Uutiset

Aallon vahva tekstiiliosaaminen esillä New Yorkin Textile Month -tapahtumassa

Aalto-yliopiston tekstiili- ja vaatesuunnittelun maisteriopiskelijoiden töitä on esillä New Yorkissa marraskuun alussa. Yhteistyössä Parsons School of Designin kanssa järjestettävässä DIALOGUES-näyttelyssä ja -seminaarissa luodataan tekstiili- ja muotialan tulevaisuutta ja ratkotaan alan haasteita.
Two hands hold a green textiles surface surrounded by rich green nature all around
Elisa Defossezin tekstiilinäyte, kuva: Elisa Defossez ja Toni Oinonen

Tekstiili- ja muotiteollisuus on myllerryksessä ja kaipaa kiireellisesti ratkaisuja kestävyyshaasteisiin, joita ovat muun muassa ylituotanto, jätemäärät, toimitusketjun hallinta ja luonnonvarojen liikakäyttö. Uusi tekstiili- ja muotialan suunnittelijoiden sukupolvi on keskeisessä asemassa näiden ongelmien ratkaisemisessa. Tarvitaan uraauurtavia uusia kiertotalouden prosesseja ja materiaali-innovaatioita, jotka tarjoavat älykkäitä vaihtoehtoja nykyisille. 

DIALOGUES-näyttely New Yorkin Tribecassa 2.–6.11 ja seminaari Parsons – The New School -yliopistolla 2.11. esittelee Aalto-yliopiston ja Parsons School of Designin tekstiiliosaamista. Esillä on luovaa suunnittelutyötä, materiaaliratkaisuja ja muotoilupedagogiikkaa, sekä ajankohtaista, monialaista vuoropuhelua tekstiilien tulevaisuudesta. 

Aalto-yliopiston laaja-alainen textile thinking, tekstiiliopetuksen pedagogia on tapahtumassa vahvasti esillä. 

”Meillä Aallossa tekstiilin ja muodin opetus on linkitetty yhteen. Myös muodin opiskelijat oppivat kudottujen tekstiilien sekä neuleiden, kankaanpainon, viimeistysten ja värjäyksen perusteet, joten heillä on jo alusta alkaen laaja ymmärrys tekstiileistä ja niiden ominaisuuksista”, kertoo tekstiilisuunnittelun professori Maarit Salolainen.  

Salolaisen mukaan keskeistä Aallon tekstiiliopetuksessa on luoda silta teknisen osaamisen ja luovan suunnittelun välille. Opetuksessa painotetaan myös kattavaa ymmärrystä tekstiilien materiaaleista, rakenteista, prosesseista ja systeemeistä, jotta ala voi vastata kestävän kehityksen haasteisiin. 

Aallon tekstiili- ja muotiopiskelijoiden osaaminen onkin maailman huippua. Tärkeä osa opetusta ovat Aalto-yliopiston modernit työpajat. Monialainen yliopisto tarjoaa alustan ennakkoluulottomaan rajojen ylittämiseen ja eritaustaisten opiskelijoiden yhdistämiseen kursseilla. 

”Hyödynnämme opetuksessamme monipuolisesti ainutlaatuisia studioitamme. Opiskelijat tutustuvat niissä tekstiiliteollisuuden käytäntöihin ja prosesseihin. Teemme myös paljon yhteistyötä muiden Aallon korkeakoulujen kanssa. Haluamme tarjota opiskelijoillemme kokonaisvaltaisen tekstiiliymmärryksen ja monialaisen opiskeluympäristön”, Salolainen toteaa. 

Opiskelijiollamme on jo alusta alkaen laaja ymmärrys tekstiileistä ja niiden ominaisuuksista."

Tekstiilisuunnittelun professori Maarit Salolainen

Interwoven-teos kuvaa Aallon tekstiiliopetuksen pedagogiaa 

Tapahtumassa esitellään myös Salolaisen syksyllä julkaisemaa teosta Interwoven – Exploring Materials and Structures (Aalto ARTS Books, 2022). Kirjassa on myös tekstiilisuunnittelun lehtorien Maija Fagerlundin ja Anna-Mari Leppisaaren kirjoittamat osuudet. Järkälemäisen tekstiiliopetuksen eepoksen ytimessä on Aallon textile thinking -pedagogia. 

Teos johdattaa lukijan kudottujen kankaiden maailmaan ja kuvaa kattavasti, kuinka tekstiilien historia on kietoutunut innovaatioihin esihistoriallisista ajoista alkaen – esimerkiksi oivallus binäärikoodista syntyi 1800-luvun alussa Jacquard-koneen keksinnön myötä – ja johdattaa lukijan tulevaisuuden materiaali-innovaatioihin ja alan kestävän kehityksen ratkaisuihin.

Dialogues-seminaarissa on mukana Business Finland sekä suomalaisia kuituinnovaatioyrityksiä. Näyttelyssä esitellään myös Aallossa tehtyjä yritysyhteistyöprojekteja, kuten Kuura (Metsä Group) ja Ioncell. Dialogues-tapahtumakokonaisuus järjestetään yhteistyössä Parsonsin, Suomen New Yorkin konsulaatin, Suomen kulttuuri-instituutin, Business Finlandin ja Juni Communicationsin kanssa. 

New Yorkin jälkeen Dialogues by AaltoTEXTILES -näyttely nähdään Dipolissa Otaniemessä marraskuun lopusta helmikuulle. Esillä on Aalto yliopiston tekstiiliin liittyviä tutkimusprojekteja ja opiskelijatöitä. Dialogues-tapahtuman avajaiset Dipolissa ovat 28.11.

DIALOGUES-näyttelyssä ovat mukana Aino Ojala, Elisa Defossez, Francesco Furlan, Jarno Kettunen, Laura Rusanen, Leevi Ikäheimo, Leonardo Hidalgo Uribe, Mithila Mohan, Nora Bremer, Praejeen Kunawong, Sofía Guridi, Ulla Vahteri, Yoonsik Kim ja You-Chia Chen.

Dialogues-konsepti ja näyttelyn kuratointi: Maarit Salolainen and Anna-Mari Leppisaari
Tuotanto: Nora Bremer
Näyttelyarkkitehtuuri: Hanna Anonen
Visuaalinen ilme ja graafinen suunnittelu: Aino Salonen, MA Programme in Visual Communication Design

Dialogues - Creating New Textile Futures -näyttely ja seminaari järjestetään osana New York Textile Month (NYTM) -tapahtumaa, 2.–6.11.2022.  

Näyttely: 2.–6.11. klo 11:00–6:00, avajaiset 2.11. klo 18:00–21:00, 80 W. Broadway, New York, NY 10007 

Seminaari: 2.11. klo 15:00–17:00, Starr Foundation, UL 102, University Center, Parsons School of Design 63 Fifth Avenue, New York, NY-10011 

Lisätietoja: 

Maarit Salolainen, tekstiilisuunnittelun professori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0504428381

Nora Bremer, tuotantoassistentti, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0509170991 

Lue lisää: 

New York Textile Month

Master's Programme in Fashion, Clothing and Textile Design 

@aaltotextiles

Interwoven-kirjan aukeama kreppisidoksesta.

Aalto-yliopiston tekstiiliopetus perustuu "tekstiiliajatteluun"

Professori Maarit Salolaisen tuore kirja Interwoven on perusteellinen katsaus Aalto-yliopiston tekstiilisuunnittelun pedagogiikkaan

Uutiset
Leonardo Hidalgo Uribe: Stories from cold and warm lands

Laaja tekstiiliosaaminen on osa Aallon muodin vahvuutta

Taiteellisen ja teknisen suunnitteluosaamisen yhdistelmä opetuksessa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Uutiset
Interwoven-kirjan harmaansävyinen kansi, jossa on kuparilankainen kudos.

Interwoven on kirja, joka sukeltaa tekstiilisuunnittelun ja kudonnan maailmaan

Interwoven on lähes 500 sivun ja yli 1500 kuvan kirjaksi paketoitu riemulaulu kudonnalle.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Espoo Ambassador 2022, prof. Rebecca Piekkari
Nimitykset, Yhteistyö Julkaistu:

Professori Rebecca Piekkari on valittu vuoden 2022 Espoo Ambassadoriksi

Espoo Ambassadorina Piekkari edustaa espoolaista tieteellistä osaamista maailmalla liikkuessaan.
Mikko Jääskeläinen
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Mikko Jääskeläinen: Opiskelu Kauppiksessa on avannut työuran kannalta monia ovia

Rahoitusta ja Creative Sustainability -pääainetta opiskellut alumnimme Mikko Jääskeläinen päätyi valmistumisen jälkeen töihin liikkeenjohdon konsultointiin. Siellä hän innostui liikenne- ja kiinteistöinfrastruktuurihankkeista, jonka myötä hän hakeutui kaupunkitalouden ja maankäytön yleissuunnittelun tehtäviin Helsingin kaupungille, ja sieltä liikenne- ja viestintäministeriöön. Parasta hänen työssään on mielenkiintoiset tehtävät sekä asiantuntevat kollegat.
Kestävyysraportointikilpailun 2022 voittajat
Yhteistyö, Palkitut Julkaistu:

Suomen parhaat kestävyysraportit ovat korkealaatuisia

Stora Enso voitti kokonaiskilpailun jo kolmannen kerran.
Aalto_Junior_kids workshopping_photo_Jaakko_Kahilaniemi.jpg
Yhteistyö Julkaistu:

Taidekoulutuksen ja -kasvatuksen visio 2030 esittää merkittäviä muutoksia taideaineiden opetukseen

Visiossa esitetään toimenpiteitä taidekasvatuksen ja -koulutuksen vahvistamiseksi ja kehittämiseksi kaikilla koulutusasteilla sekä taiteiden lukiodiplomien tuomista yhdeksi aineeksi ylioppilastutkintoon.