House of AI

House of AI - Tekoäly kestävyyshaasteita ratkaisemassa

Uusi keskus tuo eturivin tutkijoita ja yrityksiä yhteistyöhön kehittämään tekoälyn uusia sovelluksia ja käyttömahdollisuuksia.

Opiskelijoita kävelemässä alas portaita Kandidaattikeskuksessa

Aalto-yliopisto perustaa monitieteisen House of AI -keskuksen tuottamaan tieteellistä tutkimusta ja käytännön sovelluksia tekoälyn alueella. House of AI -keskuksen toiminnan ydintä ovat korkealaatuinen tieteellinen tutkimus ja tiivis yhteistyö tutkijoiden ja yritysten kesken. Tutkimustietoa tekoälystä hyödynnetään uudenlaisiin sovelluksiin eri aloilla käyttäen nopean pilotoinnin menetelmiä. 

Keskuksen perustamisen mahdollisti Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön Aalto-yliopistolle myöntämä 3,2 miljoonaa euron lahjoitus.

House of AI -keskuksen myötä Aallon tekoälytutkimus laajenee entistä kattavammin muiden tieteenalojen kanssa tehtävään yhteistyöhön sekä yritysyhteistyöhön. Yliopiston monialainen ja pitkäjänteinen osaaminen ja kansainväliset verkostot tekniikassa, taiteessa ja kauppatieteissä tuovat vahvan perustan tekoälyn kehittämiselle ja soveltamiselle.

Tekoälyn hyödyntämisestä kilpailuetua

Tekoälyn mahdollisuuksien hyödyntäminen eettisesti kestävällä tavalla on elintärkeää niin Suomen kilpailukyvylle kuin koko maailman kestävyyshaasteiden ratkaisemiselle.  Tekoälyn käyttö yleistyy maailmassa kiihtyvällä vauhdilla ja sille syntyy jatkuvasti uusia käyttökohteita. Monitieteisyys tarjoaa tekoälyn tutkimukselle paljon uusia mahdollisuuksia. House of AI:n toiminta tukee myös monialaisten tekoälymenetelmien kehittäjien ja soveltajien koulutusta.

Hankkeita kestävyyshaasteiden ratkaisemiseen

Kestävyyshaasteiden ratkaisemisen kannalta tärkeät sovellusalueet ovat House of AI:n toiminnassa ensisijaisia. Käynnistymässä on muun muassa sähköenergiajärjestelmän muuttumiseen liittyvä sähkötekniikan, taloustieteen ja tekoälytutkimuksen yhteistyöhanke.

Aalto-yliopistossa on jo ennestään erittäin vankka osaaminen ja vahvat verkostot tekoälyn alueen tutkimuksessa. Aalto koordinoi Suomen tekoälykeskuksen (Finnish Center for Artificial Intelligence FCAI) laajaa toimintaa ja on tärkeässä asemassa Euroopan tekoälyn huippututkimuksen ELLIS-verkostossa (European Laboratory for Learning and Intelligent Systems). 

Lue lisää

FCAI

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Suomen tekoälykeskus FCAI on osaamiskeskittymä, jonka ovat käynnistäneet Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja Teknologian tutkimuskeskus VTT. FCAI:n tavoitteena on kehittää uudenlaista tekoälyä, joka voi toimia ihmisen kanssa monimutkaisessa ympäristössä ja auttaa uudistamaan suomalaista teollisuutta. FCAI on yksi Suomen Akatemian lippulaivoista.

Lue uutisia tekoälystä

Timo Ovaska (vas.) ja Kalle Kataila (oik.)
Aalto-yhteisölle Yliopisto Julkaistu:

Tekoälyllä tuettu käännöstyö sekä monikielinen opetus lisäävät inklusiivisuutta ja saavutettavuutta Aalto-yliopistossa

Tekoälyn nopea kehitys varmistaa nopeammat ja tarkemmat tekoälyllä tuetut käännökset sekä tehokkaamman monikielisen opetuksen Aalto-yliopistossa. Nämä tulevat entisestään lisäämään inklusiivisuutta ja saavutettavuutta.
Kestävä digitaalinen arki Turussa, banneri: Minna Vigren.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Aikamatka vuoteen 2050 – kestävän digitaalisen arjen teemaviikko levittäytyy Turkuun toukokuun lopussa

Kestävä digitaalinen arki -teemaviikolla 25.5.–2.6. Turussa pohditaan, minkälaista kestävä digitaalinen arki on, miten sitä voisi edistää ja kuvitellaan myös, miltä tulevaisuuden kestävä digitaalinen arki näyttäisi.
tekoälyohjelma käynnistyy
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkimus paljastaa ihmisten sokean luottamuksen tekoälyyn

Pelkkä usko tekoälyn apuun saa ihmiset suoriutumaan tehtävistä paremmin. Vaikutus ei katoa edes silloin, kun kuvitteellisen tekoälyn kerrotaan heikentävän suoritusta.
Tutkijoiden kehittämä WAVE-tekniikka perustuu tulevan liikkeen, esimerkiksi käännöksen ennakointiin. Kuva: Markus Laattala.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkijat kehittivät yleisöaaltoon perustuvan tavan ohjata tanssia virtuaalitodellisuudessa

Tutkijat kokeilivat aluksi aiemmista tanssipeleistä tuttuja visualisointikeinoja. Useiden prototyyppien ja vaiheiden jälkeen he päätyivät kuitenkin kokeilemaan urheilutapahtumista tuttua yleisöaaltoa tanssin ohjauksessa.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: