Oasis of Radical Wellbeing

Tunnetaidot

Autenttisuus - eli aitous - ja luovuus vahvistuvat, jos henkilö kokee psykologista turvallisuutta. Kun pyrimme kohti autenttisuutta, itsetuntemus on keskeistä.

Taustaksi

Autenttisuus, luovuus ja psykologinen turvallisuus kulkevat käsi kädessä. 

Mahdollisuus olla oma itsensä - aito, autenttinen - muodostaa tärkeän ulottuvuuden siinä, kuinka tyytyväinen ihminen on työhönsä. Kun pyrimme kohti autenttisuutta, itsetuntemus on keskeistä. Se muodostuu kyvystä tunnistaa ja käsitellä omia kokemuksia ja tunteita. Ja jos osaamme tämän, myös yhteisömme toimii paremmin. 

Osa tunteista tulee ja menee. Toiset tunteet voivat haitata tai olla jopa lamaavia. Ärtymys voi kertoa väsymyksestä, stressistä tai alhaisesta verensokerista. Kateus saa meidät joskus vähättelemään työkaverin onnistumisia. Saatamme kokea ilmastoahdistusta.  

Mutta jos tunnistamme nämä tunteet ja käyttämmekin niitä tienviittana? Jos kateus auttaisi tunnistamaan omat toiveet? Jos kohtaammekin ilmastoahdistuksemme, ehkä alamme toimia aktiivisemmin ilmaston eteen. Tunteiden kohtaaminen voi auttaa meitä ymmärtämään ja muokkaamaan toimintaamme.

Tutkimukset osoittavat, että tunnetoimijuus on yhteydessä siihen, ihmiset sitoutuvat työhönsä ja siihen liittyviin muutoksiin. Tunnetoimijuus on sen ymmärtämistä, että tunteilla on merkitys yhteisön toiminnassa; toimimista tunteet huomioon ottaen. 

Tunnetoimijuus vaatii psykologista turvallisuutta. Se taas vahvistuu selkeillä toimintatavoilla ja vaatii hyvää johtamista. Se on myös jokaisen yksilön työtä. Ja jos yhteisö tarjoaa psykologisesti turvallisen ympäristön, aitous ja luovuus pääsevät vahvistumaan.

Ohjeet 

Linkit seuraaviin löytyvät alta.

  1. Lue artikkeli Toksinen positiivisuus.
  2. Tee alla olevan linkin takaa ääni/mindfulness-harjoitus Hankalat tunteet. Se auttaa sinua selvittämään, voitko päästää irti tunteesta vai onko tunteella viesti, jota kannattaa kuunnella.
  3. Katso alta lyhytelokuva Onnea vaan. Se valaisee - huumorin keinoin - kuinka päähenkilön kyvyttömyys tai kyvykkyys voi vaikuttaa hänen ympärillään oleviin ihmisiin.
  4. Osallistu VOICE-koulutukseen, joka on suunniteltu kannustamaan harkittua ja toimivaa vuorovaikutusta, jolla luodaan yhteistyöhaluista ja voimaannuttavaaa työkulttuuria.

Toksinen positiivisuus – miten myönteisyydestä tulee myrkkyä?

Rohkaisevia, eteenpäin tuuppaavia neuvojako? Hyviä vinkkejä, miten sivuuttaa elämän haasteet ja paha olo ja edetä reippaasti kohti onnistumisia? Tarkastellaanpa asiaa.

Lue artikkeli! ⏰ ~4 min.
Toksinen positiivisuus

Lisämateriaalia:

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: