Avoin julkaiseminen
Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.
Aalto-yliopiston avoimen tieteen ja tutkimuksen linjauksessa todetaan, että Aalto-yliopiston tavoitteena on kaikkien julkaisutyyppien avoimuus joko avoimissa julkaisukanavissa julkaisemalla tai rinnakkaistallentamalla (green open access). Julkaisukanavan valinnassa on myös hyvä kiinnittää huomiota julkaisukanavan luotettavuuteen. Laadukkaassa julkaisukanavassa julkaiseminen lisää tutkimuksen vaikuttavuutta.
Oletko epävarma julkaisukanavan laadusta? Konsultoi yhteisöäsi tai ota yhteyttä [email protected].
Avoimen tieteen tavoitteena on vastuullinen tutkimus ja yhteiskunnallinen vaikuttavuus. Avoin tiede tarkoittaa tieteellisten julkaisujen, tutkimusdatan, menetelmien, koodien, oppimateriaalien ja infrastruktuurien avoimutta. Avoimuus on pääkeino, kun halutaan nostaa Aalto-yliopiston tutkimuksen vaikuttavuutta.
Julkaisukanavan luotettavuuden ja laadun tarkistamiseen on tarjolla useita työkaluja. Esimerkiksi kotimaisessa Julkaisufoorumi-listauksessa tasoilla 1, 2 ja 3 olevat julkaisukanavat sekä Web of Science- tai Scopus-tietokannassa listatut julkaisut ovat pääsääntöisesti vakiintuneita ja luotettavia akateemisia julkaisukanavia.
Directory of Open Access Journals (DOAJ) on Open Access -lehtien luettelo, joka sisältää luotettavia avoimia julkaisukanavia ja Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA) on avointen tieteellisten kustantajien yhteisö, jonka jäsenyys edellyttää tieteellisen julkaisemisen hyvien käytäntöjen noudattamista.
Luotettavan julkaisukanavan tuntomerkkejä ovat esimerkiksi
Kyseenalaisten julkaisukanavien määrä kasvaa jatkuvasti. Joukkoon kuuluu ns. saalistajajulkaisuja (predatory journals), jotka rahastavat avoimella julkaisemisella, mutta laiminlyövät tieteelliselle julkaisulle kuuluvat velvollisuudet kuten vertaisarvioinnin. Toimitustyön laatuongelmiin voi olla joskus myös muita syitä kuten resurssipula.
Epäilyttäville julkaisukanaville tyypillisiä piirteitä ovat esimerkiksi
Eräät suuret Open Access -kustantajat kuten MDPI, Frontiers ja Hindawi jakavat mielipiteitä. Kustantajilla on paljon eritasoisia lehtiä hyvistä heikompilaatuisiin. Näiden kustantajien yksittäisten lehtien tason suhteen on hyvä olla tarkkana. Arvioinnissa voi käyttää apuna Julkaisufoorumin luokitusta. Jos lehti on vähintään tasolla 1, sitä voidaan pitää luotettavana julkaisukanavana.
Aalto-yliopistolla on MDPI:n ja Frontiersin kanssa avoimen julkaisemisen sopimukset (10 % alennus). Aalto-yliopiston FinElib-sopimukseen Wileyn kanssa kuuluu Hindawin lehtiä.
Julkaisufoorumi on Tieteellisten seurain valtuuskunnan ylläpitämä julkaisukanavien tasoluokitus. Julkaisuja arvioi 23 asiantuntijapaneelia. Julkaisufoorumi jakaa julkaisukanavat kolmeen luokkaan: 1 = tieteellinen perustaso; 2 = johtava taso; 3 = korkein taso. Tason 0 julkaisukanavat eivät arviointihetkellä ole täyttäneet yhtä tai useampaa tason 1 kriteereistä. Tasolla 0 voi olla luotettavia julkaisuja kuten yliopistojen laitossarjoja, mutta myös kyseenalaisia julkaisukanavia (ns. saalistajajulkaisut). Epäilyttävät julkaisukanavat pyritään tunnistamaan arviointityössä ja jättämään tasolle 0. Julkaisufoorumi sisältää myös tietoa julkaisukanavien avoimuudesta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö pitää Julkaisufoorumia ensisijaisena julkaisukanavien arviointityökaluna, ja julkaisun laatu vaikuttaa yliopiston ministeriöltä saatavaan rahoitukseen. Julkaisufoorumin luokitusta ei tule käyttää yksittäisen tutkijan arviointiin.
Julkaisufoorumin luokitusJulkaisufoorumin verkkosivuJulkaisufoorumin käyttöohje 2019
Yksi tunnetuimmista kansainvälisistä julkaisukanavien arviointityökaluista on Clarivate Analyticsin tuottama Journal Impact Factor -vaikuttavuuskerroinlistaus. Listausta voi tarkastella Aalto-yliopiston käyttöön lisensoidun Journal Citation Reports -palvelun kautta (käyttö vaatii Aalto-yliopiston käyttäjätunnukset).
Laskukaava vuodelle 2019:
A=lehden vuoden 2019 viittausten kokonaismäärä
B=vuoden 2019 aikana vuosina 2017-2018 julkaistuihin artikkeleihin kertyneet viittaukset
C=vuosina 2017-2018 julkaistujen artikkelien määrä
D=B/C = 2019 Journal Impact Factor
Elsevier tarjoaa verkossa maksutta pääsyn kolmeen Elsevierin Scopus-tietokannan dataan perustuvaan lehtiluokitukseen.
CiteScore kuvaa keskimääräistä viittauskertymää. Vuoden 2019 CiteScore lasketaan jakamalla vuosina 2016-2019 julkaistuihin artikkeleihin kohdistuvat viittaukset vuosina 2016-2019 julkaistujen artikkelien määrällä.
SCImago Journal Rank (SJR) -luokituksessa tarkastellaan viittausmäärien lisäksi viittausten laatua eli sitä, kuinka arvovaltaisissa lehdissä artikkeliin on viitattu.
Source Normalized Impact per Paper (SNIP) mittaa vaikuttavuutta painottamalla viittauksia suhteessa tieteenalan viittausten lukumäärään.
Plan S on tutkimusrahoittajien avoimen julkaisemisen edistämiseksi käynnistämä aloite. Plan S -yhteensopivia julkaisukanavia voi hakea Journal Checker Tool -työkalun avulla.
Journal Checker ToolDirectory of Open Access Journals (DOAJ) on lista luotettavista avoimista lehdistä.
Directory of Open Access JournalsDirectory of Open Access Scholarly Resources (ROAD) sisältää ISSN-tunnuksen saaneita lehtiä ja muita julkaisusarjoja
Directory of Open Access Scholarly ResourcesOpen Access Scholarly Publishers Association (OASPA) on avointen tieteellisten kustantajien yhteisö, johon liittyessä kustantajat käyvät lävitse arviointiprosessin. OASPA:n jäsenyyden säilyttäminen edellyttää korkeiden laatustandardien noudattamista.
Open Access Scholarly Publishers Association (OASPA)Ulrichsweb Global Series Directory on lehtiluettelo, jossa haun voi rajata esimerkiksi vertaisarvioituihin Open Access -lehtiin (Advanced > Limit Your Results > Key Feature)
Think. Check. Submit. on tarkistuslista, jonka avulla voi varmistaa luotettavan lehden/kirjakustantajan valinnan tutkimuksen julkaisemiseen.
Think. Check. Attend.on tarkistuslista, jonka avulla voi varmistaa konferenssin luotettavuuden.
Käyttäjien kokemuksiin perustuvia lehtien arviointityökaluja
Grand Valley State University: Open Access Journal Quality Indicators
Open access -kustantajan evaluointi tieteellisen kirjaston näkökulmasta
Pölönen, Janne & Pylvänäinen, Elina (2023): MDPI, Predatory Reports ja julkaisutoiminnan harmaa alueRuth, Anna-Sofia (2018): Kuinka välttää saalistajajulkaisuja?
Vilén, Timo & Savolainen, Eeva (2019): Saalistajien jäljilläCabells Analytics: Cabells Predatory Report Criteria Scholarlyoa: Criteria for Determining Predatory Open-Access Publishers
Avoimen julkaisemisen (open access) avulla tieteelliset julkaisut ovat kaikkien saatavilla maksutta ja esteettä.