Uutiset

Aivotutkimusta kaikille

Aivoaakkoset-teos kokoaa Aalto-yliopiston monialaista aivotutkimusta ja tarjoaa tutkittua tietoa ihmisaivoista ja niiden toiminnasta.
Aivoaakkoset kansi

Aivotutkimus on aina ajankohtaista: haluamme ymmärtää miten aivomme toimivat ymmärtääksemme itseämme paremmin sekä selvittää aivosairauksien taustoja voidaksemme paremmin.

Aalto-yliopiston neurotutkijoiden tuore suomenkielinen tietokirja Aivoaakkoset (toim. Synnöve Carlson ja Riitta Hari, Aalto ARTS Books 2021)tarjoaa monialaisen kokonaiskuvan aivoista ja niiden toiminnasta sekä Aalto-yliopistossa kehitetyistä uusimmista aivotutkimusmenetelmistä.

Aivot ovat hierarkkisesti järjestäytynyt hermoverkosto, joka on evoluutiossa kehittynyt ennustamaan tulevaisuutta, ei niinkään prosessoimaan ulkomaailman ärsykkeitä mahdollisimman tarkasti.

Eri alojen asiantuntijoiden kirjoittamissa luvuissa perehdytään muun muassa hermosolujen viestintään hierarkkisesti järjestäytyneissä aivoverkostoissa, aivojen muovautuvuuteen muistin ja oppimisen perustana, aistimisen ja liikkumisen hermostolliseen perustaan, verkkokalvon toimintaan, kielellisiin toimintoihin ja tunteiden säätelyyn.

Kirjassa pohditaan myös tietoisuuden ja aivojen suhdetta ja avataan näkökulmia poikkeavaan aivotoimintaan. Lisäksi lukijaa houkutellaan pohtimaan luovuuden, taiteen ja neurotieteen yhteyksiä.

Oppimateriaali ja tietolähde

Teos pyrkii osaltaan tukemaan ja kannustamaan monialaista tutkimusyhteistyötä ja luomaan siihen tarvittavaa yhteistä kieltä. Se kannustaa myös lukijaa kriittiseen pohdintaan ja kyseenalaistaa aivojen ja mielen toimintaa koskevan tietämyksemme tason.

Aivoaakkoset-teos perustuu Aalto-yliopistossa jo vuodesta 2013 toteutettuun samannimiseen luentosarjaan, joka syntyi aikanaan Aalto-yliopiston monitieteisen aivoAALTO-tutkimusprojektin innoittamana.

Kirjassa ja luentosarjassa neurotieteen aktiiviset tutkijat valottavat asiantuntevasti ja selkeästi omaa tutkimusalaansa ilman, että lukijalta tai luentosarjan seuraajalta vaaditaan erityisiä taustatietoja. Kurssin osallistujina onkin ollut opiskelijoita kaikista Aallon kouluista sekä henkilökuntaa.

Aivoaakkoset on runsaasti kuvitettu ja sopii tietolähteeksi ja ajatusten herättäjäksi kaikille aivoista ja ihmismielestä kiinnostuneille. Kirja toimii myös Aivoaakkoset-kurssin opetusmateriaalina.

Osta kirja verkkokaupasta. Koodilla: aivot20 saat 20 % alennuksen loppusummasta.

Avatun kirjan värikkäitä sivuja.

Uutuudet

Aalto ARTS Booksin suomenkieliset uutuuskirjat

Aalto ARTS Books
Avatun kirjan sivuja.

Aalto ARTS Books

Aalto ARTS Books julkaisee korkealaatuisia teoksia taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin aloilta.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Tummaan paitaan pukeutunut vaalea lyhyttukkainen nainen seisoo kädet ristissä rinnan edessä, taustalla korkeakoulun tiloja
Nimitykset, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Professori Arja Karhumaa: ”Meidän on ymmärrettävä paremmin, kuinka tekstejä katsotaan”

Vakinaistetut professorit esittäytyvät: visuaalisen viestinnän muotoilun professori Arja Karhumaa tutkii kielen ja tekstin visuaalisen muodon välistä suhdetta eli miltä teksti kulloinkin näyttää, ja miten se vaikuttaa meihin ihmisinä.
Aalto-yliopisto
Yliopisto Julkaistu:

Insinööritieteiden korkeakoulu etsii yhteiskunnallisen vaikuttavuuden varadekaanina

Varadekaanin toimikausi on 1.8.2023–31.7.2028 tai sopimuksen mukaan. Hakemukset pyydetään lähettämään 16.4.2023 mennessä.
Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
Suvi Helko and Tiina Pylkkönen from Oasis of Radical Wellbeing at the Wellbeing on a Sustainable Campus event
Kampus Julkaistu:

Kohti sosiaalista kestävyyttä Aallossa

Aalto-yhteisö keskusteli sosiaalisen kestävyyden konseptista Earth Hour -viikon Hyvinvointia kestävällä kampuksella -tapahtumassa.