Avoin tiede ja tutkimus

Miten valita julkaisu tutkimukselle

Julkaisukanavan valinnassa on hyvä kiinnittää huomiota kanavan avoimuuteen ja luotettavuuteen. Laadukkaassa julkaisukanavassa julkaiseminen lisää tutkimuksen vaikuttavuutta. Valitettavasti kyseenalaisten julkaisukanavien määrä kasvaa jatkuvasti. Joukkoon kuuluu ns. saalistajajulkaisuja (predatory journals), jotka rahastavat avoimella julkaisemisella, mutta laiminlyövät tieteelliselle julkaisulle kuuluvat velvollisuudet kuten vertaisarvioinnin.

Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksessa todetaan, että Aalto-yliopiston tavoitteena on kaikkien julkaisutyyppien avoimuus joko avoimissa julkaisukanavissa julkaisemalla tai rinnakkaistallentamalla (green open access). Julkaisukanavan valinnassa on myös hyvä kiinnittää huomiota julkaisukanavan luotettavuuteen. Laadukkaassa julkaisukanavassa julkaiseminen lisää tutkimuksen vaikuttavuutta.

Oletko epävarma julkaisukanavan laadusta? Konsultoi yhteisöäsi tai ota yhteyttä [email protected].

Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjaus

Avoimen tieteen tavoitteena on vastuullinen tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien, oppimateriaalien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on pääkeino, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.

Lue lisää
Aalto University BIZ main building, photographer Mika Huisman

Julkaisukanavien laadunarviointi

Julkaisukanavan luotettavuuden ja laadun tarkistamiseen on tarjolla useita työkaluja. Esimerkiksi kotimaisessa Julkaisufoorumi-listauksessa tasoilla 1, 2 ja 3 olevat julkaisukanavat sekä Web of Science- tai Scopus-tietokannassa listatut julkaisut ovat pääsääntöisesti vakiintuneita ja luotettavia akateemisia julkaisukanavia.

Directory of Open Access Journals (DOAJ) on Open Access -lehtien luettelo, joka sisältää luotettavia avoimia julkaisukanavia ja Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) on avointen tieteellisten kustantajien yhteisö, jonka jäsenyys edellyttää tieteellisen julkaisemisen hyvien käytäntöjen noudattamista.

Luotettavat julkaisukanavat

Luotettavan julkaisukanavan tuntomerkkejä ovat esimerkiksi

  • Lehdellä on ISSN
  • Lehti on listattu tunnetuissa tietokannoissa (esim. Scopus, Web of Science, UlrichsWeb, DOAJ)
  • Lehden aihepiiri on määritelty selkeästi
  • Lehden toimituskuntaan kuuluu alan tunnettuja tutkijoita
  • Lehden taustalla toimii tunnettu tieteellinen seura tai muu organisaatio
  • Kirjoittajaohjeet ovat selkeät ja kattavat (esimerkiksi vertaisarviointi, kirjoittajamaksut, tekijänoikeudet ja mahdollinen lisenssi on kuvattu selvästi)
  • Kustantaja on OASPAn tai COPEn jäsen

Kyseenalaiset julkaisukanavat

Kyseenalaisten julkaisukanavien määrä kasvaa jatkuvasti. Joukkoon kuuluu ns. saalistajajulkaisuja (predatory journals), jotka rahastavat avoimella julkaisemisella, mutta laiminlyövät tieteelliselle julkaisulle kuuluvat velvollisuudet kuten vertaisarvioinnin. Toimitustyön laatuongelmiin voi joskus olla syynä myös ammattitaidon puute tai resurssipula.

Epäilyttäville julkaisukanaville tyypillisiä piirteitä ovat esimerkiksi

  • Epäselvä tai useita hyvin erilaisia aihealueita kattava aihepiiri
  • Aggressiivinen sähköpostimarkkinointi
  • Puuttuva tai puutteellinen vertaisarviointi
  • Puutteelliset verkkosivut: puutteita esim. yhteystiedoissa ja kirjoittajaohjeissa (vertaisarviointikäytännöt, tekijänoikeudet ja kirjoittajamaksut)

MDPI, Frontiers ja Hindawi

Eräät suuret Open Access -kustantajat kuten MDPI, Frontiers ja Hindawi jakavat mielipiteitä. Kustantajilla on paljon eritasoisia lehtiä hyvistä heikkolaatuisiin. Näiden kustantajien yksittäisten lehtien tason suhteen on hyvä olla tarkkana. Arvioinnissa voi käyttää apuna Julkaisufoorumin luokitusta. Jos lehti on vähintään tasolla 1, sitä voidaan pitää luotettavana julkaisukanavana. 

Aalto-yliopistolla on MDPI:n ja Frontiersin kanssa avoimen julkaisemisen sopimukset (10 % alennus). Aalto-yliopiston FinElib-sopimukseen Wileyn kanssa kuuluu Hindawin lehtiä. 

Julkaisufoorumin paneelit arvioivat kevään 2024 aikana MDPI:n, Frontiersin ja Hindawin lehtiä.

Työkaluja julkaisukanavan laadunarviointiin

An image describing the benefits of open access (for example findability, impact, visibility, higher citation rates, compliance with grant rules, value for taxpayers)

Avoin julkaiseminen

Avoimen eli open access -julkaisemisen avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.

Avoin tiede ja tutkimus
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu