Tutkimusetiikka ja tutkimuksen hyvät käytännöt velvoittavat tutkijoita sekä tutkimuksen kohteena olevien henkilöiden kohtelussa että tutkijayhteisön jäsenenä toimittaessa. (Olet nyt hyvä tieteellinen käytäntö sivuilla, jos haluat tietoa tutkimuseettisestä ennakkoarvioinnista löydät sen täältä)
Aalto-yliopisto on sitoutunut noudattamaan Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) laatimia ohjeita, joista Hyvä tieteellinen käytäntö antaa kattavan yleiskuvan.Lisäksi Aalto-yliopistolla on yleinen ohjeistus Aallon tapa toimia.
Tutkimus voi olla eettisesti hyväksyttävää ja luotettavaa ja sen tulokset uskottavia vain, jos tutkimus on suoritettu hyvän tieteellisen käytännön edellyttämällä tavalla. Hyvää tieteellistä käytäntöä koskevien ohjeiden soveltaminen on tutkijayhteisön itsesäätelyä, jolle lainsäädäntö määrittelee rajat. Hyvä tieteellinen käytäntö on myös osa tutkimusorganisaatioiden laatujärjestelmää.
Hyvän tieteellisen käytännön noudattamisesta vastaa ensisijaisesti jokainen tutkija ja tutkimusryhmän jäsen itse. Vastuu kuuluu kuitenkin myös koko tiedeyhteisölle. Tiedeyhteisön tulee omalla toiminnallaan vahvistaa hyvän tieteellisen käytännön noudattamista. Tutkimustulosten hyödyntämiseen liittyy eettisiä kysymyksiä tutkijan, tiedeyhteisön ja yhteiskunnan kannalta.
Hyvä tieteellinen käytäntö
Tutkimuseettisen neuvottelukunnan (TENK) ohjeita:
- Hyvän tieteellisen käytännön keskeiset lähtökohdat.
- Tutkimusartikkelien kirjoittajien nimilista. TENK suosittelee, että tutkimushankkeisiin osallistuvat tutkijat ja muut yhteisjulkaisujen laatijat sopivat tekijyyden periaatteista mahdollisimman varhaisessa vaiheessa etukäteen kirjallisesti. Eri tieteenalojen käytännöt vaihtelevat.
- Tutkijan ansioluettelo eli Curriculum Vitae (CV) -malli. Ansioluettelo on erilaisiin hakemuksiin liitettynä julkinen asiakirja, jossa esitettyjen tietojen tulee olla tarvittaessa todennettavissa. Mallin avulla ansiot tulevat esille mahdollisimman kattavasti, totuudenmukaisina ja vertailukelpoisina.
- Ohjeistus tekijänoikeudesta.
Tutkimusetiikan tukihenkilöt Aalto-yliopistossa
Jos et löydä apua ylläolevista materiaaleista, voit kääntyä luottamuksellisesti Aalto-yliopiston tutkimuseettisten tukihenkilöiden puoleen. He osaavat muun muassa neuvoa, milloin on tarpeen käynnistää virallinen hyvän tieteellisen käytännön (HTK) tutkintaprosessi, josta on vastuussa yliopiston rehtori; päätöksen HTK-ilmoituksen jättämisestä tekee kuitenkin ensisijaisesti epäilijä itse. He myös tiedottavat tutkimusetiikasta ja hyvästä tieteellisestä käytännöstä, auttavat ennaltaehkäisemään tutkimusvilppiä, toimivat yhteyshenkilöinä TENKin suuntaan ja yleisesti tarjoavat matalan kynnyksen kontaktina. Tukihenkilöt eivät ota kantaa siihen, onko vilppi tapahtunut vai ei, eivätkä ryhdy itse selvittämään vilppiepäilyjä. Opintovilppiasiat (ks. alla Opiskelua koskevat eettiset säännöt) tai eettinen ennakkoarviointi (ks. alla Tutkimuskohteen suojeleminen haitalta) eivät kuulu tukihenkilöille.