Uutiset

Aalto-yliopisto tarjoaa uutta dokumenttielokuvaansa yritysten ja yhteisöjen käyttöön – Ainutlaatuinen teos paljastaa, miten luova prosessi etenee

Yliopiston tuottama dokumentti näyttää 30 tapaa käyttää luovuutta työkaluna, ja haastaa työyhteisöt kehittämään omaa luovuuttaan.
Radical Creatives -elokuvassa luovuus löytyy sukeltamalla pinnan alle. Kuva: Hayley Lê
Radical Creatives -elokuvassa luovuus löytyy sukeltamalla pinnan alle. Kuva: Hayley Lê

Maailman talousfoorumi listasi viime vuoden Future of Jobs -raportissaan luovuuden tärkeimmäksi työelämätaidoksi. Aalto-yliopisto kannustaakin nyt suomalaisia työpaikkoja kehittämään luovuusosaamistaan. Ensimmäinen askel on tehty helpoksi: kuka tahansa voi järjestää tunnin mittaisen Radical Creatives -elokuvan näytöksen omalla työpaikallaan tai yhteisössään.

Emilia Hernesniemen ohjaama Radical Creatives -dokumenttielokuva on tutkielma ihmisistä, jotka ovat päättäneet muuttaa nykytilaa.

Miten luovuutta käytetään aivotutkijan, kasvuyrittäjän, muotoilijan, jäätutkijan, rauhanneuvottelijan, filosofin tai taloustieteen professorin työssä? Elokuvassa yli 30 ihmistä pohtii radikaalisti luovan toiminnan ominaisuuksia – ja löytää niistä paljon yhdistäviä tekijöitä.

Käytämme luovuuttamme, kun kokeilemme uusia tapoja tehdä tuttua asiaa. Radikaali luovuus taas muuttaa vallitsevan toimintamallin, kuten esimerkiksi kännykät korvasivat lankapuhelimet.

Iceyen toimitusjohtaja Rafal Modrzewski ja professori Jaan Praks kertovat SAR-tutkasatelliitin synnystä. Kuva: Hayley Lê
Iceyen toimitusjohtaja Rafal Modrzewski ja professori Jaan Praks kertovat SAR-tutkasatelliitin synnystä. Kuva: Hayley Lê

Vahva elektroniikkaosaaminen mahdollisti piensatelliitit

Yksi elokuvan tarinoista kertoo suomalaisesta piensatelliittiteollisuudesta, joka on kasvanut vauhdilla viidentoista vuoden aikana vahvan elektroniikkaosaamisen päälle.  

Vuonna 2010 professori Jaan Praks tarttui ideaan Suomen ensimmäisen satelliitin rakentamisesta, koska avaruustekniikan erikoistyökurssille kaivattiin haastavaa projektia. Seitsemän vuotta myöhemmin, juhannusaattona 2017, neljän kilon painoinen nanosatelliitti Aalto-1 laukaistiin vihdoin avaruuteen. Vuonna 2024 opiskelijoiden perustama Iceye on Nasan ja ESA:n virallinen alihankkija

”Radikaalin luovuuden ytimeen kuuluu rajojen rikkominen”, Jaan Praks sanoo.

”Eikä ytimessä kuulu miettiä, miltä toiminta näyttää ulkoapäin, kun työskentelee tärkeäksi kokemansa asian puolesta.” 

Radical Creatives -elokuvan viesti on inhimillinen ja toiveikas. Elokuva tuo esiin luovaa ja kokeilevaa työskentelykulttuuria, joka on avoin, monikulttuurinen ja hierarkialtaan matala. Tutkimusten mukaan juuri tällaisissa olosuhteissa luovuus kukoistaa. Isotkin muutokset muuttuvat mahdollisiksi.  

Dokumentissa ääneen pääsevät erityisesti opiskelijat. Kannustavan yhteisön tuella elokuvan ihmiset uskaltavat tehdä asioita, joita he eivät voineet kuvitella tekevänsä.

Aalto-yliopisto haastaa työpaikat kehittämään luovuustaitoja

Radical Creatives -elokuva on keskustelunavaaja.

”Haluamme hälventää luovuuteen liittyvää salaperäisyyttä. Luovuutta voi oppia, ja sen lainalaisuuksia tulisi ymmärtää yhteiskunnan kaikilla aloilla. Ytimessä ovat kokeilut, yritteliäisyys, epävarmuuden ja epäonnistumisten sietäminen sekä vastuun ottaminen omasta työstään”, sanoo Aalto-yliopiston radikaalista luovuudesta vastaava johtaja Riikka Mäkikoskela.

Luovuuden kehittäminen on tunnistettu kriittiseksi osaamiseksi monella yhteiskunnan alueella. Organisaation luovuuden ja muutoskyvyn kasvattamiseen ovat ensimmäisten joukossa sitoutuneet Fiskars-konserni ja Espoon kaupunki.

Fiskars juhlistaa tänä vuonna 375-vuotista taivaltaan.

”Tavoitteemme on luoda edistyksellistä muotoilua, joka tekee arjesta ainutkertaista. Luovuus on tämän tavoitteen liikkeellepaneva voima. Kannustamalla työntekijöitämme luovuuteen voimme paitsi kehittää uusia tuotteita ja palveluita, myös vastata muutoksiin nopeammin. Luovuutta vaaliva yrityskulttuuri antaa yksilöille mahdollisuuden löytää koko potentiaalinsa – ja olla sitoutuneempia työhönsä”, sanoo Anna Mindelöf, Fiskars-konsernin henkilöstöjohtaja.

Espoon kaupunki haluaa olla julkisen sektorin uudistumisen kärjessä ja kehittää kansainvälistä innovaatioverkostoaan.

”Espoossa on paljon kansainvälisiä ammattilaisia perheineen, mutta haasteet oman yhteisön ja työpaikan löytymisessä sekä suomen kielen oppimisessa vaikuttavat heidän halukkuuteensa jäädä Suomeen. Viime vuonna pidetyssä radikaalin luovuuden kesäkoulussa haimme keinoja, miten voimme auttaa heitä kiinnittymään Espooseen. Saamamme ideat vievät työtämme eteenpäin”, Espoon kaupungin elinkeinojohtaja Harri Paananen kertoo.

Syksyllä 2024 Aalto-yliopisto julkaisee avoimen verkkokurssin luovan työskentelyn perusteista. Vuonna 2024 käynnistyi myös Business Finlandin rahoittama Luova loikka -tutkimus, jossa kehitetään työkaluja organisaatioiden luovuuden mittaamiseen ja kehittämiseen.
 

Lisätiedot:

Näytösten varaukset, kesto, esiintyjät ja tekijät
https://radicalcreatives.fi/fi/
Luovan osaamisen kehityshaaste:
Riikka Mäkikoskela, Head of Radical Creativity
[email protected]
+358 45 131 3562

Radical Creatives -elokuvaan liittyvät tiedustelut:
Milla Kokko, vastaava tuottaja
[email protected]
+358 40 8600277

Lue lisää

A woman dancing in front of a big building

Dokumenttielokuva tarjoaa syväsukelluksen radikaaliin luovuuteen

Aalto-yliopiston oma dokumenttielokuva tarkastelee luovaa ajattelua mahdollisimman monesta kulmasta. Prosessi vaati myös paljetteja ja streetdancea.

Uutiset
Radical Creatives herokuva

Radical Creatives -dokumenttielokuvan näytökset

Mitä on radikaali luovuus? Miten epävarmoja ja mahdottoman tuntuisia hankkeita viedään eteenpäin? Tervetuloa katsomaan Emilia Hernesniemen ohjaaman dokumenttielokuvan näytöksiin.

Tapahtumat
Elokuvaaja Iiris Sjöblad ja ohjaaja Emilia Hernesniemi radikaalista luovuudesta kertovan dokumenttielokuvan kuvauksissa. Kuva: Hayley Le

Emilia Hernesniemi ohjaa Aalto-yliopistolle dokumenttielokuvan

”Radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa”

Uutiset
Distorted reflection of two people outside at Otaniemi campus

Radikaali luovuus

Maailman muuttamiseen ei ole valmista kaavaa. On uskallettava rohkeasti luoda uutta pelkäämättä epäonnistumista.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Skanskan kehitysjohtaja Jan Elfving esiintyy Rakennustekniikan päivässä 2024
Yhteistyö Julkaistu:

Rakennustekniikka kutsuu yrityksiä mukaan tulevaisuuden kehitystyöhön

Jo keväiseksi perinteeksi muodostunut rakennustekniikan laitoksen järjestämä sidosryhmätapahtuma Rakennustekniikan päivä pidettiin 25.4.2024 Dipolissa Otaniemessä.
Three female students studying
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Hae siemenrahoitusta Aallon, KU Leuvenin ja Helsingin yliopiston yhteisille tutkimusprojekteille

Aalto-yliopisto, KU Leuven (Belgia) ja Helsingin yliopisto avaavat tutkimusyhteistyön käynnistämistä tukevan siemenrahoitushaun. Rahoitushaku on käynnissä 10. syyskuuta 2024 asti.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.
Nainen lukemassa tabletilla
Opinnot Julkaistu:

Aalto EE julkaisee Alex-oppimisalustan: Uusi alusta muuttaa elämänlaajuista oppimista

Aalto University Executive Education (Aalto EE) lanseeraa kesäkuussa ensimmäisen version Alex-oppimisalustasta, joka on suunniteltu elämänlaajuiseen oppimiseen ja jatkuvaan ammatilliseen kehittymiseen. Alex tarjoaa yksilöllisiä oppimispolkuja, pieniä osaamiskokonaisuuksia ja ammatillisen kehittymisen ohjelmia, jotka sovittavat taidot yhteen alan tarpeiden kanssa. Alusta, joka kehittyy jatkuvasti uusilla ominaisuuksilla, kuten mobiilisovelluksella ja tekoälyn integroinnilla, asettaa uuden standardin ammatilliselle kehittymiselle Suomessa.