Uutiset

5G Hack the Mall haastaa opiskelijat soveltamaan uutta teknologiaa

Etäkurssilla opiskelijat inspiroituvat 5G-aiheista ja vastaavat yritysten haasteisiin. Kaikilla oli mahdollisuus rekisteröityä haastepohjaiseen oppimiseen perustuvalle verkkokurssille.
Four people sitting in a studio on bright orange sofas discussing
Studiolla Otaniemessä kuvattiin myös nuorten ja asiantuntijoiden paneelikeskusteluja. Kuva: Start North

Aalto-yliopiston Otaniemen kampukselta koordinoidaan kansainvälistä kesäkurssia, jolla opiskelijat etsivät käyttötarkoituksia 5G-teknologialle. 5G Hack the Mallon avoin verkkokurssi, jolla opiskelijat kehittävät ideoitaan 5G-pohjaisille tuotteille ja palveluille yhdessä yrityskumppanien kanssa. Luennot lähetetään Otaniemestä opiskelijoille suorana kaikkiaan 33 maassa. Kurssilla kuullaan myös vierailevia luennoitsijoita huippuyliopistoista ympäri maailman.

“5G-ratkaisut voivat olla keskeisessä roolissa, kun maailma etsii ratkaisuja koronaviruksen aiheuttamiin yhteiskunnallisiin haasteisiin. On ilo nähdä, että tämä yliopistojen, yrityskumppanien ja järjestäjätiimimme yhteispanos inspiroi satoja opiskelijoita lähtemään mukaan”, kauppatieteiden tohtori Jari Handelberg iloitsee. Handelberg toimii kurssin vastuuopettajana ja sen taustalla toimivan Start North -yhteisön puheenjohtajana.

Kurssilla asiantuntijat niin tiedemaailmasta kuin liike-elämästäkin jakavat näkemyksensä 5G:n tulevaisuudesta. Professori Mischa Dohler (King’s College London), professori Muriel Médard (MIT), professori Katina Kralevska (NTNU), Senior Manager Peik Schulman (Ernst & Young) sekä opiskelijaprojekteja mentoroivat Peter Vesterbacka ja Kustaa Valtonen ovat vain poimintoja kahden intensiivisen viikon vierailijoista.

5G Hack the Mall järjestetään ensimmäistä kertaa osana Aalto-yliopiston kesäkoulun tarjontaa. Kesäkoulun tavoitteena on tarjota erilaisille opiskelijoille mahdollisuus tutustua Aalto-yliopistoon. Erilaisia kursseja järjestetään niin lukiolaisille, kandi- ja maisteriopiskelijoille kuin pitkään työelämässä olleille ammattilaisillekin.

“Haastepohjainen oppiminen virtuaalisissa ympäristöissä on maailmanlaajuisesti erittäin kysyttyä. Vaikkemme voikaan tänä kesänä toivottaa opiskelijoita tervetulleeksi Otaniemen kampukselle, toivomme että he saavat yhtä arvokkaita akateemisia kokemuksia virtuaalisesti. Suorana lähetettävät luennot ja yrityskumppanien toimittamat haastetehtävät 5G-teknologioihin ovat hyvä mahdollisuus oppia paljon”, Aalto-yliopiston kesäkoulun johtaja Laura Sivula korostaa.

Ensimmäinen kurssi 5G Hack the Mall -konseptilla järjestettiin vuonna 2019, kun opiskelijat kirjaimellisesti etsivät 5G-ratkaisuja tukemaan ostoskeskusten toimintaa Suomessa ja ulkomailla. Sen jälkeen konseptin pohjalta on kehitetty avaimet käteen -ratkaisu, jolla tilapäinen 5G-verkko voidaan luoda minne ikinä uutta ajattelua aiheesta kaivataankaan. Tiimi kurssin taustalla etsii jatkuvasti ratkaisuja, joilla 5G-teknologiaa voidaan käyttää oppimisen tukena, esimerkiksi lisätyn todellisuuden kautta.

‘Toivon, että Suomi onnistuu hyödyntämään 5G:n potentiaalin. Ydinviestimme on, ettei 5G ole enää huippututkijoiden omaisuutta, vaan teknologia on valmis käytännön sovelluksiin. Mahdollisuuksia ei ole vain teollisuudessa, vaan myös esimerkiksi terveysalalla ja koulutuksessa. Tämä vaatii monitieteellistä yhteistyötä, johon opiskelijoitamme valmistamme”, Handelberg tarkentaa.

(Artikkeli jatkuu kuvien jälkeen.)

Yritykset ja nuoret koulutuksen kehittäjät yhteistyössä

5G Hack the Mallin taustalla toimii Start North, opiskelijalähtöinen yhteisö, jonka tavoitteena on tuottaa uudenlaisia oppimisratkaisuja yhteistyössä Aalto-yliopiston kaltaisten vahvojen koulutusalan tekijöiden kanssa. Yhteisön aktiiviset jäsenet ovat tyypillisesti nuoria, jotka ovat vastikään valmistuneet lukiosta, ja ovat pian aloittamassa korkeakouluopintonsa. Start North yhdistää opiskelijat asiantuntijoiden kanssa, ja kannustaa kursseilla suoraan vuorovaikutukseen.

“Tällä kurssilla meillä on luentoja 5G-verkkojen toteutuksesta aina sen liiketoiminnallisiin sovelluksiin. Haluamme haastaa sitä, miten oppiminen nähdään, ja tarjota ajatuksia herättäviä kokemuksia opiskelijoillemme”, Community Manager Lauri Hollo selittää.

Intensiivinen kahden viikon kurssi lähestyy loppuaan, ja opiskelijat työstävät ratkaisujaan 5G-aiheisiin haasteisiin. Perjantaina opiskelijat esittelevät ideansa kumppaneille, joihin kuuluvat muun muassa Teknologiateollisuus ry, Hämeenlinnan kaupunki sekä Nokia.

– 5G on luonnollisesti tärkeää Nokialle, mutta kuten mikä tahansa teknologia, se vakiintuu vasta vuorovaikutuksessa yhteiskunnan kanssa. Meidän haasteemme koskee tunteita, jotka ovat keskeinen osa ihmisyyttä. Miten voimme hyödyntää 5G:tä yhä inhimillisemmän vuorovaikutuksen luomiseen, niin ihmisten kesken kuin myös ihmisen ja tekoälyn välillä? Odotamme innolla mitä opiskelijat keksivät, Veli-Pekka Luoma Nokialta kuvailee.

Jari Handelberg

Kurssin vastuuopettaja, Start North -yhteisön puheenjohtaja
Laura Sivula

Laura Sivula

Projektipäällikkö

Englanninkieliset luennot ovat kaikkien saatavilla Start Northin YouTube-kanavalla. Aalto-yliopiston kesäkoulun koko kurssitarjonta löytyy nettisivuiltamme.

Aalto logo on campus. Photo by Mikko Raskinen.

Aalto-yliopiston kesäkoulu

Aalto-yliopiston kesäkoulu tarjoaa korkealaatuisia akateemisia kesäkursseja ja -ohjelmia Aalto-yliopistossa.

Aalto Univeristy / 5G Hack The Mall course demo / photo: Linda Koskinen

5G Hack the Mall

Learn the basics about 5G and its use cases such as basic principles in 5G including the current state of 5G markets, mobile communications system, networks and Radio Access, 5G and AI, Cyber Security as well as the main verticals: IoT, XR and Autonomous cars and short overview to 6G.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Photo from Art & Tech Open Call Demo Day event.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto Digital Creatives Art & Tech Open Call -kehittämistukihakuun vastaanotettiin ennätysmäärä hakemuksia

Art & Tech Open Call ‘22 -haun voittajien valinnat tehdään Media Lab Demo Day -tapahtumassa 1.6.2022.
Slush
Yhteistyö Julkaistu:

25 vuotta täyttävä Aalto Startup Center on suomalaisen startup-kulttuurin uranuurtaja

Aalto Startup Centerillä on ollut tärkeä rooli suomalaisen startup-ekosysteemin rakentamisessa.
Maahanmuuttajayrittäjät ovat elävöittäneet ostoskeskus Puhosta Itäkeskuksessa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Maahanmuuttajayrittäjien potentiaali huomioitava lähiöiden kehittämisessä

Kaupunkiuudistusta tulee tehdä vuorovaikutteisemmin yhdessä yrittäjien ja kiinteistönomistajien kanssa.
A scarf made of Ioncell.
Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopisto perustajaosakkaaksi ekologista tekstiilikuitua kehittävään Ioncell-yhtiöön

Yhtiön tavoitteena on kaupallistaa Ioncell®-teknologia, jonka avulla tekstiilijätteestä ja puusta voidaan valmistaa ekologisesti kestävällä tavalla korkealaatuista tekstiilikuitua.