Uutiset

Emilia Hernesniemi ohjaa Aalto-yliopistolle dokumenttielokuvan

”Radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa”
Elokuvaaja Iiris Sjöblad ja ohjaaja Emilia Hernesniemi radikaalista luovuudesta kertovan dokumenttielokuvan kuvauksissa. Kuva: Hayley Le
Elokuvaaja Iiris Sjöblad ja ohjaaja Emilia Hernesniemi radikaalista luovuudesta kertovan dokumenttielokuvan kuvauksissa. Kuva: Hayley Le

Dokumenttielokuva esittelee radikaalia luovuutta, eli rohkeaa, ennakkoluulotonta ajattelua ja toimintaa esimerkiksi tutkimuksen, taiteen, yrittäjyyden, oppimisen ja yhteiskunnallisen muutoksen näkökulmista. Ääneen pääsevät mm aivotutkijat, satelliittikehittäjät, merilevätaiteilijat, teekkarit, startup-yrittäjät, muotisuunnittelijat ja jäätutkijat.  
 
Radikaalisti luovaa ajattelua, visioita, ratkaisuja ja toimintaa tarvitaan epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa enemmän kuin koskaan ennen. Silti radikaali luovuus, tai luovuus ylipäätään, on alihyödynnetty resurssi suurimmalle osalle organisaatioista, yksilöistä ja yhteiskunnista, sillä se edellyttää myös paljon kokeilemista, täysin uusille ja mahdollisesti epämukaville alueille menemistä. 

Aalto-yliopisto on valinnut radikaalin luovuuden yhdeksi strategisista, koko yliopiston läpileikkaavista teemoista. Aiheesta on nyt työn alla pitkä dokumenttielokuva, jonka ohjaa ja käsikirjoittaa muun muassa Hei hei Tornio -dokumentin ohjannut Emilia Hernesniemi. Palkittu ohjaaja sanoo, että luova prosessi vaatii intohimoa, rahoitusta ja valtavaa uskoa yhteisöön, työhön ja omaan potentiaaliin. 

”Luovassa työssä – oli se tutkimusta, taidetta tai yrittäjyyttä – toivottu lopputulos ei ole koskaan taattu. Teoksen pääviesti on selkeä: radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa. Luovuus on rohkeutta ja tekoja, se kuuluu kaikille ja se elää meissä kaikissa”, Hernesniemi toteaa. 

Dokumentin kuvaa Iiris Sjöblad, joka on Hernesniemen tavoin opiskellut Aallon elokuvataiteen laitoksella. Muun muassa parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnon voittanut dokumentti Hei hei Tornio syntyi sekin Hernesniemen ja Sjöbladin yhteistyönä. 
 

Rehtori Ilkka Niemelä: Radikaali luovuus on koko yhteiskuntaa koskeva aihe 

Radikaali luovuus tarkoittaa rohkeaa uudistumista, joka muuttaa ihmisten, organisaatioiden tai yhteiskuntien toimintatapoja perusteellisella tavalla, pohtivat elokuvan tekijät. Sitä voidaan hyödyntää ongelmanratkaisussa ja innovaatioissa, ja sen avulla voidaan edistää paitsi elinvoimaisemman myös myötätuntoisemman yhteiskunnan luomista: yhteiskunnan, jossa ihmisiä rohkaistaan ajattelemaan sekä toimimaan yli nykyisten rajoitteiden ja rakenteiden.  

”Radikaalisti luova ajattelu ja toiminta ilmentää hyvin Aalto-yliopiston syntyä erilaisten huippuosaamisten epätyypillisenä yhdistelmänä. Meille kuitenkin luovuus – tai vieläpä radikaali luovuus – on myös laaja, koko yhteiskuntaa koskeva aihe, joka ansaitsee tulla tarkastelluksi myös taiteellisesti itsenäisen teoksen kautta ja siten ehkä koskettaa ja herättää ajatuksia mahdollisimman monessa ihmisessä”, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kertoo dokumentin taustoista. 

Vastaavina tuottajina dokumenttielokuvassa toimivat Milla Kokko Aalto-yliopistosta sekä Kimmo Syväri tuotantoyhtiö Koski Syväristä. Milla Kokko muistuttaa, että radikaali luovuus vaatii kykyä ja halua sietää riskejä, ja joskus jopa kaoottisilta tuntuvien kokonaisuuksien hyväksymistä.  

”Aluksi monet radikaalisti luovat ratkaisut näyttävät mahdottomilta tai jopa naurettavilta. Radikaali luovuus voi myös rikkoa tai uhata olemassa olevia rakenteita ja siksi se tuntuu niin haastavalta. Myös tämän elokuvan tuotantotapa yliopiston, yksittäisten elokuva-ammattilaisten ja tuotantoyhtiön yhteistyönä on monella tapaa poikkeuksellinen ja on vaatinut koko tiimiltä aivan uudenlaista toimintamallia”, Kokko sanoo.  

Elokuvaa kuvataan kevään 2023 aikana ja ensi-ilta nähdään syksyllä 2023.  

Lisätiedot: 
Milla Kokko, Aalto-yliopisto 
Radical Creativity, Senior Specialist / Executive Producer 
[email protected] / +358 40 8600277 

Riikka Mäkikoskela, Aalto-yliopisto 
Head of Radical Creativity 
[email protected] / +358 45 131 3562 
 

Radical creativity illustration: Anna Muchenikova

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Strategiamme
Emilia Hernesniemi's documentary film Goodbye Tornio tells about Vilma, 18 years old high school graduate

Emilia Hernesniemen Hei hei Torniolle parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinto

Jussi-palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa opiskelijaelokuvalle.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Silmälasipäinen mies katsoo kameraan, taustalla kesäinen luonto
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Lahjoittajatarina - Yrjö Sotamaa: ”Yliopiston tukeminen on meidän oman tulevaisuutemme rakentamista”

Professori emeritus on yhä aktiivinen muotoilun vaikuttaja niin kotimaassa kuin kansainvälisellä kentällä. Hän on nykyään myös Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kuukausilahjoittaja.
Image from the conferment ceremony
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:
Otakaari 1 kyltti Y-siipi
Kampus, Opinnot Julkaistu:

Maarintalon toiminnot siirtyvät Kandidaattikeskukseen

Maarintalo suljetaan toukokuun lopussa.
Ihminen, joka katsoo kohti tulevaisuutta
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Viisi vinkkiä, joilla voit kehittää luovuuttasi tänä keväänä ja kesänä

YK viettää Maailman luovuuden ja innovaatioiden päivää 21. huhtikuuta. Kokosimme vinkkejä luovuuden oppimiseen.