Miten opiskelu Kauppakorkeakoulussa valmisti sinua työelämään?
Yleisesti ottaen pidän korkeakouluopintojen olennaisimpana hyötynä sitä, miten ne opettavat ajattelemaan ja omaksumaan uutta tietoa ja kompleksisia kokonaisuuksia. Etenkin nopea uusien asioiden sisäistäminen tuntuu olevan yhä vain tärkeämpää nykyajan työelämässä. Siltä osin pidän opintojani humanistisessa tiedekunnassa yhtä suuressa arvossa kuin Kauppiksen vuosia. Tietenkin Kauppakorkeakoulun markkinointiopinnot tarjosivat tuon lisäksi hyvin laaja-alaisen ja korostuneen strategisen näkymän markkinoinnin toimintakenttään ja keinovalikkoon. Sen myötä esimerkiksi eri toimialojen lainalaisuuksista on ollut verrattain helppoa saada kiinni asiakastyössä.
Miten markkinoinnin, mainonnan ja brändityön ala on mielestäsi muuttunut viime vuosina ja minkälaisia tulevaisuudennäkymiä alalla mielestäsi on?
Viime vuosien siirtymä yhä vahvemmin digitaalisille alustoille sekä datan ja teknologian korostunut rooli markkinointiviestinnän työkalupakissa on ollut varmasti merkittävimpiä muutoksia. Valitettavasti se on ihan kansainvälisestikin katsoen vienyt alaamme myös lyhytnäköisemmäksi, mutta onneksi tähän ollaan heräämässä.
Tuo murros on kuitenkin selvästi lisännyt tiettyjen osaamisprofiilien kysyntää. Pelkästään mainonnan saralla erilaisten toteutusvaihtoehtojen määrä on moninkertaistunut, ja kokonaisuuden hallitseminen edellyttää yhä enemmän uudenlaista asiantuntijuutta. T-tyypin osaajista puhutaan melko paljon, mutta minusta vaikuttaa siltä, että profiili on ennemminkin H-tyyppi: hybridiosaaja, joka hallitsee erinomaisesti useamman kuin yhden erityisalueen ja on sen lisäksi hyvin laajasti perillä muista asioista pinnallisemmin.
Uskon, että markkinoinnin ja brändityön rooli tulee vain korostumaan tulevaisuuden yritystoiminnassa, kun nykyisestä kulutuskulttuurista hiljalleen siirrytään yhä tiedostavampiin valintoihin. Huoli maapallon kantokyvystä tullee johtamaan siihen, että asiakkaat ovat yhä tarkempia siitä, mikä on heille tärkeää ja arvokasta. Vain markkinointistrategisesti taitavat yritykset pystyvät säilymään siinä tilanteessa relevantteina.
Minkälaisia vinkkejä antaisit opiskelijoille, jotka ovat kiinnostuneet urasta markkinoinnin tai mainonnan parissa?
Aiemmin mainitsemani murros tarkoittanee, että esimerkiksi dataosaamiselle on jatkossa paljon kysyntää, etenkin jos se yhdistyy johonkin toiseen erityistaitoon. Tärkeimpänä tekijänä pitäisin kuitenkin opintojen laaja-alaisuutta, erityisosaamista ehtii syventää kuitenkin pitkälle työelämässä – ja koko työuran ajan. Aalto-yliopisto tarjoaa tuohon mahtavat puitteet jo perusajatuksensa kautta. Itse en tarjontaa tällä saralla hyödyntänyt niin täysimääräisesti kuin jälkiviisaana toivoisi.
Lisäksi oman tarinani vastaisesti kehottaisin malttamaan jättää tilaa opintoihin syventymiseen ja niiden kautta itsensä haastamiseen pelkän suoritusmentaliteetin sijaan myös siinä vaiheessa, kun työelämä jo vetää puoleensa kovaa tahtia. Samanlaisia mahdollisuuksia oppimiseen tarjoutuu kuitenkin yhä vähemmän valmistumisen jälkeen.
Mikä inspiroi sinua työssäsi päivittäin?
Itse työn inspiroivin osuus on asiakastyöhön liittyvä ongelmanratkaisu ja se, että mahdollisesti oikeiden vastausten kirjo on niin suuri.
Toinen inspiraation lähde on tietysti kollegat TBWA\Helsingissä. Mahdollisuus oppia joka päivä maan parhailta markkinointiviestinnän suunnittelijoilta ja inspiroitua heidän aikaansaannoksistaan on suurimpia syitä siihen, että viihdyn niin hyvin työpaikassani.
Tutustu tarkemmin Akin urapolkuun LinkedInissä!