Uutiset

Aaltolaisia palkittiin vaikuttavasta työstä

Yliopiston tunnustuspalkinnot saivat teknillisen fysiikan laitoksen tutkijat, Pikku-Finlandian tekijät ja opiskelijavappu, laatuauditointitiimi sekä projektit Kielibuusti, Finland Works ja Finland Studies – katso videot ja tilaisuuden tallenne!
Recipients of Aalto Awards on Aalto Day One 2023
Tunnustuspalkinnot vastaanottaneet, takana Topias Turppa, Gheorghe-Sorin Paraoanu, Adam Foster ja Laura Sivula. Edessä Iina Ekholm, Raili Pönni, Kaisa Oikarinen, Riitta Salmelin, Aija Elg ja Pekka Heikkinen.

Aalto-yliopiston vuoden 2023 tunnustuspalkinnot julkistettiin lukuvuoden avajaisissa 5. syyskuuta. Palkinnot myönnetään vuosittain yhteisön jäsenille erinomaisesta työstä yliopiston menestymiseksi, ja päätökset palkittavista tehdään yhteisön ehdotusten pohjalta. Palkittavissa oli sekä henkilöstöä että opiskelijoita.

Tilaisuudessa rehtori Ilkka Niemelä myös nimitti professori Riitta Salmelinin Aalto-professoriksi. Salmelinin tutkimusalue on systeeminen ja kognitiivinen neurotiede. Hän on toiminut eturintamassa ei-invasiivisen aivokuvantamisen alueella ja on Suomessa kehitetyn MEG-kuvantamismenetelmän asiantuntija. Työssään hän on soveltanut aivokuvantamista kielen toiminnan tutkimukseen ja hyödyntänyt tutkimustuloksia kuvantamismenetelmien kehittämisessä.

Tutkimusvaikuttaja: Nature Communications -julkaisun ladatuimmat fysiikan artikkelit 2022*

Nature Communications on yksi maailman arvostetuimmista avoimen tieteen aikakausjulkaisuista. Aalto-yliopiston teknillisen fysiikan laitoksen tutkijat olivat mukana neljässä fysiikan alan eniten ladatussa Nature Communications -artikkelissa. Saavutus kertoo yliopiston tutkimuksen merkittävästä tieteellisestä ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta kansainvälisellä tasolla.

* Chen, IJ., Aapro, M., Kipnis, A. et al. Precise atom manipulation through deep reinforcement learning. Nat Commun 13, 7499 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-35149-w 

Dogra, S., McCord, J.J. & Paraoanu, G.S. Coherent interaction-free detection of microwave pulses with a superconducting circuit. Nat Commun 13, 7528 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-35049-z

Hyyppä, E., Kundu, S., Chan, C.F. et al. Unimon qubit. Nat Commun 13, 6895 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-34614-w

Autti, S., Heikkinen, P.J., Nissinen, J. et al. Nonlinear two-level dynamics of quantum time crystals. Nat Commun 13, 3090 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-30783-w

Opetusvaikuttaja: Pikku-Finlandia ja Puurakentamisen ja rakennussuunnittelun kurssi

Helsingin Töölönlahdella sijaitseva Pikku-Finlandia sai alkunsa puurakentamisen ja rakennussuunnittelun maisteritason kurssista Helsingin kaupungin toimiessa projektissa tilaajana. Rakennus esittelee opiskelijoiden osaamista, ja se on saanut niin kansallista kuin kansainvälistä tunnustusta. Pikku-Finlandiasta on muotoutunut helsinkiläisille ja vierailijoille viihtyisä olohuone – kaiken kaikkiaan hieno esimerkki koulutuksen vaikuttavuudesta.

Yhteisöpalkinto: Manta-tiimi ja Otaniemen vappu

Tänä vuonna Havis Amanda -patsaan lakittanut Aalto-yliopiston ylioppilaskunta AYY järjesti mahtavat juhlat ja loi hienosti yhteisöllisyyttä ja positiivista pöhinää. Päävastuun valmisteluista kantoi Manta-tiimi, mutta myös suuri osa opiskelijayhteisöstä oli mukana eri tavoin. Otaniemen yhteisöllisyys palkittiin myös Vuoden kaupunginosa -tunnustuksella.

Vuoden Aalto-teko: Yliopiston laatujärjestelmän auditoinnin tulokset

Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin toteuttamassa arvioinnissa Aalto-ylipisto sai erinomaisen arvion kaikilta arvioiduilta alueilta eli opetuksesta, tutkimuksesta ja yhteiskunnallisesta vaikuttavuudesta. Aalto-yliopisto on Suomessa ensimmäinen korkeakoulu, joka on saanut arvion ”erinomainen” kaikilta kolmelta arviointialueelta. Menestys on tulos koko yliopistossa tehdystä pitkäjänteisestä ja laadukkaasta työstä, johon on osallistunut lukuisia ihmisiä.

Menestyksen mahdollistaja: Kielibuusti-projekti sekä Finland Works ja Finland Studies -verkkokurssit

Kielibuusti.fi-sivusto on avoin portaali suomen ja ruotsin kielen esteettömään opiskeluun. Sivusto tukee kansainvälisten opiskelijoiden ja henkilöstön integroitumista suomalaiseen yhteiskuntaan. Suomessa opiskeluun ja työskentelyyn liittyvät avoimet massakurssit verkossa, Finland Studies ja Finland Works, auttavat kansainvälisiä opiskelijoita rakentamaan uraa Suomessa. Kaikki kolme aloitetta ovat erinomaisia esimerkkejä korkeakoulujen välisestä yhteistyöstä Suomessa.

Lämpimät onnittelut kaikille!


Kuva Mikko Raskinen, Aalto-yliopisto 
Videot: Aalto-yliopisto, One Man Show 

Avajaisten kohokohtia

Riitta Salmelin

Uusi Aalto-professori Riitta Salmelin etsii aivojen omaa “sormenjälkeä”

Aivokuvantaminen tempaisi Riitta Salmelinin mukaansa kolme vuosikymmentä sitten. Professorin mielestä ala on kypsynyt vaiheeseen, jossa alkuaikoina sivuutettuihin kysymyksiin voidaan nyt etsiä vastauksia.

Uutiset
Ilkka Niemelä in his official black ceremony clothes giving speech

Ilkka Niemelä Suomen hallitukselle: Innovaatiot ja kestävä kasvu karkaavat, jos maahanmuuttolinjaukset toteutuvat

Kansainvälisyys on vauhdittanut uusien innovaatioiden syntyä ja monen Aallosta ponnistaneen suomalaisen kasvuyrityksen taivalta. Aalto-yliopiston akateemisesta henkilökunnasta jo lähes puolet on taustaltaan muualta kuin Suomesta, ja opiskelijat tulevat yli 100 maasta.

Uutiset
Akateeminen kulkue matkalla lukuvuoden avajaisseremoniaan. Edessä Ida Parkkinen ja Ilkka Niemelä

Uusi lukuvuosi polkaistiin käyntiin

Aalto Day One -päivänä yliopisto ilmaisi Suomen hallitukselle huolensa maahanmuuttolinjauksista ja korosti yhteisöllisyyden merkitystä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Camilla Hollanti, photo: Lasse Lecklin.
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Camilla Hollanti Suomalaisen Tiedeakatemian uudeksi jäseneksi

Camilla Hollanti johtaa merkittävää algebran ja lukuteorian sovellusten tutkimusryhmää. Hänen tutkimustensa punaisena lankana on soveltaa viestintäsovelluksissa vastaan tulleiden ongelmien käsittelyssä algebran ja lukuteorian tarjoamia menetelmiä. Tutkimusten sovelluskohteena on esimerkiksi turvallinen langaton viestintä ja hajautettu laskenta.
Mikkelin IB-ohjelma 35 vuotta
Yliopisto Julkaistu:

Mikkelin kampuksen alumnit juhlistivat International Business -ohjelman 35-vuotista olemassaoloa

Yli 200 BBA-/BScBA-ohjelman alumnia saapui juhliin Kauppakorkeakoululle Otaniemeen.
Kuvassa Tuli ja Savu -runouslehden ilmettä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Vuoden Huiput-palkintoja visuaalisen viestinnän muotoilijoille

Visuaalisen viestinnän muotoilun opiskelijat ja professori palkittiin Vuoden Huiput -gaalassa, jossa juhlittiin parasta suomalaista luovaa suunnittelua.
Event information on a yellow to coral gradient background with yellow bubbles and a photo of a colorful event space.
Palkinnot ja tunnustukset, Kampus, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tule mukaan ensimmäiseen Aallon avoimen tieteen palkintotapahtumaan

Kaikki aaltolaiset ovat tervetulleita, osallistuminen ei vaadi ilmoittautumista!