Avoin tiede ja tutkimus

Rinnakkaistallennus ja julkaisuarkistot

Rinnakkaistallennuksella tarkoitetaan julkaisun tai sen käsikirjoitusversion tallentamista joko tieteenalakohtaiseen julkaisuarkistoon tai organisaation omaan julkaisuarkistoon. Aalto-yliopisto edellyttää kaikkien vertaisarvioitujen artikkelien ja konferenssiartikkelien rinnakkaistallennusta Aalto-yliopiston julkaisuarkistoon, elleivät kustantajan tai muiden tekijöiden oikeudet tätä estä.
Home office. Photo: Mikko Raskinen
Photo: Mikko Raskinen / Aalto University

Mitä tarkoitetaan rinnakkaistallennuksella? 

Rinnakkaistallennuksella (self-archiving, usein käytetään myös termejä parallel publishing ja green open access) tarkoitetaan julkaisun tai sen käsikirjoitusversion tallentamista joko tieteenalakohtaiseen julkaisuarkistoon (preprint server, preprint repository, esim. arXiv) tai organisaation omaan julkaisuarkistoon (institutional repository, Aalto-yliopistossa ACRIS/Aaltodoc).  

Mikäli kyseessä on avoin julkaisu avoimella Creative Commons -lisenssillä, lopullisen julkaisun voi aina rinnakkaistallentaa. Mikäli julkaisu ei ole avoimesti saatavilla kustantajan palvelussa, rinnakkaistallennukseen voidaan usein käyttää lopullista julkaisua edeltävää, hyväksyttyä käsikirjoitusversiota (final accepted manuscript, author manuscript, postprint). Useimmat kustantajat sallivat tämän mutta edellyttävät embargoaikaa, joka pitää ottaa huomioon rinnakkaistallennuksessa. 

Aalto-yliopistossa Avoin tiede ja ACRIS -tiimi tarjoaa tutkijoille rinnakkaistallennuspalvelua ja huolehtii tieteellisten, vertaisarvioitujen artikkelien rinnakkaistallennuksesta yliopiston omaan julkaisuarkistoon (ACRIS/Aaltodoc), kustantajien ehdot ja embargot huomioiden.  

A book and a pen with Aalto logo. Photo by Aino Huovio.

ACRIS, avoin julkaiseminen ja rinnakkaistallennuspalvelu

Ohjeita avoimeen julkaisemiseen ja rinnakkaistallennukseen ACRISissa

Palvelut

Rinnakkaistallennuksen edut ja hyödyt 

Aalto-yliopisto edellyttää kaikkien vertaisarvioitujen artikkelien ja konferenssiartikkelien rinnakkaistallennusta Aalto-yliopiston julkaisuarkistoon, elleivät kustantajan tai muiden tekijöiden oikeudet tätä estä. Rinnakkaistallennuksella varmistetaan julkaisujen pitkäaikaissäilytys ja avoin saatavuus. Rinnakkaistallennus myös lisää tutkimuksen näkyvyyttä ja vaikuttavuutta. 

Rinnakkaistallennus mahdollistaa avoimen julkaisemisen ilman erillisiä avoimen julkaisemisen maksuja (article processing charge, APC fee, open access fee). Artikkeli on mahdollista julkaista maksumuurin takana, ja rinnakkaistallentaa artikkelin hyväksytty käsikirjoitusversio avoimena julkaisuna (green open access). 

Yhteystiedot

Mahdollisissa kysymyksissä olethan yhteydessä Avoin tiede ja ACRIS -tiimiin ([email protected]).

An image describing the benefits of open access (for example findability, impact, visibility, higher citation rates, compliance with grant rules, value for taxpayers)

Avoin julkaiseminen

Avoimen eli open access -julkaisemisen avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

Avoin tiede ja tutkimus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: