Uutiset

Emilia Hernesniemi ohjaa Aalto-yliopistolle dokumenttielokuvan

”Radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa”
Elokuvaaja Iiris Sjöblad ja ohjaaja Emilia Hernesniemi radikaalista luovuudesta kertovan dokumenttielokuvan kuvauksissa. Kuva: Hayley Le
Elokuvaaja Iiris Sjöblad ja ohjaaja Emilia Hernesniemi radikaalista luovuudesta kertovan dokumenttielokuvan kuvauksissa. Kuva: Hayley Le

Dokumenttielokuva esittelee radikaalia luovuutta, eli rohkeaa, ennakkoluulotonta ajattelua ja toimintaa esimerkiksi tutkimuksen, taiteen, yrittäjyyden, oppimisen ja yhteiskunnallisen muutoksen näkökulmista. Ääneen pääsevät mm aivotutkijat, satelliittikehittäjät, merilevätaiteilijat, teekkarit, startup-yrittäjät, muotisuunnittelijat ja jäätutkijat.  
 
Radikaalisti luovaa ajattelua, visioita, ratkaisuja ja toimintaa tarvitaan epävarmassa ja nopeasti muuttuvassa maailmassa enemmän kuin koskaan ennen. Silti radikaali luovuus, tai luovuus ylipäätään, on alihyödynnetty resurssi suurimmalle osalle organisaatioista, yksilöistä ja yhteiskunnista, sillä se edellyttää myös paljon kokeilemista, täysin uusille ja mahdollisesti epämukaville alueille menemistä. 

Aalto-yliopisto on valinnut radikaalin luovuuden yhdeksi strategisista, koko yliopiston läpileikkaavista teemoista. Aiheesta on nyt työn alla pitkä dokumenttielokuva, jonka ohjaa ja käsikirjoittaa muun muassa Hei hei Tornio -dokumentin ohjannut Emilia Hernesniemi. Palkittu ohjaaja sanoo, että luova prosessi vaatii intohimoa, rahoitusta ja valtavaa uskoa yhteisöön, työhön ja omaan potentiaaliin. 

”Luovassa työssä – oli se tutkimusta, taidetta tai yrittäjyyttä – toivottu lopputulos ei ole koskaan taattu. Teoksen pääviesti on selkeä: radikaalia luovuutta tarvitaan aina, kun haluamme muuttaa maailmaa. Luovuus on rohkeutta ja tekoja, se kuuluu kaikille ja se elää meissä kaikissa”, Hernesniemi toteaa. 

Dokumentin kuvaa Iiris Sjöblad, joka on Hernesniemen tavoin opiskellut Aallon elokuvataiteen laitoksella. Muun muassa parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnon voittanut dokumentti Hei hei Tornio syntyi sekin Hernesniemen ja Sjöbladin yhteistyönä. 
 

Rehtori Ilkka Niemelä: Radikaali luovuus on koko yhteiskuntaa koskeva aihe 

Radikaali luovuus tarkoittaa rohkeaa uudistumista, joka muuttaa ihmisten, organisaatioiden tai yhteiskuntien toimintatapoja perusteellisella tavalla, pohtivat elokuvan tekijät. Sitä voidaan hyödyntää ongelmanratkaisussa ja innovaatioissa, ja sen avulla voidaan edistää paitsi elinvoimaisemman myös myötätuntoisemman yhteiskunnan luomista: yhteiskunnan, jossa ihmisiä rohkaistaan ajattelemaan sekä toimimaan yli nykyisten rajoitteiden ja rakenteiden.  

”Radikaalisti luova ajattelu ja toiminta ilmentää hyvin Aalto-yliopiston syntyä erilaisten huippuosaamisten epätyypillisenä yhdistelmänä. Meille kuitenkin luovuus – tai vieläpä radikaali luovuus – on myös laaja, koko yhteiskuntaa koskeva aihe, joka ansaitsee tulla tarkastelluksi myös taiteellisesti itsenäisen teoksen kautta ja siten ehkä koskettaa ja herättää ajatuksia mahdollisimman monessa ihmisessä”, Aalto-yliopiston rehtori Ilkka Niemelä kertoo dokumentin taustoista. 

Vastaavina tuottajina dokumenttielokuvassa toimivat Milla Kokko Aalto-yliopistosta sekä Kimmo Syväri tuotantoyhtiö Koski Syväristä. Milla Kokko muistuttaa, että radikaali luovuus vaatii kykyä ja halua sietää riskejä, ja joskus jopa kaoottisilta tuntuvien kokonaisuuksien hyväksymistä.  

”Aluksi monet radikaalisti luovat ratkaisut näyttävät mahdottomilta tai jopa naurettavilta. Radikaali luovuus voi myös rikkoa tai uhata olemassa olevia rakenteita ja siksi se tuntuu niin haastavalta. Myös tämän elokuvan tuotantotapa yliopiston, yksittäisten elokuva-ammattilaisten ja tuotantoyhtiön yhteistyönä on monella tapaa poikkeuksellinen ja on vaatinut koko tiimiltä aivan uudenlaista toimintamallia”, Kokko sanoo.  

Elokuvaa kuvataan kevään 2023 aikana ja ensi-ilta nähdään syksyllä 2023.  

Lisätiedot: 
Milla Kokko, Aalto-yliopisto 
Radical Creativity, Senior Specialist / Executive Producer 
[email protected] / +358 40 8600277 

Riikka Mäkikoskela, Aalto-yliopisto 
Head of Radical Creativity 
[email protected] / +358 45 131 3562 
 

Radical creativity illustration: Anna Muchenikova

Radikaali luovuus

Rakennamme vahvan, luovan yhteisön tukemaan uutta ajattelua.

Strategiamme
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Käsikirjoituskoulutusta / post-it-lappuja / Marja-Riitta Koivumäki
Mediatiedotteet, Yliopisto Julkaistu:

Aalto-yliopistoon elokuva- ja televisiodramaturgian erikoistumiskoulutus

Syksyllä 2023 alkava koulutus on suunniteltu ammatillista osaamista syventäväksi koulutukseksi alalla jo toimiville.
TBC
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat tekivät läpimurron Auringon magneettikentän ymmärtämisessä

Tutkimuksessa löydettiin näyttöä pienen skaalan dynamoksi kutsutulle toimintamekanismille Auringon magneettikentässä.
Puun taimia istutetaan Suomen ensimmäiseen hiilensidontaa tukevaan mikrometsään Keravalla
Yhteistyö, Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä istutettu Keravalle

Keravan Kivisillan alueelle on istutettu Suomen ensimmäinen hiilensidontaa tukeva mikrometsä
Eero Eloranta
Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Uusi kirja tuotantotalouden kehittymisestä tieteenalana Suomessa ja kansainvälisesti

Eero Elorannan kirja kuvaa tuotantotalouden kehitystä osana talouden muutosten ja tekniikan yliopistojen kehitystä.