Uutiset

Aivotutkimusta kaikille

Aivoaakkoset-teos kokoaa Aalto-yliopiston monialaista aivotutkimusta ja tarjoaa tutkittua tietoa ihmisaivoista ja niiden toiminnasta.
Aivoaakkoset kansi

Aivotutkimus on aina ajankohtaista: haluamme ymmärtää miten aivomme toimivat ymmärtääksemme itseämme paremmin sekä selvittää aivosairauksien taustoja voidaksemme paremmin.

Aalto-yliopiston neurotutkijoiden tuore suomenkielinen tietokirja Aivoaakkoset (toim. Synnöve Carlson ja Riitta Hari, Aalto ARTS Books 2021)tarjoaa monialaisen kokonaiskuvan aivoista ja niiden toiminnasta sekä Aalto-yliopistossa kehitetyistä uusimmista aivotutkimusmenetelmistä.

Aivot ovat hierarkkisesti järjestäytynyt hermoverkosto, joka on evoluutiossa kehittynyt ennustamaan tulevaisuutta, ei niinkään prosessoimaan ulkomaailman ärsykkeitä mahdollisimman tarkasti.

Eri alojen asiantuntijoiden kirjoittamissa luvuissa perehdytään muun muassa hermosolujen viestintään hierarkkisesti järjestäytyneissä aivoverkostoissa, aivojen muovautuvuuteen muistin ja oppimisen perustana, aistimisen ja liikkumisen hermostolliseen perustaan, verkkokalvon toimintaan, kielellisiin toimintoihin ja tunteiden säätelyyn.

Kirjassa pohditaan myös tietoisuuden ja aivojen suhdetta ja avataan näkökulmia poikkeavaan aivotoimintaan. Lisäksi lukijaa houkutellaan pohtimaan luovuuden, taiteen ja neurotieteen yhteyksiä.

Oppimateriaali ja tietolähde

Teos pyrkii osaltaan tukemaan ja kannustamaan monialaista tutkimusyhteistyötä ja luomaan siihen tarvittavaa yhteistä kieltä. Se kannustaa myös lukijaa kriittiseen pohdintaan ja kyseenalaistaa aivojen ja mielen toimintaa koskevan tietämyksemme tason.

Aivoaakkoset-teos perustuu Aalto-yliopistossa jo vuodesta 2013 toteutettuun samannimiseen luentosarjaan, joka syntyi aikanaan Aalto-yliopiston monitieteisen aivoAALTO-tutkimusprojektin innoittamana.

Kirjassa ja luentosarjassa neurotieteen aktiiviset tutkijat valottavat asiantuntevasti ja selkeästi omaa tutkimusalaansa ilman, että lukijalta tai luentosarjan seuraajalta vaaditaan erityisiä taustatietoja. Kurssin osallistujina onkin ollut opiskelijoita kaikista Aallon kouluista sekä henkilökuntaa.

Aivoaakkoset on runsaasti kuvitettu ja sopii tietolähteeksi ja ajatusten herättäjäksi kaikille aivoista ja ihmismielestä kiinnostuneille. Kirja toimii myös Aivoaakkoset-kurssin opetusmateriaalina.

Osta kirja verkkokaupasta. Koodilla: aivot20 saat 20 % alennuksen loppusummasta.

Avatun kirjan sivuja.

Aalto ARTS Books

Aalto ARTS Books toimi taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin alojen kustantajana.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Joukko ihmisiä kävelee Lehmuskujaa pitkin kesällä
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Vahva kokonaistulos: Suomen Akatemialta 27,5 miljoonaa euroa tutkimukseen

Akatemiatutkija- ja akatemiahankerahoituksen sai yhteensä 52 aaltolaista. Aalto-yliopistolle myönnetty rahoitus on kokonaisuudessaan 27,5 miljoonaa euroa.
Ukrainalaisia lukiolaisia tekemässä biomuovia mikrossa Aalto-yliopisto Juniorin ohjeilla.
Yliopisto Julkaistu:

Rajat ylittävää tiedekasvatusta Otaniemestä Ukrainaan

Aalto-yliopisto Junior järjesti keväällä sarjan etätyöpajoja Kryvyi Rihin kouluihin Ukrainaan. Paikalliset lukiolaiset ja heidän opettajansa pääsivät tutustumaan Aalto-yliopisto Juniorin monialaisiin työpajoihin sekä Aalto-yliopiston toimintaan.
A logo. Photo: Mikko Raskinen
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Kolme uutta professoria Sähkötekniikan korkeakouluun

Apulaisprofessorit Gopika Premsankar ja Johannes Arend sekä associate professori Marko Kosunen nimitettiin professorien urapolulle tammi-kesäkuun 2024 aikana.
Aalto Space mockup ravintolatarjonnasta
Kampus, Yliopisto Julkaistu:

Ravintolapalvelut Aalto Spaceen - testaa ja voita!

Testaa, löydätkö kampuksen ravintolat Aalto Space -sovelluksesta ja voita kesäisiä palkintoja.