Uutiset

Yhdistämällä eri tieteenaloja voi luoda ainutlaatuisen profiilin työelämää varten

Daniel Lindberg, metallurgisten prosessien termodynamiikan professori, on sekä geologi että kemisti. Hän kannustaa myös opiskelijoitaan yhdistelemään opinnoissaan eri aineita ja tieteenaloja.
Professori Daniel Lindberg, kuva Mortti Saarnia

Mitä tutkit ja miksi?

Olen metallurgisten prosessien termodynamiikan professori, mutta taustaltani geologi ja kemisti. Tutkimusurani punaisena lankana ovat olleet korkean lämpötilan epäorgaaniset sulat, joko maankamaran magmat ja laavat, paperi-, sellu- ja energiateollisuuden tuhkasulat tai  metalliteollisuuden kuona- ja metallisulat.

Olen keskittynyt mallintamaan sulien kemiallisia ominaisuksia ja tutkin niiden vaikutuksia teollisiin prosesseihin – miten niiden toivottuja ominaisuuksia voidaan hyödyntää ja haitallisia välttää. Pyrkimys on parantaa kattiloiden, sulattojen ja reaktoreiden tehokkuutta ja käytettävyyttä, vähentää vaarallisten aineiden päästöjä ja ottaa taloudellisesti talteen hyödylliset alkuaineet.

Miten päädyit tutkijaksi?

Molemmat vanhempani ovat työskennelleet Åbo Akademissa, joten yliopistomaailma on ollut minulle tuttu lapsuudesta asti. Valmistuttuani geologiksi olisin halunnut jatkaa opintoja Norjassa Tromssan Yliopistossa, missä olin ollut vaihto-opiskelijana. Ehdin kuitenkin aloittaa tutkimusapulaisena epäorgaanisen kemian laboratoriossa Åbo Akademissa, ja kun samaan aikaan Tromssan geologian professori valitettavasti menehtyi onnettomuudessa tunturivaelluksella, päätinkin vaihtaa alaa geologiasta korkean lämpötilan epäorgaaniseen kemiaan.

Aluksi epäröin päätöstäni, mutta sittemmin olen huomannut, että geologiasta ja mineralogiasta oppimani tiedot ovat olleet hyödyksi sekä kemian että metallurgian alalla ja antaneet minulle myös ainutlaatuisen profiilin.

Mikä on tutkijan tärkein ominaisuus?

Hyvän tutkijan täytyy olla luonnostaan utelias, sinnikäs ja hyvä kommunikoimaan tutkimuksestaan niin muille tutkijoille kuin koko yhteiskunnallekin.

Jo kouluajoista lähtien lähes kaikki olivat sitä mieltä, että minusta tulisi tutkija. Mutta voisin hyvin olla vaikkapa historiantutkija. Siskoni on tällä hetkellä historian tutkijatohtorina Tampereen Yliopistossa, ja olen itsekin ollut aina kiinnostunut maailmanhistoriasta.

Mitä haluaisit opiskelijoiden oppivan sinulta?

Toivon että opiskelijat oppivat minulta sen, että kannatta olla kiinnostunut monesta eri tieteenalasta, jotka eivät välttämättä ole edes lähellä toisiaan. Usein erikoisimmat ainekombinaatiot antavat opiskelijoille ainutlaatuisen profiilin työelämää varten.

Mitkä ovat olleet urasi kohokohdat ja mitä odotat tulevaisuudelta?

Olen ollut onnekas saadessani työskennellä tutkimusryhmissä, jotka ovat olleet alansa kansainvälisiä huippuja, mutta samalla myös viihtyisiä työpaikkoja. Yksi kohokohta urallani on ollut keynote-luennon pitäminen kansainvälisessä konferenssissa v. 2010.  Ja toinen saadessani Suomen Akatemian akatemiatutkijan toimen. Se antoi ensimmäistä kertaa mahdollisuuden muodostaa oma tutkimusryhmä ja lisää vapautta tutkimuksen suhteen.

Toivon että voin olla mukana kehittämässä tutkimusalaani Suomessa ja että löydän uusia kiinnostavia poikkitieteellisiä tutkimuskysymyksiä uudessa akateemisessa ympäristössä.

Kuva: Mortti Saarnia

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Professori Maria Sammalkorpi
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutustu meihin: Professori Maria Sammalkorpi

Sammalkorpi on väitellyt tohtoriksi Teknillisestä korkeakoulusta vuonna 2004. Väiteltyään Sammalkorpi on toiminut tutkijana mm. Princetonin ja Yalen yliopistoissa sekä Aalto-yliopistossa.
Kuva: Tima Miroschnichenko, Pexels.
Mediatiedotteet Julkaistu:

Tutkimus: Matalan hierarkian organisaatioissa isoja periaatekysymyksiäkin ratkotaan porukalla Slackissa

Aalto-yliopiston alumni, vieraileva tutkijatohtori Lauri Pietinalho New Yorkin yliopiston Sternin kauppakorkeakoulusta ja Aalto-yliopiston apulaisprofessori Frank Martela selvittivät tuoreessa tutkimuksessa, miten matalan hierarkian organisaatiot käsittelevät yhteisiä toimintaperiaatteita vastakkainasettelutilanteissa ja miten auktoriteetti niissä toimii.
bakteereja ohjataan magneettikentän avulla
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Fyysikot saivat bakteerit uimaan lähes täydellisissä riveissä

Bakteerien ohjaaminen onnistui magneettikentän avulla. Löytö auttaa ymmärtämään bakteeripopulaatioiden käyttäytymistä ja voi jatkossa auttaa esimerkiksi kehittämään uuden sukupolven materiaaleja, joista kaavaillaan apua muun muassa lääkkeiden kohdennettuun kuljettamiseen kehon sisällä.
2020 rajanylitykset pohjoismaissa
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Tutkijat loivat ainutlaatuisen ennustemallin kuvaamaan pandemian leviämistä maiden rajojen yli

Pohjoismainen yhteishanke pureutui koronaviruksen leviämiseen vuonna 2020. Tutkimuksen avulla voidaan jatkossa ennakoida paremmin, milloin ja mitkä matkustusrajoitukset ovat pandemiaolosuhteissa tarkoituksenmukaisia.