Palvelut

Asumisen käytännön asiat

Asunnon vuokrasopimuksen allekirjoittamisen jälkeen tehdään sähkösopimus, avataan internetliittymä ja ostetaan mm. kotivakuutus. Tämä sivu kertoo lyhyesti asumisen käytännön asioista.

Sähkö

Sähkö ei yleensä sisälly vuokraan (poikkeuksena usein opiskelija-asunnot) ja sinun täytyy tehdä oma sähkösopimus. Voit saada sähkösopimuksen helposti soittamalla sähköyhtiölle ja antamalla heidän nimesi ja osoitteesi.
Sähkö laksutetaan tavallisesti joka toinen tai kolmas kuukausi. Sähkön kuukausikustannukset riippuvat luonnollisesti kulutuksesta.

Suomessa toimii useita sähköyhtiöitä. Energiaviraston ylläpitämällä sähkönhinta vertailusivustolla (sähkönhinta.fi) voit vertailla hintoja ja sähkön alkuperää monista eri yrityksistä.

Sähkösopimuksia voi tehdä esim. alla olevien yritysten kanssa:

Vesimaksu

Vesimaksu on usein sisällytetty vuokraan mutta joissakin tapauksissa saatat joutua maksamaan vuokran lisäksi kuukausittaisen vesimaksun. Vesimaksu määräytyy joko huoneiston (kiinteä kuukausittainen maksettava summa per henkilö) tai kulutuksen perusteella. Yleensä vesimaksut vaihtelevat 10-20 € / kk / henkilö.

Lämmitys

Suomessa noin 95% kaupunkialuaiden kerrostaloista kuuluu kaukolämpöverkkoon. Mikäli asut em. kerrostalossa, lämmityskulut sisältyvät lähtökohtaisesti vuokraasi. Muita lämmitystapoja (öljy, sähkö, bio, aurinko) käytetään enemmän rivitaloissa ja omakotitaloissa.

Internet

Vaikka joissakin tapauksissa internetyhteys voi olla sisällytetty vuokraasi (esim. opiskelija-asunnot), on silti hyvin yleistä, että sinun on tehtävä oma sopimus Internet-palveluntarjoajien kanssa yhteyden saamiseksi. Hinnat ja yhteystyypit voivat vaihdella suuresti, riippuen yrityksestä. Laajakaistayhteys nopeudella 50-100 Mbit / s on noin. 20-30 euroa kuukaudessa Helsingin seudulla.

Internet-palvelutarjoajia (esimerkkejä)

Kotivakuutus

On erittäin suositeltavaa ottaa kotivakuutus. Usein vuokranantaja saattaa myös edellyttää ja vaatia vuokralaista ottamaan kotivakuutuksen. Kotivakuutusta tarjoavat vakuutusyhtiöt. Kotivakuutukset vaihtelevat suuresti kattavuudeltaan ja hinnoiltaan vakuutusyhtiöstä riippuen. Perustason kotivakuutus on noin 90-120 € vuodessa 40 m²: n asunnolle.

Esimerkkejä vakuutusyhtiöistä:

Huonekalut

Helsingin keskustassa on vain muutamia huonekaluliikkeitä. Huonekaluliikkeiden keskittymät sijaitsevat usein hieman kauempana keskustoista. 

Helsinki:

  • Lanterna ostoskeskus, Roihupelto Helsinki

Espoo:

  • Lommila (esim IKEA)
  • Suomenoja

Vantaa:

  • Petikko
  • Porttipuisto (esim IKEA)
Tätä palvelua tarjoaa:

Henkilöstöpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu