Tapahtumat

Sun-powered Textiles - aurinkokennotekstiilit

Älytekstiilien virtalähteenä käytettävä aurinkokenno voidaan haluta esteettisistä syistä kätkeä katseilta. Sun-powered Textiles -projektissa kehitetty tekstiilimallisto soveltuu aurinkoenergian keräämiseen tekstiilin läpi. Kankaalla peitetyllä aurinkokennolla voidaan siis kerätä energiaa auringon säteistä tai keinovalosta, kunhan päälliskangas on suunniteltu sitä varten. Näyttelyssä esitellään projektin tutkimustuloksia.
Solar cells and textiles to be combined for energy harvesting in textile wearables
Kuva: Anne Kinnunen

Vaatteeseen integroituna aurinkokenno toimii virtalähteenä vaikkapa kannettaville laitteille ja ns. älytekstiileille ilman tarvetta vaihtaa tai ladata akkuja. Näin vaate kerää tarvitsemansa energian itse käyttämällä uusiutuvaa energiaa, auringon valoa. Vaatteissa ja tekstiileissä aurinkokenno voidaan kuitenkin haluta peittää esteettisistä syistä. Aurinkokennolla voidaan kerätä energiaa auringon säteistä tai keinovalosta myös tekstiilin läpi, kunhan tekstiili suunnitellaan päästämään valoa lävitseen.

Sun-powered Textiles -projektissa kehitetty tekstiilimallisto soveltuu aurinkoenergian keräämiseen tekstiilin läpi. Valonläpäisyn lisäksi tavoitellaan siis peittävyyttä, jolloin aurinkokenno näkyy tekstiilin läpi mahdollisimman vähän. Tekstiilin kuituraaka-aine, sidosrakenne, tiheys, väri ja viimeistelyaineet vaikuttavat merkittävästi tekstiilin optisiin ja peittävyysominaisuuksiin eli aurinkokennon kykyyn kerätä energiaa tekstiilin läpi. Projektin toimivana prototyyppinä esitellään näyttelyssä takki, johon on integroitu lämpötila- ja kosteusanturit sekä aurinkokennot, joista ne saavat energiansa. 

Tekstiili-aurinkokennokomponenttia voidaan laajasti hyödyntää monenlaisissa puettavan teknologian tuotteissa kuten ammatti- ja suojavaatetuksessa, urheilun ja hyvinvoinnin tuotteissa sekä muodissa. 

 

Sun-powered Textiles -työryhmä: Elina Ilén, Janne Halme, Farid Elsehrawy, Elina Palovuori, Bettina Blomstedt, Pinja Helasuo, Jaakko Eskola, Zuzana Zmatekova, Linda Wederhorn, Maarit Salolainen

Designs for a Cooler Planet kuuluu Helsinki Design Weekin ja Tutkitun tiedon teemavuoden viralliseen ohjelmaan. Aalto-yliopisto on myös yksi EU:n Uuden eurooppalaisen Bauhausin kumppaneista. 

#ACoolerPlanet #HelsinkiDesignWeek #NewEuropeanBauhaus #tttv21

Designs for a Cooler Planet 2021

Resource Wisdom - Designs for a Cooler Planet 2021

Helsinki Design Week on saapunut Otaniemeen – teemana resurssiviisaus

Mitä on viisasta suunnitella seuraaville sukupolville? Ainakin luksusvärejä pelloilta, puettavia aurinkokennoja ja paljon muuta - tervetuloa kurkistamaan tulevaan!

Tapahtumat
Infinite materials theme visual

Ikuiset materiaalit

Tavoitteena on kehittää biomateriaaleja, jotka eivät ole kertakäyttöisiä vaan uusiutuvia ja loputtomasti uudelleenkäytettäviä.

Tapahtumat
Loving environments visual theme

Vaalitut ympäristöt

Rakentaminen kuluttaa puolet maailman luonnonvaroista. Tutkijoiden, muotoilijoiden, arkkitehtien, julkisen sektorin ja yritysten yhteistyön avulla syntyy ideoita, jotka muuttavat elinympäristöjä ja rakennusteollisuutta kestävämmiksi.

Tapahtumat
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu