Muotoilun laitos

Aurinkopaneelilla näkymättömästi virtaa älytekstiiliin

Miten aurinkopaneeleja voi hyödyntää älyvaatteiden energianlähteenä ilman, että käyttäjä näyttää robotilta? Tätä tutkitaan Aalto-yliopiston ja kumppaneiden monialaisessa Sun-powered Textiles -projektissa.
A close-up image of a woven textile structure to be used to cover the solar cell.
Aurinkopaneeliyhteensopivaksi suunniteltu kudottu kangas on osa Zuzana Zmatekován maisterintyömallistoa. Kuva: Aalto-yliopisto / Linda Lehtovirta & Emilia Pennanen

Entä jos tekstiiliin tai vaatteeseen liitetty aurinkopaneeli toimisi kätevästi mukana kulkevana virtalähteenä? Se tuottaisi energiaa kannettaville laitteille tai älytekstiileihin upotetuille antureille, ilmaisimille ja visuaalisille efekteille.

Ajatus ei ole uusi. Mutta miten integroida ja piilottaa aurinkopaneelit tekstiiliin siten, etteivät ne näy päälle päin? Aalto-yliopiston Sun-powered Textiles -projektissa moniammatillinen tiimi pyrkii laajentamaan käsitystä siitä, millaisilta aurinkopaneelitekstiilit voivat näyttää. 

Tähän saakka on ollut luontevaa asettaa aurinkopaneeli kankaan päälle mahdollisimman suuren virrantuoton takaamiseksi. Tämä rajoittaa kuitenkin merkittävästi tekstiilin ulkonäköä: suunnittelua joudutaan tekemään sen ehdoilla, että tekstiilin pinnassa on kiiltäviä, teknisen näköisiä, mustia tai hopeanvärisiä alueita.

Sun-powered Textiles -projektissa aurinkopaneelit kätketään tekstiilin alle. Taustalla on havainto, että aurinkopaneelit voivat tuottaa virtaa, vaikka niiden tumma pinta olisi esteettisistä syistä peitetty. Esimerkkinä tästä ovat värikalvoilla peitetyt, rakennuksissa käytettävät aurinkopaneelit.

Two persons discussing about knitted textile properties for solar cell textile integration
Tiivis monialainen yhteistyö edistää soveltavan tutkimuksen menestystä. Kuva: Aalto-yliopisto/ Jaakko Eskola

Projektissa tutkitaan tekstiilipäällysteisen aurinkopaneelin toimivuutta ja optimoidaan tekstiilipäällyksen ominaisuuksia. Tavoitteena on, että tekstiili toimisi mahdollisimman hyvin eli päästäisi valon lävitseen aurinkokennolle, mutta kätkisi kennon katseilta.

Tutkimuksessa käytetään kaupallisesti saatavilla olevia aurinkokennoja. Tavoitteena on, että aurinkopaneelikomponentti soveltuisi osaksi tekstiilivalmistuksen teollisesti skaalautuvaa prosessia ja säilyisi toimintakykyisenä myös tekstiilin normaalissa käytössä ja huollossa.

Sun-powered Textiles -projektissa ovat Aalto-yliopistolta mukana muotoilun laitos ja teknillisen fysiikan laitos. Yritysyhteistyökumppaneina ovat työvaatekangastoimittaja Foxa Oy, työvaatevuokrausyritys Lindström Oy ja IoT-anturivalmistaja Haltian Oy. Projektin rahoittaa Business Finland.

Ota yhteyttä

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu