Ihmisten kesken
Taustaksi
Lyhyetkin kohtaamiset voivat parantaa työmuistiamme ja aivojemme nopeutta prosessoida tietoa. Korkealaatuiset yhteydet voivat myös auttaa meitä kehittymään ja kasvamaan ihmisinä sekä kiinnittymään yhteisöihin ja organisaatioihin. Niillä on vaikutusta myös terveyteemme, sillä ne tukevat sydän-, verisuoni- ja immuunijärjestelmien toimintaa.
Korkealaatuiset suhteet rakentuvat aidolla, avoimella vuorovaikutuksella. Jo pelkkä arvostava silmiin katsominen luo hyvän olon ja vahvistaa psykologista turvallisuutta. Kehon kielellä on suuri rooli, sillä luotamme kehon viesteihin. Kehon kieli kertoo, onko kuulija henkisesti läsnä tilanteessa vai askarteleeko hänen mielensä jo muissa asioissa.
Aktiivinen, syventävä kuuntelu viestii kiinnostusta kuulijaa kohtaan. Aktiivisessa kuuntelussa annetaan kertojalle tilaa ja kysytään kysymyksiä, joilla autetaan kertojaa selkeyttämään ja kiteyttämään omia ajatuksiaan. Syventävä kysymys voi olla esim. tällainen: ”Mikä sinusta tässä on tärkeintä?” tai ”Miten tätä asiaa kannattaisi mielestäsi hoitaa jatkossa?”
Kehon kielen, läsnäolon ja kuuntelun lisäksi myös sanat ovat tärkeitä. Aito kiitos hyvästä duunista vahvistaa yhteyttä. Psykologinen turvallisuus luo luottamusta ja luottamus lisää psykologista turvallisuutta.
Ohjeet
- Lue tausta-artikkeli Syövyttävää vuorovaikutusta vai korkealaatuisia suhteita
- Lue myös blogitekstejä, esim. Jari Ylitalo: Kohtaamisen merkityksestä tai Suvi Helko: Sanoitko pahasti toiselle ihmiselle?
- Tee harjoitus Kuinka kehittää omia kuuntelutaitoja
- Tutustu Nina Nurmen haastatteluun (kohdassa Lisämateriaalia)
Syövyttävää vuorovaikutusta vai korkealaatuisia suhteita?
Tiedostatko minkä laatuista oma vuorovaikutuksesi on? Vuorovaikutus on taitolaji siinä missä muutkin taidot. Sitä voi harjoitella ja siinä voi kehittyä.
⏰~4 min. |
Yliopistonlehtori Risto Sarvas kirjoittaa: "Johtajuuden opettajana, tutkijana ja kehittäjänä minulla on ollut vuosien varrella sadoittain tilaisuuksia tukea johtajia, esihenkilöitä, asiantuntijoita ja opiskelijoita heidän yhteistyösuhteissa toimimisessaan sekä vuorovaikutusosaamisen kehittämisessään. Olen huomannut kiinnostuvani hyvinkin perustavista kysymyksistä. Mitä vuorovaikutustilanteissa tapahtuu? Mitä pidämme onnistuneena vuorovaikutuksena? Ja millä tavoin vuorovaikutuksella on meille väliä?"
⏰ ~4 min. |
Kieli muokkaa maailmaa, jossa elämme. Uuden sanaston syntyminen ennakkoluulojen ja sorron paljastamiseksi on välttämätöntä taustalla vaikuttavien epätasa-arvoisten valtarakenteiden purkamiseksi. Monet meistä saattavat kuitenkin kokea ahdistuneisuuden tai epävarmuuden tunteita jatkuvasti kehittyvän, esimerkiksi antirasismiin tai LGBTQ+ -oikeuksiin liittyvän sanaston edessä. On väistämätöntä tehdä virheitä silloin tällöin, mutta tärkeintä on se, miten reagoimme, kun tekemiämme virheitä korjataan.
⏰ ~20 min. |
Työyhteisössä kuuntelemisella on tärkeä merkitys yhteistyön onnistumisen kannalta. Laadukkaan kuuntelemisen kautta voimme ymmärtää paremmin toisten näkökulmia ja mielipiteitä, jakaa tietoa, osoittaa mielenkiintoa ja arvostusta, tutustua toisiin ja antaa tukea. Kuunteleminen on myös avain onnistuneeseen neuvotteluun ja konfliktien hallintaan. Tee alla olevat harjoitukset ja kehity paremmaksi kuuntelijaksi!
Lisämateriaalia
⏰ ~6 min. |
Miten hybridityön johtaminen eroaa perinteisen työn johtamisesta, jossa kaikki kokoontuvat samaan aikaan konttorille? Kysyimme Aalto-yliopiston apulaisprofessori Niina Nurmelta mitä johtajilta vaaditaan hybridiympäristössä ja kuinka jo havaittuja hybridityön mukanaan tuomia riskejä, kuten uupumusta, voidaan hallita.
Kirjoittanut Reetta Räty
- Julkaistu:
- Päivitetty: