Uutiset

Uusi lukuvuosi polkaistiin käyntiin

Aalto Day One -päivänä yliopisto ilmaisi Suomen hallitukselle huolensa maahanmuuttolinjauksista ja korosti yhteisöllisyyden merkitystä.
Akateeminen kulkue matkalla lukuvuoden avajaisseremoniaan. Edessä Ida Parkkinen ja Ilkka Niemelä
Akateeminen kulkue matkalla lukuvuoden avajaisseremoniaan. Edessä Ida Parkkinen ja Ilkka Niemelä.

Aalto-yliopisto avasi neljännentoista lukuvuotensa 5. syyskuuta. Juhlallinen avajaisseremonia käynnistyi, kun rehtori Ilkka Niemelä ja ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ida Parkkinen johdattelivat akateemisen kulkueen Kandidaattikeskuksen U2-saliin.

Avajaispuheissa korostettiin monimuotoista yhteisöä

Rehtori ilmaisi avajaispuheessaan Aalto-yliopiston huolen Suomen uuden hallituksen maahanmuuttolinjauksista. Ilkka Niemelän mukaan hallitusohjelmassa suunniteltuja kiristyksiä maahanmuuttopolitiikkaan ei pidä toteuttaa. ”Kaavaillut kiristykset maahanmuutto-, työ- ja oleskelulupa-asioihin vievät yhteiskuntaamme väärään suuntaan. Monimuotoisuus on valtava mahdollisuus ja voimavara.” Tiedote yliopiston kannanotosta ja rehtorin puhe alempana.

Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan puheenjohtaja Ida Parkkinen pohti omassa puheessaan opiskelijaelämää ja opiskelijan polkua ja nosti esiin monimuotoisuuden tärkeyden: ”Aalto-yhteisön monimuotoisuus on vahvuus ja yhteisömme tärkeä arvo. On pidettävä huolta, että kaikki kokevat olevansa tervetulleita Aalto-yhteisöön lukuvuoden ensimmäisestä päivästä lähtien ja kokevat kuuluvansa joukkoon.” Ida Parkkisen puhe kokonaisuudessaan alempana.

Valtiovallan tervehdyksen esitti videomuodossa tiede- ja kulttuuriministeri ja Aalto-yliopiston alumni Sari Multala. Ministeri totesi:”Toinen keskeinen yliopiston menestystekijä on hyvinvoiva, kansainvälinen ja innostava yliopistoyhteisö. Yhteisöllisyys, kriittisen ajattelun taidot sekä rohkeus tarttua erilaisiin mahdollisuuksiin ja haasteisiin ovat tärkeitä tekijöitä niin opiskelussa, työssä kuin paremman maailman rakentamisessa.” Ministerin puhe kokonaisuudessaan alempana.

Riitta Salmelin Aalto-professoriksi 

Professori Riitta Salmelin Perustieteiden korkeakoulun neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitokselta nimitettiin Aalto-professoriksi. Arvonimi myönnetään professorille, jonka tieteelliset ansiot ovat poikkeuksellisen merkittäviä.Professori Salmelin piti avajaistilaisuudessa Aalto-esitelmän.

Riitta Salmelinin tutkimusalue on systeeminen ja kognitiivinen neurotiede. Hän on toiminut tieteen eturintamassa ei-invasiivisen aivokuvantamisen alueella ja erityisesti Suomessa kehitetyn MEG-kuvantamismenetelmän asiantuntijana. Salmelin on soveltanut aivokuvantamista kielen toiminnan tutkimukseen osana ihmisen kognitiota ja toisaalta hyödyntänyt tutkimustuloksia kuvantamismenetelmien kehittämisessä. Hänen tutkimuksensa on lähtökohtaisesti monitieteistä ja vaatii kykyä tieteiden välisten käsitteiden ja toimintatapojen hyödyntämiseen.

Professori Salmelin on kansallisesti ja kansainvälisesti arvostettu tuottelias tutkija ja ansioitunut opettaja. Web of Science -tietokannan mukaan hänellä on 170 julkaisua, joihin on viitattu 11 295 kertaa. Hän on ohjannut 13 väitöskirjaa sekä 18 maisterityötä ja hänet on palkittu tieteellisistä ansioistaan useasti. Linkki Riitta Salmelinin haastatteluun alempana.

Tunnustuspalkintoja aaltolaisille

Lukuvuoden avajaisissa jaettiin viisi tunnustuspalkintoa yhteisön jäsenille. Vuoden Aalto-tekona palkittiin menestys yliopiston laatujärjestelmän auditoinnissa.Kansallisen koulutuksen arviointikeskus Karvin toteuttamassa arvioinnissa yliopisto sai erinomaisen arvion kaikilta arvioiduilta alueilta. Uutinen palkituista alempana.

Avajaisseremonian jälkeen juhlapäivä jatkui opiskelijoiden ja yliopiston yhdessä järjestämällä vapaamuotoisella Aalto Party -ulkoilmatapahtumalla Alvar Aallon puistossa. Tapahtuman kruunaa perinteiseen tapaan ylioppilaskunnan ja yliopiston johdon leikkimielinen köydenvetokisa.
 

Kuvat: Aalto-yliopisto / Mikko Raskinen ja Anni Hanén.

Lisää uutisia

Ilkka Niemelä Suomen hallitukselle: Innovaatiot ja kestävä kasvu karkaavat, jos maahanmuuttolinjaukset toteutuvat

Uusi Aalto-professori Riitta Salmelin etsii aivojen omaa “sormenjälkeä”

Aaltolaisia palkittiin vaikuttavasta työstä

Puheet

  • Ilkka Niemelän, Ida Parkkisen ja Sari Multalan puheet tekstinä
  • Ilkka Niemelän puhe videona
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Aalto-yliopisto Junior teknologiatyöpaja
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Automaatiosäätiöltä lahjoitus Aalto-yliopisto Juniorille

Automaatiosäätiö lahjoittaa 20 000 euroa Aalto-yliopisto Juniorille. Lahjoitus kohdennetaan virtuaalilasien ja robotiikan hankintaan.
Nainen mustassa asussa nojaa vaaleaa seinää vasten
Nimitykset, Yliopisto Julkaistu:

Professori Maarit Salolainen: ”Tekstiilialan kestävyysongelmiin voidaan vastata monialaisen yhteistyön avulla”

Tekstiilisuunnittelun professori haluaa tiivistää yhteistyötä niin eri alojen tutkimuksen kuin yliopiston ja alan teollisuuden sekä jälleenmyyjien välillä, jotta muutos parempaan tapahtuu.
Kandidaattikeskus amphi Kuva: Tuomas Uusheimo / Aalto-yliopisto
Yliopisto Julkaistu:

Tuore teos kertoo Aalto-yliopiston syntyprosessista

Teos "Aalto. Yliopiston synty" piirtää esiin poikkeuksellisen hallinnollis-poliittis-yhteiskunnallisen prosessin, joka johti Aalto-yliopiston syntyyn.
Nainen punasävyisissä vaatteissa katsoo suoraan kameraan, taustalla metsäluontoa
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Reetta Ranta: "Pyrin miettimään kaikessa sitä, miten tehdä maailmaa paremmaksi”

Alumnitarina: Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alumni Reetta Rannan mukaan kaikessa tekemisessä pitäisi olla mukana eettinen pohdinta.