Uutiset

Aallon vahva tekstiiliosaaminen esillä New Yorkin Textile Month -tapahtumassa

Aalto-yliopiston tekstiili- ja vaatesuunnittelun maisteriopiskelijoiden töitä on esillä New Yorkissa marraskuun alussa. Yhteistyössä Parsons School of Designin kanssa järjestettävässä DIALOGUES-näyttelyssä ja -seminaarissa luodataan tekstiili- ja muotialan tulevaisuutta ja ratkotaan alan haasteita.
Two hands hold a green textiles surface surrounded by rich green nature all around
Elisa Defossezin tekstiilinäyte, kuva: Elisa Defossez ja Toni Oinonen

Tekstiili- ja muotiteollisuus on myllerryksessä ja kaipaa kiireellisesti ratkaisuja kestävyyshaasteisiin, joita ovat muun muassa ylituotanto, jätemäärät, toimitusketjun hallinta ja luonnonvarojen liikakäyttö. Uusi tekstiili- ja muotialan suunnittelijoiden sukupolvi on keskeisessä asemassa näiden ongelmien ratkaisemisessa. Tarvitaan uraauurtavia uusia kiertotalouden prosesseja ja materiaali-innovaatioita, jotka tarjoavat älykkäitä vaihtoehtoja nykyisille. 

DIALOGUES-näyttely New Yorkin Tribecassa 2.–6.11 ja seminaari Parsons – The New School -yliopistolla 2.11. esittelee Aalto-yliopiston ja Parsons School of Designin tekstiiliosaamista. Esillä on luovaa suunnittelutyötä, materiaaliratkaisuja ja muotoilupedagogiikkaa, sekä ajankohtaista, monialaista vuoropuhelua tekstiilien tulevaisuudesta. 

Aalto-yliopiston laaja-alainen textile thinking, tekstiiliopetuksen pedagogia on tapahtumassa vahvasti esillä. 

”Meillä Aallossa tekstiilin ja muodin opetus on linkitetty yhteen. Myös muodin opiskelijat oppivat kudottujen tekstiilien sekä neuleiden, kankaanpainon, viimeistysten ja värjäyksen perusteet, joten heillä on jo alusta alkaen laaja ymmärrys tekstiileistä ja niiden ominaisuuksista”, kertoo tekstiilisuunnittelun professori Maarit Salolainen.  

Salolaisen mukaan keskeistä Aallon tekstiiliopetuksessa on luoda silta teknisen osaamisen ja luovan suunnittelun välille. Opetuksessa painotetaan myös kattavaa ymmärrystä tekstiilien materiaaleista, rakenteista, prosesseista ja systeemeistä, jotta ala voi vastata kestävän kehityksen haasteisiin. 

Aallon tekstiili- ja muotiopiskelijoiden osaaminen onkin maailman huippua. Tärkeä osa opetusta ovat Aalto-yliopiston modernit työpajat. Monialainen yliopisto tarjoaa alustan ennakkoluulottomaan rajojen ylittämiseen ja eritaustaisten opiskelijoiden yhdistämiseen kursseilla. 

”Hyödynnämme opetuksessamme monipuolisesti ainutlaatuisia studioitamme. Opiskelijat tutustuvat niissä tekstiiliteollisuuden käytäntöihin ja prosesseihin. Teemme myös paljon yhteistyötä muiden Aallon korkeakoulujen kanssa. Haluamme tarjota opiskelijoillemme kokonaisvaltaisen tekstiiliymmärryksen ja monialaisen opiskeluympäristön”, Salolainen toteaa. 

Opiskelijiollamme on jo alusta alkaen laaja ymmärrys tekstiileistä ja niiden ominaisuuksista."

Tekstiilisuunnittelun professori Maarit Salolainen

Interwoven-teos kuvaa Aallon tekstiiliopetuksen pedagogiaa 

Tapahtumassa esitellään myös Salolaisen syksyllä julkaisemaa teosta Interwoven – Exploring Materials and Structures (Aalto ARTS Books, 2022). Kirjassa on myös tekstiilisuunnittelun lehtorien Maija Fagerlundin ja Anna-Mari Leppisaaren kirjoittamat osuudet. Järkälemäisen tekstiiliopetuksen eepoksen ytimessä on Aallon textile thinking -pedagogia. 

Teos johdattaa lukijan kudottujen kankaiden maailmaan ja kuvaa kattavasti, kuinka tekstiilien historia on kietoutunut innovaatioihin esihistoriallisista ajoista alkaen – esimerkiksi oivallus binäärikoodista syntyi 1800-luvun alussa Jacquard-koneen keksinnön myötä – ja johdattaa lukijan tulevaisuuden materiaali-innovaatioihin ja alan kestävän kehityksen ratkaisuihin.

Dialogues-seminaarissa on mukana Business Finland sekä suomalaisia kuituinnovaatioyrityksiä. Näyttelyssä esitellään myös Aallossa tehtyjä yritysyhteistyöprojekteja, kuten Kuura (Metsä Group) ja Ioncell. Dialogues-tapahtumakokonaisuus järjestetään yhteistyössä Parsonsin, Suomen New Yorkin konsulaatin, Suomen kulttuuri-instituutin, Business Finlandin ja Juni Communicationsin kanssa. 

New Yorkin jälkeen Dialogues by AaltoTEXTILES -näyttely nähdään Dipolissa Otaniemessä marraskuun lopusta helmikuulle. Esillä on Aalto yliopiston tekstiiliin liittyviä tutkimusprojekteja ja opiskelijatöitä. Dialogues-tapahtuman avajaiset Dipolissa ovat 28.11.

DIALOGUES-näyttelyssä ovat mukana Aino Ojala, Elisa Defossez, Francesco Furlan, Jarno Kettunen, Laura Rusanen, Leevi Ikäheimo, Leonardo Hidalgo Uribe, Mithila Mohan, Nora Bremer, Praejeen Kunawong, Sofía Guridi, Ulla Vahteri, Yoonsik Kim ja You-Chia Chen.

Dialogues-konsepti ja näyttelyn kuratointi: Maarit Salolainen and Anna-Mari Leppisaari
Tuotanto: Nora Bremer
Näyttelyarkkitehtuuri: Hanna Anonen
Visuaalinen ilme ja graafinen suunnittelu: Aino Salonen, MA Programme in Visual Communication Design

Dialogues - Creating New Textile Futures -näyttely ja seminaari järjestetään osana New York Textile Month (NYTM) -tapahtumaa, 2.–6.11.2022.  

Näyttely: 2.–6.11. klo 11:00–6:00, avajaiset 2.11. klo 18:00–21:00, 80 W. Broadway, New York, NY 10007 

Seminaari: 2.11. klo 15:00–17:00, Starr Foundation, UL 102, University Center, Parsons School of Design 63 Fifth Avenue, New York, NY-10011 

Lisätietoja: 

Maarit Salolainen, tekstiilisuunnittelun professori, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0504428381

Nora Bremer, tuotantoassistentti, Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu, [email protected], 0509170991 

Lue lisää: 

New York Textile Month

Master's Programme in Fashion, Clothing and Textile Design 

@aaltotextiles

Interwoven-kirjan aukeama kreppisidoksesta.

Aalto-yliopiston tekstiiliopetus perustuu "tekstiiliajatteluun"

Professori Maarit Salolaisen tuore kirja Interwoven on perusteellinen katsaus Aalto-yliopiston tekstiilisuunnittelun pedagogiikkaan

Uutiset
Leonardo Hidalgo Uribe: Stories from cold and warm lands

Laaja tekstiiliosaaminen on osa Aallon muodin vahvuutta

Taiteellisen ja teknisen suunnitteluosaamisen yhdistelmä opetuksessa on maailmanlaajuisesti ainutlaatuinen.

Uutiset
Interwoven-kirjan harmaansävyinen kansi, jossa on kuparilankainen kudos.

Interwoven on kirja, joka sukeltaa tekstiilisuunnittelun ja kudonnan maailmaan

Interwoven on lähes 500 sivun ja yli 1500 kuvan kirjaksi paketoitu riemulaulu kudonnalle.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Konsta Laakso and Elsi Sloan act in the short film of Oasis of Radical Wellbeing
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aallossa kuvattu lyhytelokuva kertoo opiskelijan vaikeasta valinnasta

Aalto-yliopiston Oasis of Radical Wellbeing -hankkeen rahoittama Myötätunto III -lyhytelokuvan kuvaukset alkoivat Otaniemessä 17.3. Valmiin elokuvan ensi-iltaa päästään katsomaan 30.5. Green Minds, Healthy Hearts – Social Sustainability Symposium -tapahtumassa Aalto-yliopiston Oppimiskeskuksessa.
A Grid
Yliopisto Julkaistu:

Aalto Startup Centerin kasvuyritykset pärjäävät jälleen muita paremmin – ne ovat jo yli 600 miljoonan euron bisnes

Aalto-yliopiston yrityskiihdyttämöstä lähtöisin olevat yritykset ovat kasvaneet vahvasti, kertoo tuore selvitys.
Keltainen viljapelto ja sininen taivas
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Lisääntyneet sään ääri-ilmiöt heikentävät eri viljelykasvien satoja maailmanlaajuisesti, vehnä suurin kärsijä

Viljelijöiden riski kohdata sään ääri-ilmiö kasvoi tutkimusjaksolla joka puolella maailmaa.
Kuvassa näkyy Satu Rämö punaisessa mekossa. Taustalla näkyy kirjanjulkistamistilaisuuden rekvisiittaa.
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Monenlaisia urapolkuja: Satu Rämö kirjoittaa huippusuosittuja dekkareita vastapainoksi digitaaliselle viestinnälle, jossa pitää olla lyhyt ja ytimekäs

Omannäköinen elämä kirjailijana ja viestintäalan yrittäjänä on Satu Rämölle mahdollista, koska kaupallinen osaaminen auttaa pitämään katteet kunnossa ja oman talouden hallinnassa.