ja johtamisesta, minkä ansiosta ohjelmasta valmistuneet ovat hyvin kysyttyjä työmarkkinoilla.

Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.

Kauppakorkeakoulun alumnitarinoita

Täältä löydät Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnitarinoita. Tarinoista löydät esimerkkejä koulumme alumnien urapoluista. Alumnitarinat on jaoteltu pääaineen mukaan. Uusimmat julkaisut ovat pääaineryhmissä ensimmäisinä.

Aaltoy-yliopisto / Unto Rautio

Kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut opiskelijoille

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun ura- ja rekrytointipalvelut tarjoavat monipuolisia palveluita opiskelijoillemme.

Aalto University School of Business offers wide range of career services for our students
Kauppakorkeakoulun alumneille
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Näytös-tunnuskuva. Kahdet jalat ja jalkineet keltaiseksi sävytetyssä kuvassa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston muotinäytös laajenee myös näyttelyksi

Aalto-yliopiston vuotuinen muotitapahtuma laajenee tänä vuonna kaksiosaiseksi. Perinteeksi muodostunut muotinäytös Näytös saa rinnalleen uuden tapahtuman Näyttelyn.
Piano Top Loungessa
Kampus, Yhteistyö, Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Opiskelijat päättivät: kaksi yhteiskäyttöistä pianoa saapui kampukselle

Aalto-yliopiston opiskelijoiden osallistavan budjetoinnin projektin voittajaksi nousi yhteiskäyttöinen piano.
Nesteen polttoainejalostamon tankit Porvoossa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Yhteistyö Aallon kanssa tuo Nesteelle merkittävää taloudellista hyötyä

Yhteistyön tuloksena Nesteen polttoainetutkimukseen tuotiin digitaalisia työkaluja perinteisen testaamisen rinnalle.
Laboratory work at the School of Chemical Engineering
Yhteistyö Julkaistu:

Tervetuloa Unite! Engineering Biology -verkostoitumistapahtumaan 11.9.2024

Tapahtuman tavoitteena on tuoda yhteen yhdeksän Unite!-allianssiin kuuluvan yliopiston tutkijat edistämään avainteknologioita ja kestäviä prosesseja.